:: LEX :: ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЗАСОБІВ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ФОТОГРАФІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 60)

Срок представления материалов

16 апреля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЗАСОБІВ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ФОТОГРАФІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ
 
17.06.2012 18:32
Автор: Сас Михайло В’ячеславович, здобувач кафедри криміналістики Донецького юридичного інституту МВС України
[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право]

Огляд місця події по кримінальних справах про дорожньо-транспортні події займає особливе місце серед інших слідчих дій. Він є невідкладною слідчою дією й може проводитися до порушення кримінальної справи. Крім цього, у більшості випадків повторити огляд місця події в початковому обсязі неможливо. За характером виконуваних дій, огляд місця події по справах про дорожньо-транспортні події — досить складний і кропіткий захід: доводиться вивчати значну кількість найрізноманітніших об’єктів, протягом тривалого часу, найчастіше в складних погодних умовах, у нічний час доби, при непростій психологічній обстановці, пов’язаній з дорожньо-транспортною подією.

На початковому етапі розслідування дорожньо-транспортних подій можуть бути упущені важливі деталі, які здаються несуттєвими, але завдяки наявності фотознімків, згодом, можуть мати важливе доказове значення. Необхідно, щоб фотознімки ілюстрували дорожньо-транспортну подію не ізольовано, а були зібрані в єдиний фотодокумент, репортаж з місця події, який був би зрозумілий будь-якому учасникові судочинства, що згодом буде вивчати картину місця, обстановки, результатів події, яка відбулася.

Результативність огляду місця дорожньо-транспортної події багато в чому залежить від вмілого використання криміналістичних засобів і методів, призначених для фіксації ходу, етапів даної слідчої дії. Ці особливості визначають основне завдання огляду: відтворити всю найбільш важливу, істотну для засвоєння обставин події інформацію, особливості злочину та його наслідку. Тому, з цією метою фотографують: а) обстановку місця дорожньо-транспортної події, яка відображає сукупність зовнішніх умов, у яких відбувалося розслідування події, положення й стан предметів; б) об’єкти, на які були спрямовані дії порушника, їх положення, стан і особливості, які характеризують спосіб дії, що був використаний; в) сліди пересування автотранспортних засобів та осіб на місці події або сліди інших дій; г) наслідки злочину або події, причини якої встановлюється; д) сліди, речові докази, предмети, що мають значення для з’ясування й уточнення сутності події, яка відбулася (Дмітрієв Є.Н., 2009 р.).

Отже, сьогодні вже неможливо кваліфіковано оглянути та зафіксувати обстановку, наявні на місці дорожньо-транспортної події сліди, без застосування фотозйомки. Однак, як показує вивчення кримінальних справ порушених за фактами дорожньо-транспортних подій, засоби криміналістичної фотографії використовуються не повною мірою та не завжди правильно. Зокрема, під час фотозйомки використовуються цифрові фотоапарати з недостатньою роздільною здатністю для якісної фотозйомки, порушуються прийоми та методи самої зйомки.

Під час огляду місця дорожньо-транспортної події необхідна точна фіксація за допомогою фотографування положення об’єктів на місці події, розташування й взаєморозташування слідів і речових доказів. Однак у реальності фотозйомка часто не здійснюється або проводиться зі значними порушеннями (відсутність загального виду місця події, «прив’язки» слідів і об’єктів один до одного, а також до нерухливих орієнтирів, детальних фотознімків виявлених слідів, ушкоджень), а в ряді випадків фотозйомка взагалі проводиться просто «для галочки» у протоколі про застосування технічних засобів, тому якість фототаблиць незадовільна.

Проведене вивчення думки фахівців-автотехніків показало, що на їх думку, неоціненну допомогу при проведенні автотехнічної експертизи надасть нормативне закріплення обов’язкового застосування при огляді місць дорожньо-транспортних подій цифрового фотоапарата роздільною здатністю не менш 8 Мп, як працівниками експертної служби, так і слідчими, а також працівниками ДАІ, які виїжджають на огляд місць таких подій. Важливо, щоб автомобілі, які були учасниками дорожньо-транспортної події були сфотографовані з усіх боків: спереду, ззаду й з обох боків. Необхідно, щоб були відображені всі деталі автомобілів, навіть ті, які не мають слідів ушкоджень, тому що іноді виникає необхідність описати в протоколі й неушкоджені частини. У всіх випадках кількість знімків повинна бути такою, щоб слідчий і експерт або спеціаліст, при необхідності, могли відновити за різними орієнтирами і дорожніми знаках положення автомобілів після зіткнення й місце їх розташування. Якісне застосування сучасної цифрової фототехніки надалі при проведенні судової автотехнічної, трасологічної і інших видів експертиз дозволить встановити багато важливих обставин у справі (Демідова Т.В., 2010 р.).

Тому, з урахуванням доказового значення фотознімків, нескладності застосування сучасної цифрової фотоапаратури, технічної можливості одержувати фотознімки відразу ж після зйомки, необхідно закріпити в кримінально-процесуальному законодавстві обов’язкове застосування фотозйомки при огляді місць дорожньо-транспортних подій.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
КРИМІНАЛІСТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА СУБ’ЄКТИВНИХ ОЗНАК ПОВТОРНОСТІ ТА РЕЦИДИВУ ЗЛОЧИНІВ
24.05.2012 15:52
СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК МЕТОДУ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОФІЛЮВАННЯ У США
18.06.2012 15:47
НАПРЯМИ АНАЛІЗУ ЗВ'ЯЗКУ «ЗЛОЧИНЕЦЬ-ЖЕРТВА» З МЕТОЮ РОЗШУКУ СЕРІЙНИХ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВЦЬ
18.06.2012 15:47
ДОСВІД СТВОРЕННЯ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ НОРМАТИВНИХ АКТІВ СПРЯМОВАНИХ НА ПРОФІЛАКТИКУ ЗЛОЧИННОСТІ НЕПОВНОЛІТНІХ У США
18.06.2012 15:45
ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПІДРОБЛЕННЯ ДОКУМЕНТІВ, ЗБУТ ЧИ ВИКОРИСТАННЯ ТАКИХ ДОКУМЕНТІВ В ОКРЕМИХ КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
18.06.2012 15:43
СУБ’ЄКТИВНІ ОЗНАКИ ПІДРОБЛЕННЯ ДОКУМЕНТІВ, ЗБУТУ ЧИ ВИКОРИСТАННЯ ТАКИХ ДОКУМЕНТІВ
18.06.2012 15:31
ОСОБЛИВОСТІ СКЛАДАННЯ ПЛАНІВ ТА СХЕМ В ХОДІ ОГЛЯДУ МІСЦЯ ПОДІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ РОЗБОЇВ
17.06.2012 18:36
ТИПОВІ ЕКСПЕРТИЗИ ПО КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ПРО РОЗБОЇ
17.06.2012 18:35
ПРОБЛЕМИ ЗАЛУЧЕННЯ ОКРЕМИХ ФАХІВЦІВ, В ЯКОСТІ СПЕЦІАЛІСТІВ, ДО РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ
17.06.2012 18:33
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ПРОФІЛАКТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СЛІДЧОГО ПО СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ПОВОДЖННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
17.06.2012 18:30




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше