:: LEX :: ПРАВО НА СПАДКУВАННЯ ФАКТИЧНИМ ПОДРУЖЖЯМ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 60)

Срок представления материалов

16 апреля 2024

До начала конференции осталось дней 19


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРАВО НА СПАДКУВАННЯ ФАКТИЧНИМ ПОДРУЖЖЯМ
 
23.08.2016 18:32
Автор: Розгон Ольга Володимирівна, кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри цивільно-правових дисциплін, юридичний факультет Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна
[Секция 3. Гражданское и семейное право. Гражданское процессуальное право. Коммерческое право. Жилищное право. Обязательственное право. Международное частное право]

Прийнято вважати, що спадщина померлого переходить до членів його сім’ї, які зазвичай є спадкоємцями першої або другої черги.

Але розповсюдженою є ситуація, коли спадкодавець проживав у фактичному шлюбі. У цьому випадку інший із фактичного подружжя може отримати за четвертою чергою право на спадкування за законом як особа, яка проживала зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини.

Констатує цей момент і п. 21 постанови Пленуму ВСУ № 7 від 30.09.2008 р. «Про судову практику у справах про спадкування», згідно з яким проживання однією сім’єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них права на спадкування за законом у першу чергу. Це підтверджує, що ЦК України розмежовує офіційно зареєстрований шлюб і фактичний шлюб.

Для того щоб інший із фактичного подружжя отримав за четвертою чергою частину спадщини, слід упевнитися, що відсутні інші спадкоємці від першої до четвертої черги (зокрема, діти спадкодавця, його батьки, рідні та двоюрідні брати і сестри, баба, дід, прабаба, прадід, дядько, тітка, племінники, племінниці, онуки, правнуки), та й то за умови спільного проживання не менше 5 років.

Якщо спадкодавець на момент проживання з іншою особою перебував у фактичних шлюбних відносинах, то спадкування такою особою неможливе, оскільки спадщину отримує особа, яка перебуває у зареєстрованому шлюбі зі спадкодавцем, а отже, є спадкоємцем за першою чергою за законом.

Що ж отримає інший із фактичного подружжя у такій ситуації?

Аналізуючи положення СК України щодо права спільної власності, зауважимо, що у разі припинення шлюбу подружжя (наприклад, за ст. 104 СК України внаслідок смерті одного з подружжя або оголошення його померлим) має значення лише наявність державної реєстрації, оскільки діє презумпція спільності майна за законом, якщо інше не встановлено договором. Таким чином, не матиме значення, ким із подружжя набуте це майно або на кого воно оформлене.

Тобто у зареєстрованому шлюбі доказувати наявність права власності  не потрібно, інший із подружжя стає спадкоємцем першої черги і в разі відсутності інших спадкоємців за першою чергою та враховуючи отримання обов’язкової частки непрацездатними або неповнолітніми особами, стає власником усього майна, якщо інше не передбачено заповітом або спадковим договором.

Спільна сумісна власність у чоловіка та жінки, які проживають однією сім’єю, виникає лише після набуття законної сили рішенням суду, яким установлено відповідний факт. Тобто спільна сумісна власність у чоловіка та жінки, які проживають однією сім’єю, виникає лише після набуття законної сили рішенням суду, яким установлено відповідний факт, якщо інше не передбачено договором між ними.

Зазвичай у фактичних шлюбних відносинах майно, придбане фактичним подружжям за спільні кошти, оформлюється на одного із фактичного подружжя. Отже, за життя, щоб «захистити» іншого із фактичного подружжя, слід набувати майно та оформлювати його як спільну власність або врегулювати питання спадкування за допомогою заповіту.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОЦЕДУРИ ПРИМИРЕННЯ В ЦИВІЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ: ОКРЕМІ АСПЕКТИ ПРОБЛЕМИ
29.09.2016 11:30
ФОРМА ВИБОРУ ПРАВА ДЛЯ ПРАВОВИХ НАСЛІДКІВ ШЛЮБУ
27.09.2016 10:28
ЧЕРТЫ ГРАЖДАНСКОГО СУДОПРОИЗВОДСТВА НА УКРАИНСКИХ ЗЕМЛЯХ В СОСТАВЕ АВСТРО-ВЕНГРИИ ВО ВТОРОЙ ПОЛОВИНЕ ХIХ ВЕКА
05.09.2016 15:58




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше