:: LEX :: СУЧАСНІ МОЖЛИВОСТІ ДОСЛІДЖЕННЯ СКЕЛЕТОВАНОГО АБО РОЗЧЛЕНОВАНОГО ТРУПА, З МЕТОЮ ОТРИМАННЯ КРИМІНАЛІСТИЧНО ЗНАЧИМОЇ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ЙОГО ВІК
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 60)

Срок представления материалов

16 апреля 2024

До начала конференции осталось дней 20


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

СУЧАСНІ МОЖЛИВОСТІ ДОСЛІДЖЕННЯ СКЕЛЕТОВАНОГО АБО РОЗЧЛЕНОВАНОГО ТРУПА, З МЕТОЮ ОТРИМАННЯ КРИМІНАЛІСТИЧНО ЗНАЧИМОЇ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ЙОГО ВІК
 
31.05.2016 21:25
Автор: Товтин Світлана Вікторівна, здобувач кафедри кримінального права і процесу Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки
[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право]

В ході встановлення особи невпізнаного скелетованого та (або) розчленованого трупа виникає необхідність як можна точно встановити вік людини. Однак, під час встановлення віку особи такого трупа, слід передбачати те, що експерти під час проведення такої експертизи повинні враховувати значну кількість відомостей про динаміку зміни органів, тканин, фізіологічних функцій з віком, фактори зовнішнього середовища, а також фізіологічні, патологічні та індивідуальні особливості конкретного організму, можливі порушення процесів розвитку внаслідок спадкових дефектів, що проявляються зокрема у кістковій системі.

Під час оцінки висновку судово-медичної експертизи скелетованого та (або) розчленованого трупа, у кримінальних провадженнях про убивства, слідчому слід враховувати, що судовими медиками доведена асинхронність старіння на рівнях організму у цілому, органному і тканинному рівнях, тому точне установлення календарного віку є неможливим, адже календарний вік може збігатися з біологічним лише випадково [1].

Під час діагностики віку виникають значні труднощі, обумовлені тим, що на підставі вивчення біологічних об’єктів можливо визначити лише морфологічний вік, а слідчому та працівнику оперативного підрозділу, котрі розслідують убивство, важливо знати хронологічний, тобто паспортний вік. А на відміну від календарного (паспортного) віку, морфологічний вік може охоплювати більший або менший період життя людини, на протязі якого відбуваються відповідні зміни.

Тому під час встановлення віку загиблого за кістковими залишками експертам слід: 1) здійснювати комплексне дослідження із залученням широкого кола методів і об’єктів; 2) цілеспрямовано обирати об’єкт дослідження, за яким можна більш точно встановити вік; 3) здійснювати ретельну діагностику з урахуванням можливих патологічних змін; 4) оцінювати вік з урахуванням впливу різних зовнішніх факторів, способу життя, харчування та ін. [2, с. 223].

Найбільш точно встановити вік скелетованого трупа можливо за: а) зубами, б) швами основи черепа; в) якомога більшою кількістю зібраних кісток скелета. Кістки черепа та інші кістки скелету розвиваються у відповідності до певних строків і у відомій послідовності. При цьому зуби і шви основи черепа є найбільш інформативними. Багато наукових робіт присвячено визначенню віку за окремими кістками, однак точність визначення у осіб молодших 35 років складає близько 5 років, а у осіб старшого віку не перевищує 10 років [2, с. 227].

Щодо розчленованих трупів, зокрема голови, то морфологічні ознаки обличчя з віком змінюються у подібному напрямі у представників різних расових груп незалежно від статі (за виключенням більш ранньої появи зморщок і посивіння волосся у чоловіків), тому їх зазвичай експерти розглядають у сукупності (зміни волосся, вуха, покатість лобу, ріст брів, колір очей, форма носа та ін.). Такі вікові зміни ознак зовнішності можуть мати певне значення під час оцінки отриманої від спеціаліста інформації про особу [2, с. 236-238].

Встановлюючи вік загиблої дитини або підлітка, у ході проведення судово-медичної експертизи трупів, експерти використовують відомості про вагу, зріст, розміри окремих частин тіла, строки появи молочних залоз і корінних зубів, низку ознак пов’язаних зі статевим дозріванням, при цьому використовуються спеціальні таблиці [3, с. 45-52].

На даний час, судово-медичне дослідження трупа, може дати відповідь на питання про вік трупа з такими похибками: немовля – до 1 місяця; підліток – до 1-2 років; дорослий – у середньому до 5 років; особа старша 50 років – до 10 років [4, с. 162].

У цілому, на думку науковців, визначення віку і статі дорослих, у випадку наявності повного скелету можлива у 100%, одного черепу – у 90%, одного тазу – у 95%, черепу і тазу – у 98%, довгих кісток – у 80%, довгих кісток і черепу – у 95% [5, с. 123-125].

Однак, при цьому варто ще раз наголосити, що під час будь-яких досліджень трупа, особливо скелетованого та (або) розчленованого, встановлюється біологічний вік індивіда, котрий може не збігатися з паспортним.




Література:

1. Неклюдов Ю. А. К вопросу определения возраста трупов неизвестных лиц / Ю. А. Неклюдов, Ю. Д. Алексеев, А. А. Ефимов, А. В. Павлов / Судебная экспертиза на рубеже тысячелетий : материалы мужвед. науч.-практ. конф. : в 3 ч. – Саратов СЮИ МВД России, 2002. – Ч. 1. – С. 200-203.

2. Федосюткин Б. А. Справочник следователя по медицинской криминалистике. – Ростов-на-Дону : изд-во «Приазовский Край», 2010. – 512 с.

3. Богуславский Л. Г. Судебно-медицинская экспертиза трупа неизвестного лица. – К. : Здоров’я, 1964. – 144 с.

4. Шухнин М. Н. Неопознанный труп. Установление личности / Шухнин М. Н. – М. : Юрлитинформ, 2006. – 224 c.

5. Авдеев М. И. Организация судебно-медицинской экспертизы измененных трупов и их частей / И. М. Авдеев // Раскрытие тяжких преступлений против личности : материалы науч.-практ. конференции / Всесоюз. ин-т по изучению причин и разработке мер предупреждения преступности. – М. : ВИППП, 1973. – Ч. 2. – С. 125-128.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ДО ПИТАННЯ ПРО КРИМІНОЛОГІЧНУ ХАРАКТЕРИСТИКУ УЧАСНИКІВ ОРГАНІЗОВАНОЇ ГРУПИ, ЩО ВЧИНЯЄ НЕЗАКОННЕ ЗАВОЛОДІННЯ АВТОТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ
31.05.2016 21:23
ОКРЕМІ ПРОБЛЕМИ ОЦІНКИ ВИСНОВКУ ЕКСПЕРТА ТА ЙОГО ДОКАЗОВЕ ЗНАЧЕННЯ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ СУДОЧИНСТВІ
31.05.2016 21:21
ПИТАННЯ ПРАВОВОГО ЗАКРІПЛЕННЯ КОНСТИТУЦІЙНИХ ЗАСАД СУДОЧИНСТВА В УКРАЇНІ ТА ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ
31.05.2016 21:20
ОКРЕМІ ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО СТАТУСУ ЗАХИСНИКА ПОТЕРПІЛОГО У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ УКРАЇНИ
31.05.2016 21:18
CRIMES AGAINST FREEDOM, HONOR AND DIGNITY
19.05.2016 10:46




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше