:: LEX :: УЧАСТЬ СПЕЦІАЛІСТА В ПРОВЕДЕННІ ОБШУКУ ПО КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ПРО ГРАБЕЖІ ТА РОЗБОЇ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 61)

Срок представления материалов

16 мая 2024

До начала конференции осталось дней 27


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

УЧАСТЬ СПЕЦІАЛІСТА В ПРОВЕДЕННІ ОБШУКУ ПО КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ПРО ГРАБЕЖІ ТА РОЗБОЇ
 
17.10.2012 16:50
Автор: Кравчук Петро Юрійович, здобувач кафедри кримінального процесу та криміналістики Академії адвокатури України
[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право]

1. Обшук — слідча дія, спрямована на примусове обстеження приміщень і споруд, окремих громадян з метою відшукання й вилучення предметів і документів, цінностей, що мають значення для справи, а також виявлення розшукуваних осіб і трупів.

2. Аналіз кримінальних справ про грабежі і розбої свідчить про те, що слідчі взагалі не запрошують фахівців в якості спеціалістів до проведення обшуку для виявлення, закріплення й вилучення слідів і речових доказів. Таку ситуацію підтвердили й результати анкетування слідчих.

3. На нашу думку, для досягнення мети обшуку може бути використана допомога будь-якого фахівця, необхідність у застосування знань якого виникає. Для проведення обшуку по справі про грабіж або розбій доцільно залучати в якості спеціаліста того фахівця, який брав участь в огляді місця події.

4. У ході підготовки до обшуку слідчий спільно зі спеціалістом розробляють систему пошуку, а саме : а) обирають найбільш ефективні прийоми й методи обшуку, визначають послідовність перевірки окремих ділянок об’єкта, який обшукується; б) готують необхідні науково-технічні засоби : освітлювальні прилади; інструменти для відкривання сховищ і схованок); вимірювальні, оптичні й спеціальні пошукові засоби (щупи, металошукачі, переносні рентгенівські апарати і ін.); прилади для роботи з мікрооб’єктами, фотоапаратуру й пакувальні матеріали; ультрафіолетовий освітлювач або електронно-оптичний перетворювач; магнітні підйомники-шукачі.

5. В ході проведення обшуку повинна забезпечуватися планомірність, повнота й старанність пошуку. Відповідно до цих принципів і використовуються знання спеціаліста.

У процесі обшуку спеціаліст уникає зайвих ушкоджень навколишнього оточення. Позитивну роль у цьому може відіграти робота спеціаліста, який, наприклад, за допомогою переносної рентгенівської установки без руйнування перешкоди може точно визначити місце, де перебуває схованка.

У ході обшуку, особа, яка володіє спеціальними знаннями діє таким чином, щоб із самого початку в обшукуваних склалася думка, що шукані предмети не вдасться сховати й тим самим спонукати їх до добровільної видачі витребуваних предметів. Необхідно мати на увазі, що сам факт застосування науково-технічних засобів при обшуку може чинити сильний психологічний вплив на обшукуваних.

При застосуванні науково-технічних засобів в ході проведення обшуку спеціаліст особливу увагу звертає на різні сліди, що підтверджують втручання людини в конструкцію тих або інших предметів (сліди свіжої штукатурки, побілки або фарбування на стіні, відсутність шпаклівки й бруду між дошками на підлозі, наявність свіжонаклеєних шпалер, глухий звук при простукуванні окремих ділянок стін). Про створення схованок у підлозі можуть свідчити ушкодження граней дощок, широкі щілини, пошатування плінтусів.

Найбільш складним є обшук на місцевості, пов’язаний зі значним розміром обшукуваної території. Допомога спеціаліста в цьому випадку полягає в застосуванні різних пошукових засобів з метою ретельного обстеження усієї ділянки.

Пошуки ускладнюються, якщо металеві предмети вкладені в неметалеві оболонки (у стіни, дошки, автомобільні шини й т.ін.). У цьому випадку застосовуються аналізатор наявності металу і портативні металошукачі. Для просвічування дерев’яних стін, меблів, інших перешкод використовуються переносні рентгенівські установки; цегельних і залізобетонних перешкод — радіоізотопні товщиноміри.

Спеціаліст, який бере участь в обшуку, надає допомогу слідчому у визначенні індивідуальних ознак предметів і одержанні іншої орієнтуючої інформації. Спеціалісти консультують слідчого щодо виникаючих криміналістичних питань, дають орієнтовні відомості про об’єкти, їх ознаки, відмінні риси, матеріали, речовини, які можуть бути знайдені при обшуку й використані для встановлення істини.

Спеціаліст також надає допомогу у виявленні й вилученні побічних слідів (продуктів, речовин) злочинної діяльності, які злочинці не ховають і на які слідчі, як правило, не звертають увагу.

Іноді виникає необхідність участі спеціаліста й при проведенні особистого обшуку. При особистому обшуку спеціалісти допоможуть виявити сліди перебування особи, яка обшукується, на місці події (частки ґрунту, фарби, інших речовин), а також сліди злочинних дій (крові, штукатурки, пилу). З цією метою спеціаліст ретельно обстежить взуття й одяг підозрюваного для виявлення слідів його перебування на місці події. Необхідно додати, що в ході особистого обшуку значну роль може відіграти фахівець-хімік, якого необхідно залучати для виявлення на одязі підозрюваного слідів пострілу, якщо особа затримана відразу після вчинення розбійного нападу із застосуванням вогнепальної зброї.

6. Спеціаліст бере участь у фіксації ходу й результатів обшуку за допомогою науково-технічних засобів. З цією метою використовується фотозйомка, відеозапис, звукозапис. Можуть також малюватися плани й схеми із вказівкою, де і які об’єкти виявлені.

Таким чином, допомога спеціаліста при проведенні обшуку полягає в наданні слідчому сприяння у відшуканні й вилученні знарядь злочину, грошей і цінностей, нажитих злочинним шляхом, предметів або документів, що можуть мати значення для справи, у виявленні розшукуваних осіб. Вона проявляється в послугах по : виявленню шуканого; збору інформації, яка забезпечує доказування приналежності знайдених об’єктів конкретній особі; виявленню, закріпленню й вилученню слідів, предметів і речовин, які надалі будуть об’єктами експертного дослідження; складанню орієнтувань на шукані об’єкти.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ВРАХУВАННЯ ОБСТАВИН, ЩО ПОМ’ЯКШУЮТЬ ПОКАРАННЯ, ПРИ ЗАСТОСУВАННІ СТАТТІ 69' КК УКРАЇНИ
30.09.2012 20:48
ЩОДО НЕОБХІДНОСТІ ЗМІНИ НАЗВИ РОЗДІЛУ ХVІІІ КК УКРАЇНИ «ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ПРАВОСУДДЯ»
26.09.2012 11:23
ІНДУКЦІЙНІ МЕТАЛОШУКАЧІ В АРСЕНАЛІ ПОШУКОВИХ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНИХ ЗАСОБІВ
22.10.2012 12:21
ПОШУКОВІ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНІ ЗАСОБИ: ПОНЯТТЯ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ
22.10.2012 12:19
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ПРИЗНАЧЕННЯ АВТОТЕХНІЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ
22.10.2012 12:12
ДО ПИТАННЯ ПРО РОЗМЕЖУВАННЯ ПОНЯТЬ «ТАКТИЧНА ОПЕРАЦІЯ» ТА «ТАКТИЧНА КОМБІНАЦІЯ»
22.10.2012 12:11
ВИКОРИСТАННЯ В РОЗКРИТТІ ТА РОЗСЛІДУВАННІ ВБИВСТВ ДАНИХ ПРО ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД ЛЮДИНИ
22.10.2012 12:09
ПРОБЛЕМИ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ
22.10.2012 12:08
ОГЛЯД МІСЦЯ ПОДІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ ВЧИНЕНИХ НЕПОВНОЛІТНІМИ
22.10.2012 12:04
ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ОСВІДУВАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ ВЧИНЕНИХ НЕПОВНОЛІТНІМИ
22.10.2012 12:03




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше