:: LEX :: ПРОВЕДЕННЯ ОБШУКУ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ ТА РОЗБОЇВ ВЧИНЕНИХ НЕПОВНОЛІТНІМИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРОВЕДЕННЯ ОБШУКУ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ ТА РОЗБОЇВ ВЧИНЕНИХ НЕПОВНОЛІТНІМИ
 
15.06.2012 19:37
Автор: Богачук Ірина Василівна, здобувач кафедри кримінального процесу та криміналістики Академії адвокатури України
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

Обшук по справах про грабежі та розбої вчинені неповнолітніми проводиться в тих випадках, коли є достатні підстави вважати, що знаряддя таких злочинів, речі й цінності, здобуті злочинним шляхом, а також інші предмети і документи, які мають значення для встановлення істини в справі чи забезпечення цивільного позову, знаходяться в певному приміщенні або місці чи в якої-небудь особи. Обшук по аналізованій категорії кримінальних справ проводиться також і в тому випадку, коли є достатні дані про те, що в певному приміщенні або місці знаходяться розшукувані особи.

Отже, обшуком по справах про грабежі та розбої вчиненні неповнолітніми можна вважати слідчу дію, змістом якої є примусове обстеження приміщень, споруд, ділянок місцевості й транспортних засобів, окремих громадян з метою відшукання й вилучення приховуваних доказів злочину, документів, цінностей, нажитих злочинним шляхом, а також розшуку осіб, трупів.

По аналізованій категорії кримінальних справ можна виділити три види обшуків: перший — обшук приміщень (житла чи іншого володіння особи; виробничих приміщень підприємств, установ, організацій); другий — обшук місцевості (саду, городу, подвір’я, ділянок лісу, поля тощо); третій — обшук особи.

Обшук по справах про грабежі та розбої вчинені неповнолітніми є засобом виконання трьох важливих завдань: перше — пошук викраденого, знарядь і засобів злочину, одягу й взуття, у яких неповнолітній вчинив злочини, слідів злочинної діяльності; друге — виявлення переписки, записних книжок, щоденників (у тому числі й в електронному вигляді), які дозволяють виявити найближче оточення неповнолітнього, коло його інтересів, інші дані, які характеризують його особу; третє — збір інформації про умови життя (навчання, роботи) і виховання підлітка.

По справах про грабежі та розбої вчиненні неповнолітніми, у необхідних випадках, слідчий вправі залучати до участі в проведенні обшуку працівників органів внутрішніх справ та від¬повідних спеціалістів. Працівники міліції допомагають слідчо¬му в розшуку об’єктів, забезпеченні спостереження за поведінкою особи, у якої проводиться обшук, і членів її сім’ї, забезпеченні збереження виявлених об’єктів, попередженні спроб знищення або переховування розшукуваних об’єктів і т.п.

По справах про грабежі та розбої вчиненні неповнолітніми при обшуку можуть бути вилучені лише предмети і документи, які мають значення для справи, а також цінності і майно обвинуваченого або підозрюваного з метою забезпечення цивільного позову або можливої конфіскації майна. Предмети і документи, які вилучені законом з обігу (наркотичні засоби, вогнепальна зброя та ін.), підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінальної справи про грабіж та розбій, які у даному випадку розслідуються (ч. 1 ст. 186 КПК України).

При вилученні в процесі обшуку великої кількості предметів складається спеціальний опис цих предметів, про що вка¬зується в протоколі. При цьому опис — не просто додаток до протоколу, а його складова частина, оскільки відомості, що в ньому містяться, мають таке ж доказове значення, як і обставини, зафіксовані в протоколі.

Як ми вже зазначали вище, одним із завдань обшуку по справах про грабежі та розбої вчиненні неповнолітніми є — одержання інформації про особу підлітка, умови його життя, виховання. У ході обшуку можуть бути виявлені обставини, які свідчать про вживання неповнолітнім спиртних напоїв, наркотичних засобів, порнографічні предмети, а також предмети які пропагують культ насильства та жорстокості. Крім того, підлягають вилученню щоденники підлітка, незвичайні малюнки, зошити із записами, свідчення незвичайних захоплень і т.ін. Усі ці факти необхідно відобразити в протоколі обшуку, зокрема, для наступної перевірки версії про наявність у підлітка психічних аномалій і призначення відповідної експертизи.

По вивчених нами справах про грабежі та розбої вчинені неповнолітніми обшуки проводилися лише по семи відсотках вивчених кримінальних справ, і усі в житлі підлітка. У матеріалах вивчених справ спроб відшукати викрадене у яких-небудь інших місцях нами виявлено не було. Крім того, позитивний результат був тільки у чотирьох випадках: знайдені дрібні предмети, якими неповнолітній заволодів на місці злочину. У жодному вивченому випадку проведення обшуку не вивчалася обстановка в житлі неповнолітнього, не вилучалися предмети, які характеризують так чи інакше самого підлітка або умови його життя й виховання. Також у жодному з випадків не ставилася мета виявлення й вилучення одягу й взуття, у яких був неповнолітній в момент вчинення грабежу або розбою, хоча на них могли бути мікрочастки, наприклад з одягу потерпілого, залишки сипучих речовин і барвників, які потрапили на одяг або взуття в момент проникнення в приміщення під час вчинення злочину.

Проведені дослідження показують, що неповнолітні, особливо підлітки, після вчинення грабежу та розбою, як правило, намагаються якнайшвидше позбутися предметів, здобутих злочинним шляхом: продають за безцінь або взагалі віддають у дарунок або ховають на горищах, у підвалах, місцях постійного проведення часу, а іноді безпосередньо поблизу місця злочину в кущах, щілинах між гаражами й т.ін. А от спроб приховати сліди, які залишилися на одязі, взутті, як правило, не вживають, що припускає доцільність вилучення цих предметів з метою подальшого дослідження.

По справах про грабежі та розбої вчинені неповнолітніми, пошук одягу, подібного за прикметами з описом потерпілих, може бути також необхідний для подальшого пред’явлення його потерпілому на впізнання.

Врахування під час проведення обшуку зазначених вище криміналістичних рекомендацій, дозволить провести обшук без порушень чинного законодавства, відшукати речі, які можуть в подальшому бути визнаними речовими доказами, а також отримати іншу криміналістично значиму інформацію по справі.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
КРИМІНАЛІСТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА СУБ’ЄКТИВНИХ ОЗНАК ПОВТОРНОСТІ ТА РЕЦИДИВУ ЗЛОЧИНІВ
24.05.2012 15:52
СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК МЕТОДУ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОФІЛЮВАННЯ У США
18.06.2012 15:47
НАПРЯМИ АНАЛІЗУ ЗВ'ЯЗКУ «ЗЛОЧИНЕЦЬ-ЖЕРТВА» З МЕТОЮ РОЗШУКУ СЕРІЙНИХ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВЦЬ
18.06.2012 15:47
ДОСВІД СТВОРЕННЯ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ НОРМАТИВНИХ АКТІВ СПРЯМОВАНИХ НА ПРОФІЛАКТИКУ ЗЛОЧИННОСТІ НЕПОВНОЛІТНІХ У США
18.06.2012 15:45
ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПІДРОБЛЕННЯ ДОКУМЕНТІВ, ЗБУТ ЧИ ВИКОРИСТАННЯ ТАКИХ ДОКУМЕНТІВ В ОКРЕМИХ КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
18.06.2012 15:43
СУБ’ЄКТИВНІ ОЗНАКИ ПІДРОБЛЕННЯ ДОКУМЕНТІВ, ЗБУТУ ЧИ ВИКОРИСТАННЯ ТАКИХ ДОКУМЕНТІВ
18.06.2012 15:31
ОСОБЛИВОСТІ СКЛАДАННЯ ПЛАНІВ ТА СХЕМ В ХОДІ ОГЛЯДУ МІСЦЯ ПОДІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ РОЗБОЇВ
17.06.2012 18:36
ТИПОВІ ЕКСПЕРТИЗИ ПО КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ПРО РОЗБОЇ
17.06.2012 18:35
ПРОБЛЕМИ ЗАЛУЧЕННЯ ОКРЕМИХ ФАХІВЦІВ, В ЯКОСТІ СПЕЦІАЛІСТІВ, ДО РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ
17.06.2012 18:33
ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЗАСОБІВ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ФОТОГРАФІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ
17.06.2012 18:32




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше