:: LEX :: ОКРЕМІ ПИТАННЯ ПРОВЕДЕННЯ ОБШУКУ ОСОБИ ЗА КПК УКРАЇНИ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 60)

Срок представления материалов

16 апреля 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОКРЕМІ ПИТАННЯ ПРОВЕДЕННЯ ОБШУКУ ОСОБИ ЗА КПК УКРАЇНИ
 
15.05.2017 11:23
Автор: Комракова Дар’я Сергіївна, 10 факультет, 3 курс, 1 група, Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого
[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право. Медицинское право]

На сьогоднішній день існує велика кількість випадків порушення кримінального процесуального законодавства України уповноваженими органами, і зокрема, недотримання процедури здійснення досудового розслідування, істотне порушення основоположних прав і свобод людини і громадянина. У зв’язку з цим, в представленій роботі необхідним є зосередити увагу на ч. 5 ст. 236 Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК України). Так, у названій частині вказано: обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку. За рішенням слідчого чи прокурора може бути проведено обшук осіб, які перебувають в житлі чи іншому володінні, якщо є достатні підстави вважати, що вони переховують при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження. Обшук особи повинен бути здійснений особами тієї ж статі. Статті 235 і 236 КПК України містять підстави і процедуру проведення обшуку, що чітко регламентовані в даному Кодексі і повинні здійснюватися в межах і у спосіб, передбачених законодавцем. 

Для більш детального аналізу виявлення порушень при застосуванні ст. 236 КПК України можна звернутися до Єдиного державного реєстру судових рішень, а саме, до справи № 753/4212/15-к, фабула якої говорить про невизнання вини особою у вчиненні інкримінованих їй злочинів, передбачених статтями 307, 309, 263 КК України. Під час з’ясування обставин справи обвинувачена особа дала пояснення, з яких вбачається, що з боку правоохоронних органів відбулося грубе порушення прав і свобод вищезазначеної особи, що розпочалося з порушення норм кримінального процесуального законодавства, а саме ч. 4 ст. 208 КПК України, за якою уповноважена службова особа, що здійснила затримання особи, повинна негайно повідомити затриманому зрозумілою для нього мовою підстави затримання та у вчиненні якого злочину він підозрюється, а також роз’яснити право мати захисника, отримувати медичну допомогу, давати пояснення, показання або не говорити нічого з приводу підозри проти нього, негайно повідомити інших осіб про його затримання і місце перебування відповідно до положень ст. 213 КПК України, вимагати перевірку обґрунтованості затримання та інші процесуальні права, передбачені цим Кодексом. Як зазначено в даній справі, в ході затримання обвинуваченої особи її права і обов’язки не були належним чином їй розтлумачені, більш того такі дії були вчинені з боку правоохоронних органів без складання протоколу, який має бути складеним, виходячи з норм кримінально процесуального законодавства. 

Що стосується питання проведення обшуку особи, то ч. 3 ст. 208 КПК України передбачає: уповноважена службова особа, слідчий, прокурор може здійснити обшук затриманої особи з дотриманням правил, передбачених ч.7 ст. 223 і ст. 236 цього Кодексу. За загальними правилами, викладеними у чинному КПК України, обшук має проводитися лише на підставі ухвали слідчого судді (ч. 2 ст. 234 КПК України); обшук особи має проводитися з обов’язковою участю не менш як двох понятих незалежно, від використання технічних засобів фіксації відповідної слідчої дії (ч. 7 ст. 223 КПК України). 

Таким чином, аналіз норм КПК України дозволяє виділити два випадки, коли може здійснюватися обшук особи: 1) під час затримання особи в порядку ст. 208 КПК України (негайне затримання під час або після вчинення злочину або за можливості втечі особи, підозрюваної у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого корупційного злочину); 2) під час проведення обшуку житла чи іншого володіння особи (якщо є достатні підстави вважати, що особи, які перебувають у помешканні чи іншому володінні, переховують при собі предмети чи документи, які мають значення для кримінального провадження).

При цьому, в будь-якому разі в обох цих випадках повинні дотримуватися вимоги ч.7 ст. 223 КПК України – присутність двох незаінтересованих осіб (понятих), незалежно від здійснення технічної фіксації здійснюваних процесуальних дій та ч. 5 ст. 236 КПК України – проведення особистого обшуку особами тієї ж статі. 

У частина 7 ст. 223 КПК України однозначно закріплено: обшук або огляд житла чи іншого володіння особи, обшук особи здійснюються з обов’язковою участю не менше двох понятих незалежно від застосування технічних засобів фіксування відповідної слідчої (розшукової) дії. При цьому понятими не можуть бути потерпілий, родичі підозрюваного, обвинуваченого і потерпілого, працівники правоохоронних органів, а також особи, заінтересовані в результатах кримінального провадження.

Відтак, виходячи з вищезазначеного, можна дійти висновку про те, що оскільки такі процесуальні дії як обшук або огляд житла чи іншого володіння особи та обшук особи перелічені законодавцем через кому, то ці дії є однорідними, а отже залучення понятих розповсюджується як на перші два види процесуальних дій, так і на обшук особи. З цього випливає, що при всіх цих процесуальних діях понятими є ті самі особи як при обшуку житла, так і при обшуку особи. До повноважень слідчого або прокурора КПК України не відносить залучення інших понятих або заміну понятих при проведенні цих процесуальних дій. Більше того, в даній статті зазначається, що поняті можуть бути запрошені для участі в інших процесуальних діях, якщо слідчий, прокурор вважатиме це за доцільне. Отже, враховуючи викладене вище, ми можемо припустити, що зміна або заміна понятих в даному конкретному випадку не передбачена кримінальним процесуальним законодавством. 




Література:

1. Кримінальний процесуальний кодекс України.

2. Єдиний державний реєстр судових рішень. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
МЕТОДИКА РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ ПРОТИ ТЕРОРИЗМУ
16.05.2017 19:56
ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ, ЯК ОБ’ЄКТ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ: УКРАЇНО-ІСПАНСЬКИЙ ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ
16.05.2017 19:33
МІСЦЕ І РОЛЬ МОРАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНИХ ПЕРЕДУМОВ ТЕРОРИСТИЧНИХ НАПАДІВ НА БОРТУ ЛІТАКА
16.05.2017 11:33
ЩОДО ПИТАННЯ ПРО ЗАСТОСУВАННЯ СТАТТІ 3661 ККУ (ДЕКЛАРУВАННЯ НЕДОСТОВІРНОЇ ІНФОРМАЦІЇ)
16.05.2017 09:01
ЩОДО ПИТАННЯ ПРО ЗМІНИ ДО КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ ЗА ПОРУШЕННЯ ВИБОРЧИХ ПРАВ ГРОМАДЯН
16.05.2017 08:56
ТИМЧАСОВІ ПОЛОЖЕННЯ ЩОДО ЗДІЙСНЕННЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ
15.05.2017 14:19
КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ ВИЗНАЧЕННЯ КАТЕГОРІЇ «ПОТЕРПІЛОГО» ВІД ПЕРЕШКОДЖАННЯ ЗАКОННІЙ ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ЖУРНАЛІСТІВ
15.05.2017 11:35
СУТНІСТЬ КАТЕГОРІЇ «ІНТЕРЕСИ ДЕРЖАВИ» В СТАТТІ 332-1 КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ
15.05.2017 11:33
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ВДОСКОНАЛЕННЯ СТ. 409 ККУ
15.05.2017 11:29
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ВДОСКОНАЛЕННЯ СТ. 168 ККУ
15.05.2017 11:27




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше