:: LEX :: РОЗШИРЕННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ СИСТЕМ ПІД ЧАС ДОСУДОВОГО ПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 61)

Срок представления материалов

16 мая 2024

До начала конференции осталось дней 28


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

РОЗШИРЕННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ СИСТЕМ ПІД ЧАС ДОСУДОВОГО ПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ
 
11.04.2017 08:19
Автор: Ангеленюк Анна-Марія Юріївна, кандидат юридичних наук, Львівський державний університет внутрішніх справ
[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право. Медицинское право]

З прийняттям Кримінального процесуального кодексу України 2012 року (далі КПК) та впровадженням електронної системи Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі ЄРДР) виникло безліч дискусійних питань, пов’язаних із ефективним використанням вказаної вище системи у кримінальному процесі  на території України. Зокрема важливим та недостатньо організованим під час практичної діяльності є використання системи ЄРДР при взаємодії між органами, наприклад між слідчим та прокурором, як процесуальним керівником досудового розслідування у кримінальному провадженні. 

Ефективність використання під час розслідування кримінальних проваджень можливостей сучасної техніки розглядалась у роботах Г.К. Авдєєвої, А.І. Анапольської, В.О. Коновалової, В.В. Крилова, В.Є. Корноухова, В.Ю. Шепітька та інших учених, однак використання техніки розглядалась здебільшого з точки зору полегшення роботи з окремими документами, а не покращення документообігу в рамках взаємодії органів.  

З метою максимальної оптимізації роботи слідчого запропоновано використовувати спеціальні програмні пакети автоматизованих робочих місць слідчого «Робоче місце слідчого» (Україна), система «АРМЕКС» (Україна), що сформовані у вигляді баз даних із бланками  документів, зразків[1, с. 3]. Однак такі програмні пакети не вирішують питання взаємодії та документообігу.  

ЄРДР це електронна база даних відповідно до якої здійснюються збирання, зберігання, захист, облік, пошук, узагальнення даних, з дотриманням вимог кримінального процесуального законодавства та законодавства, яким врегульовано питання захисту персональних даних та доступу до інформації з обмеженим доступом [2]. Однак вказана система також не вирішує питань документообігу між органами досудового розслідування та прокуратури під час взаємодії у досудовому провадженні. 

Досліджуючи питання взаємодії слідчого та прокурора на досудовому розслідуванні, слід зазначити, що найбільш проблемним є прийняття процесуальних рішень, що складені слідчим та потребують погодження прокурора, як процесуального керівника у кримінальному провадженні. Стосовно питань, які пов’язані з початком та закінченням досудового розслідування, можна відзначити достатній рівень їх вирішення за допомогою ЄРДР, що безперечно є позитивним моментом у застосуванні комп’ютерних електронних систем у кримінальному процесі України.  

Рішення, прийняті слідчим (пред’явлення підозри, застосування до особи запобіжного заходу), які потребують погодження прокурора, вимагають  швидкого та оперативного узгодження дій між учасниками. Вказане зумовлене наявністю процесуальних строків, закріплених у КПК України. Так, письмове повідомлення про підозру затриманій особі вручається не пізніше двадцяти чотирьох годин з моменту її затримання; також затримана без ухвали слідчого судді, суду особа не пізніше шістдесяти годин з моменту затримання повинна бути звільнена або доставлена до суду для розгляду клопотання про обрання стосовно неї запобіжного заходу. Відповідно до сучасного законодавства слідчий зобов’язаний погодити у процесуального прокурора  повідомлення про підозру та клопотання про обрання запобіжного заходу [3], а оперативність зазначених вище дій залежить безпосередньо від рівня та якості взаємодії між слідчим та прокурором, що в основному базується на їх особистих відношеннях. Створивши офіційну автоматизовану систему документообігу між слідчим відділом та прокуратурою можна суттєво зменшити час на організаційні моменти, який потрібний для погодження вказаних вище спільних документів. 

Вивчаючи законодавство зарубіжних країн, слід зазначити, що практика застосування сучасних технологій документообігу має місце у кримінальному процесі цих країн. Так, наприклад, у Сполучених штатах Америки (далі США) існує інформаційний  центр (National Crime Information Centre (NCIC), оперуючи даними якого полісмени мають можливість швидко отримати відповідь на свій запит, яка в свою чергу служить як тимчасовий ордер на арешт розшукуваної особи і є підставою її затримання так як і оригінал ордеру [4, с. 94]. 

На мою думку, з метою покращення ефективності взаємодії слідчого з процесуальним прокурором слід створити окрему електронну систему документообігу, функціонування якої офіційно закріпити у нормах кримінального процесуального кодексу; також (як альтернативний варіант) можна забезпечити функціонування документообігу у межах електронної системи ЄРДР, що сприятиме  покращенню якості взаємодії між органами.  




Література:

1.  Автоматизоване робоче місце як один із напрямів удосконалення роботи слідчого / А.І. Анапольська [Електронний ресурс]. – Режим доступу:   aspirantura.16mb.com/doc/conf2015/s2/.  

2. Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затверджені Наказом Генеральної прокуратури України від  06.04.2016  № 139 [Електронний ресурс]. – Режим доступу:  zakon.rada.gov.ua 

3.  Кримінальний процесуальний кодекс України від 13.04.2012 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: zakon.rada.gov.ua 

4. Penal Code. With Selected Provisions from Other Codes and Rules of Court. – California, 2009. – p. 2669. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ХАРАКТЕРИСТИКА МІЖНАРОДНО-ПРАВОВИХ АКТІВ, СПРЯМОВАНИХ НА ПРОТИДІЮ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ (ВІДМИВАННЮ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ, УХВАЛЕНИХ У ХХ СТ.
20.04.2017 09:04
СВІДОЦЬКИЙ ІМУНІТЕТ СВЯЩЕННОСЛУЖИТЕЛЯ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ
20.04.2017 09:02
КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ЗА ВЧИНЕННЯ ЗЛОЧИНІВ У СФЕРІ ЕКОНОМІКИ: ПОЗИТИВНИЙ ДОСВІД КРАЇН ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
20.04.2017 09:01
ПЕРСПЕКТИВИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ДЕТЕКТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ
13.04.2017 18:11
АНАЛІЗ СИСТЕМ НАДАННЯ ДОЗВОЛУ НА ПРОВЕДЕННЯ НЕГЛАСНИХ СЛІДЧИХ (РОЗШУКОВИХ) ДІЙ ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН
12.04.2017 16:31
НЕЧІТКІСТЬ ЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ ОБШУКУ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ
12.04.2017 16:18
ПОДДЕЛКА ДОКУМЕНТОВ, ПРЕДСТАВЛЯЕМЫХ ДЛЯ РЕГИСТРАЦИИ ВЫПУСКА ЦЕННЫХ БУМАГ: СРАВНИТЕЛЬНЫЙ АНАЛИЗ УГОЛОВНОГО ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА РЕСПУБЛИКИ МОЛДОВА И УКРАИНЫ
12.04.2017 08:30
ЗАХИСТ ПРАВ ДИТИНИ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИМИ ЗАСОБАМИ
11.04.2017 20:13
НЕПОВНОЛІТНІЙ У ПЕНІТЕНЦІАРНІЙ СИСТЕМІ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ І НАЦІОНАЛЬНИЙ ДОСВІД
11.04.2017 08:25
ВИЗНАЧЕННЯ ПОЧАТКОВОГО МОМЕНТУ ЖИТТЯ ТА ЙОГО ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВОЇ КВАЛІФІКАЦІЇ
10.04.2017 08:41




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше