:: LEX :: ФІНАНСОВИЙ КОНТРОЛЬ ЯК ІНСТИТУТ ФІНАНСОВОГО ПРАВА
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ФІНАНСОВИЙ КОНТРОЛЬ ЯК ІНСТИТУТ ФІНАНСОВОГО ПРАВА
 
22.02.2011 21:15
Автор: Ковальчук Людмила Сергіївна, студентка юридичного факультету Національного університету ДПС України
[Фінансове право. Банківське право]
Для визначення поняття фінансового контролю як інституту фінансового права, необхідно визначити місце даного інституту в системі фінансового права.
Фінансове право як самостійна галузь права пройшло довгий шлях свого становлення та розвитку, на кожному етапі якого виникали нові правові інститути, вдосконалювалася структура існуючих,   визначалось їх місце в системі цієї галузі.
Інститут фінансового контролю як специфічний інститут фінансового права є відокремленою сукупністю юридичних норм усередині фінансового права як галузі права, які об’єднані певною спільністю ознак регульованого ними виду однорідних суспільних  відносин (фінансово-контрольних) та має специфічні цілі і завдання. Щодо розміщення інституту фінансового контролю в системі фінансового права існують різні думки вчених. Вони по різному трактують саме поняття фінансового контролю і його місце в фінансовому праві. Варто зазначити, що більшість вчених (О.М. Александров, Н.О. Ковальва, А.І. Халфіна, Ю.А. Ровинський) відносять інститут фінансового контролю до загальної частитни [1, с. 34]. Іншу думку відстоює О.Ю. Грачова, яка вважає, що фінансовий контроль є не інститутом фінансового права, а його підгалуззю. На нашу думку фінансовий контроль краще називати інститутом фінансового права [2, с. 44].
Інститут фінансового контролю є відокремленою, стійкою групою норм, що регулюють єдиний комплекс правовідносин, які називаються фінансово-контрольні. Його норми є загальними для всіх фінансово-правових інститутів, що містяться в особливій частині фінансового права. Фінансовий контроль, як інститут загальної частини фінансового права складається з фінансово-правових норм, які визначають поняття фінансового контролю, його мету і завдання, цілі та принципи, а також суб’єкти, об’єкти, предмет, види, форми і методи, тобто регулюють організацію і порядок проведення фінансового контролю.
Підводячи підсумок варто сказати, що фінансовий контроль посідає одне з основних місць серед інститутів фінансового права, фінансовий контроль є гарантом суверенітету держави, її цілісності та економічного процвітання, але на даний час роль фінансового контролю в діяльності держави не значний, оскільки не розроблений механізм правового регулювання даної діяльності.
Для підвищення ролі фінансового контролю в Україні, вирішення основних проблем у державі, що пов’язані з цим питанням, необхідно реформувати систему фінансового контролю шляхом реалізації таких основних напрямів: прийняття Закону України «Про фінансовий контроль в Україні»; створення необхідних умов для здійснення незалежного контролю за використанням фінансових ресурсів у державі; впровадження нової інформаційної системи, яка б забезпечила обмін необхідною інформацією між контрольними органами у державі; вирішити на законодавчому рівні питання, пов’язані з матеріальним забезпеченням працівників контролюючих органів тощо.

Література:
1. Германчук П.К.,Стефанюк І.Б., Рубан Н.І., Александров В.Т., Назарчук О.І. Державний фінансовий контроль: ревізія і аудит.-К.: НВП «АВТ», 2004-34.
2. Грачева Е.Ю. Проблемы правового регулирования государственного финансового контроля.-М.: Юриспруденция, 2000. – с. 44.


Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ВДОСКОНАЛЕННЯ ЧИННОЇ СИСТЕМИ ПОДАТКОВИХ ДОХОДІВ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ
22.02.2011 21:24
ОКРЕМІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ФІНАНСОВОГО ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ПРИМУСУ
18.02.2011 21:49




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше