:: LEX :: ДЕЯКІ АСПЕКТИ ОХОРОНИ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В ІНТЕРНЕТІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 28


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДЕЯКІ АСПЕКТИ ОХОРОНИ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В ІНТЕРНЕТІ
 
12.05.2007 21:44
Автор: Якубовський Роман Володимирович, викладач-стажист кафедри інтелектуальної власності, комп’ютерного та інфоромаційного права Тернопільського національного економічного університету
[Право інтелектуальної власності та його захист. Інформаційне право]
Одним з базисних нововведень, одержаних в спадок від XX століття, є Інтернет – глобальна інформаційна мережа.
Швидке зростання соціально-економічного значення Інтернету та його технологічні особливості зумовили виникнення низки раніше невідомих правових проблем, пов'язаних з охороною прав інтелектуальної власності в глобальній мережі. Проте дані проблеми, незважаючи на очевидну актуальність, залишаються практично законодавчо неврегульованими та мало вивченими в теоретичному плані.
Кіберпростір створює “живе право”, яке деякою мірою збігається, а дещо відрізняється від правовідносин, які існують у реальному житті[1, 100].
Правовий аналіз ознак Інтернету та міжнародної практики його правового регулювання свідчить, що специфіка всесвітньої мережі полягає в її дуалістичній природі. З одного боку, Інтернет — це телекомунікаційна мережа та ієрархічна структура, що включає єдині стандарти обміну інформації та єдину систему адресації. А з іншого боку, Інтернет — це глобальний (всесвітній) та загальнодоступний інформаційний простір, що не має єдиного централізованого керування, єдиного власника та відособленого майна[2, 27].
З розвитком новітніх технологій Інтернет стає новим об'єктом правового регулювання, тобто виникає якісно новий спосіб правовідносин при реалізації прав і виконанні обов'язків користувачами глобальної мережі.
Виділяють такі види порушень прав інтелектуальної власності в Інтернеті: порушення авторських прав і порушення, пов'язані з використанням засобів індивідуалізації.
Дуже часто порушуються особисті немайнові права авторів в Інтернеті, зокрема: право авторства, право на ім'я, право на захист своєї репутації, право на публічне використання твору. Так, при розповсюдженні в глобальній інформаційній мережі тексту пісні часто вказуються тільки виконавці, які не завжди є авторами даного твору. Проте притягати до відповідальності особу, що поширює твір в мережі з порушенням авторських прав, складно, оскільки встановити особу порушника практично не вдається.
В умовах науково-технічного прогресу недосконалість законодавства і відсутність надійних технічних засобів захисту створюють сприятливі умови для піратства в Інтернеті[3, 21]. Виробники програмного забезпечення були одними з перших хто зіткнувся з масштабним піратством в мережі. Порушення авторських прав в сфері програмного забезпечення залишається однією з ключових проблем не лише в Україні, але й у всьому світі.
Така ж гостра проблема охорони інтелектуальної власності в мережі у сфері музичної продукції, яка виникає у зв’язку з перенасиченням ринку та легкістю перекладу даних з одного формату в іншій. З'явилася нова сфера діяльності "нелегального ринку”, яка стала масовою. Науково-технічний прогрес надав можливість перетворювати музику в цифровий формат та безперешкодно її поширювати і копіювати в Інтернеті. Саме тому все важче стає власникам музичних творів захищати свої авторські права.
Невпинний розвиток Інтернету, відсутність чіткого законодавчого регулювання і недостатність судової практики стали причиною виникнення складної ситуації, пов'язаної з неправомірним використанням засобів індивідуалізації при реєстрації доменних імен.
Доменні імена - це імена, які використовуються для адресації комп'ютерів і ресурсів в Інтернеті. Ними можуть бути текстові позначення адрес, які використовуються компаніями і приватними особами для доступу користувачів до їх інформаційних масивів в мережі Інтернет[4, 24].
Цікавою видається ситуація пов'язана з реєстрацією як доменні імена невідомих компаній комерційних (фірмових) найменувань і товарних знаків всесвітньо відомих фірм. При реєстрації доменного імені істинний власник позбавляється можливості використовувати свої абсолютні права і якщо він вирішить зайнятися електронною торгівлею, йому доведеться викупляти у так званих конкурентів власні засоби індивідуалізації.
Таким чином, у сфері охорони прав інтелектуальної власності в Інтернеті існує безліч проблем, які необхідно вирішувати насамперед на законодавчому рівні та дає поштовх до подальших теоретичних досліджень.

Література:
1. Штефан О. Авторське право та сучасні комп’ютерні технології // Право України. – 2005. - №2. - с. 99-102.
2. Ресенчук В. Торгівельні марки в Інтернеті // Інтелектуальна власність. – 2005. - №12. - с. 26-29.
3. Афанасьва Ю. Новые информационные технологии: интеллектуальная собственность в Интернете// Интеллектуальная собственность. Авторское право и смежные права. – 2005. - №3. – с. 19-25.
4. Дармограй І. Охорона інтелектуальної власності в Інтернеті // Економіка. Фінанси. Право. - 2002. - № 10. - С.24 - 26.

e-mail: roman_yakubovskyy@ukr.net

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА УКРАЇНИ: ПРАВОВІ ОСНОВИ
16.05.2007 09:24




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше