:: LEX :: ТАКТИКА ДОПИТУ ПОТЕРПІЛИХ В СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ЗАВОЛОДІННЯ МОБІЛЬНИМИ ТЕЛЕФОНАМИ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 60)

Срок представления материалов

16 апреля 2024

До начала конференции осталось дней 20


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ТАКТИКА ДОПИТУ ПОТЕРПІЛИХ В СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ЗАВОЛОДІННЯ МОБІЛЬНИМИ ТЕЛЕФОНАМИ
 
29.04.2009 22:20
Автор: Козицька Олена Геннадіївна, здобувач кафедри криміналістики Київського національного університету внутрішніх справ
[Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право]
На сьогоднішній день існує тенденція щодо збільшення кількості незаконних заволодінь мобільними телефонами. Стаття 41 Конституції України проголошує, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної та творчої діяльності. Право приватної власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. [1].
Розслідування кримінальних справ, пов’язаних з незаконним заволодінням мобільними телефонами, у всіх випадках передбачає необхідність проведення такої слідчої дії, як допит. Допит – найбільш розповсюджена слідча і судова дія. Практично немає кримінальних справ, при розслідуванні яких слідчий і суд не проводили дану дію.
Потерпілим визнається особа, якій злочином заподіяно моральну, фізичну або майнову шкоду. Про визнання громадянина потерпілим чи про відмову в цьому особа, яка провадить дізнання, слідчий і суддя виносять постанову, а суд — ухвалу. Громадянин, визнаний потерпілим від злочину, вправі давати показання у справі [2].
Своєчасне виявлення осіб, потерпілих від злочину, є однією з важливих умов всебічного, повного і об’єктивного розслідування злочинів та забезпечення прав і законних інтересів постраждалої особи. Потерпілий є суб’єктом кримінально-процесуального доказування і притягується до участі у справі як джерело доказів, за допомогою яких досліджується подія злочину, визначається вина обвинуваченого та розмір можливого покарання.
Потерпілий може бути допитаний про обставини, які підлягають встановленню по даній справі, в тому числі про факти, що характеризують особу обвинуваченого або підозрюваного, та його взаємовідносини з ними. Не можуть бути доказами повідомлені потерпілим дані, джерело яких невідоме [2].
Особливості допиту потерпілого полягають в тому, що потерпілий безпосередньо стикається з фактом злочину або злочинцем. В більшості випадків він і є очевидцем вчиненого злочину, тому більше, ніж хто-небудь володіє інформацією про обставини злочину, в результаті якого йому було нанесено шкоду. Його показання допомагають слідчому скласти уявлення про подію, яка відбулася, побудувати версії, виявити докази. Тому розслідування, як правило, розпочинається з допиту потерпілого.
Невірною є думка про те, що кожен потерпілий правильно і об’єктивно дає свої показання. В слідчій практиці зустрічаються випадки, коли потерпілі в силу тих чи інших обставин не дають правдивих показань. Особливо часто це спостерігається в результаті добросовісної помилки потерпілого або бажання відшкодувати збитки за рахунок обвинуваченого, приховати свою негативну роль в справі.
Потерпілий детально розповідає про прикмети злочинця, дає його словесне описання в тому вигляді, в якому воно відобразилося в пам’яті. Якщо у потерпілого виникають складності при згадуванні, то не потрібно наполягати. В цьому виникає небезпека навіювання зі сторони слідчого і підпорядкування мислення потерпілого впливу слідчого. Детальний допит про індивідуальні прикмети злочинця, викрадене тощо, є важливим для подальшого розшуку і пред’явлення їх потерпілому для впізнання.
Допитувати потерпілого необхідно якнайшвидше після вчиненого злочину. В цьому випадку показання відрізняються більшою достовірністю і більшою кількістю деталей. При допиті в справах про грабежі і розбійні напади враховується душевний стан потерпілих в момент нападу і після нього.
На першому ж допиті з’ясовується розмір завданих збитків, а також інші питання, що мають значення для встановлення злочинців і виявлення доказів. Іноді в справах про викрадення мобільних телефонів потерпілі завищують їх реальну вартість, що вимагає в подальшому перевірки показань шляхом призначення товарознавчої експертизи. На першому ж допиті потерпілі ще не зорієнтувалися в обставинах події і називають реальну суму збитків.
Закінчуючи допит, необхідно попередити потерпілого про те, що якщо він згадає обставини, що мають значення для розслідування справи, то повинен обов’язково повідомити про це слідчому.
В справах про розслідування злочинів, пов’язаних з викраденням мобільних телефонів, основними питаннями, які повинен з’ясувати слідчий є:
- анкетні дані потерпілого;
- модель викраденого телефону, марку;
- суму, за яку було придбано телефон;
- чи збереглися документи, які посвідчують належність телефону саме потерпілому (квитанції, гарантійний талон, коробка);
- номер сім-картки та ІМЕІ телефону;
- які ще речі було викрадено;
- чи підозрює потерпілий кого-небудь у вчиненні даного злочину.
Насамкінець зазначимо, що показання потерпілого як і показання інших учасників процесу, вимагають перевірки наряду з іншими зібраними доказами по справі і оцінюються слідчим за його власним переконанням.

Література:
1. Конституція України, прийнята V сесією Верховної Ради України 28 червня 1996 року. // Урядовий кур’єр. – 1996. – 14 лип.
2. Кримінально-процесуальний кодекс України: за станом на 1 груд. 2005 р. / Верховна Рада України. – Офіц. вид. – К.: Парлам. вид-во, 2006. – 207 с. – (Бібліотека офіційних видань).

e-mail: erenuk@mail.ru

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОВАДЖЕННЯ У КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ПРО ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНІ ПОДІЇ
31.03.2009 19:33
РЕАЛІЗАЦІЯ ФУНКЦІЇ ОБВИНУВАЧЕННЯ ПРИ РОЗГЛЯДІ СУДОМ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ ПРО ХАБАРНИЦТВО
26.04.2009 12:18
ФОРМИ ВЗАЄМОДІЇ СЛІДЧОГО Й ОРГАНА ДІЗНАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ
25.05.2009 08:45
КЛАСИФІКАЦІЯ ВИБУХОВИХ РЕЧОВИН, ЩО ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ПРИ ВЧИНЕННІ КРИМІНАЛЬНИХ ВИБУХІВ
25.03.2009 20:58
ПИТАННЯ УЧАСТІ СПЕЦІАЛІСТА ПРИ ВІДТВОРЕННІ ОБСТАНОВКИ І ОБСТАВИН ПОДІЇ ПО СПРАВІ ПРО ВБИВСТВО ВЧИНЕНЕ НА ЗАМОВЛЕННЯ
24.05.2009 09:40
ОКРЕМІ ПИТАННЯ УЧАСТІ СПЕЦІАЛІСТА ПРИ ДОПИТІ ПО СПРАВІ ПРО СЕКСУАЛЬНЕ ВБИВСТВО
24.05.2009 09:37
ПРОБЛЕМА УЧАСТІ ПОНЯТИХ У СЛІДЧИХ ДІЯХ
23.05.2009 09:38
ПЕРСПЕКТИВИ ДОСЛІДЖЕННЯ ШКІРЯНОГО ПОКРОВУ РУК ТА НІГ ЛЮДИНИ В КРИМІНАЛІСТИЦІ
23.05.2009 09:36
ПРОБЛЕМИ ТЕОРІЇ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗЛОЧИНІВ
23.05.2009 09:33
ПРОБЛЕМИ ПРОТИДІЇ РОЗКРИТТЮ ТА РОЗСЛІДУВАННЮ ЗЛОЧИННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ЕКОНОМІЧНІЙ СФЕРІ
23.05.2009 09:31




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше