:: LEX :: ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЗАСОБІВ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ФОТОГРАФІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 0


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЗАСОБІВ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ФОТОГРАФІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ
 
17.06.2012 18:32
Автор: Сас Михайло В’ячеславович, здобувач кафедри криміналістики Донецького юридичного інституту МВС України
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

Огляд місця події по кримінальних справах про дорожньо-транспортні події займає особливе місце серед інших слідчих дій. Він є невідкладною слідчою дією й може проводитися до порушення кримінальної справи. Крім цього, у більшості випадків повторити огляд місця події в початковому обсязі неможливо. За характером виконуваних дій, огляд місця події по справах про дорожньо-транспортні події — досить складний і кропіткий захід: доводиться вивчати значну кількість найрізноманітніших об’єктів, протягом тривалого часу, найчастіше в складних погодних умовах, у нічний час доби, при непростій психологічній обстановці, пов’язаній з дорожньо-транспортною подією.

На початковому етапі розслідування дорожньо-транспортних подій можуть бути упущені важливі деталі, які здаються несуттєвими, але завдяки наявності фотознімків, згодом, можуть мати важливе доказове значення. Необхідно, щоб фотознімки ілюстрували дорожньо-транспортну подію не ізольовано, а були зібрані в єдиний фотодокумент, репортаж з місця події, який був би зрозумілий будь-якому учасникові судочинства, що згодом буде вивчати картину місця, обстановки, результатів події, яка відбулася.

Результативність огляду місця дорожньо-транспортної події багато в чому залежить від вмілого використання криміналістичних засобів і методів, призначених для фіксації ходу, етапів даної слідчої дії. Ці особливості визначають основне завдання огляду: відтворити всю найбільш важливу, істотну для засвоєння обставин події інформацію, особливості злочину та його наслідку. Тому, з цією метою фотографують: а) обстановку місця дорожньо-транспортної події, яка відображає сукупність зовнішніх умов, у яких відбувалося розслідування події, положення й стан предметів; б) об’єкти, на які були спрямовані дії порушника, їх положення, стан і особливості, які характеризують спосіб дії, що був використаний; в) сліди пересування автотранспортних засобів та осіб на місці події або сліди інших дій; г) наслідки злочину або події, причини якої встановлюється; д) сліди, речові докази, предмети, що мають значення для з’ясування й уточнення сутності події, яка відбулася (Дмітрієв Є.Н., 2009 р.).

Отже, сьогодні вже неможливо кваліфіковано оглянути та зафіксувати обстановку, наявні на місці дорожньо-транспортної події сліди, без застосування фотозйомки. Однак, як показує вивчення кримінальних справ порушених за фактами дорожньо-транспортних подій, засоби криміналістичної фотографії використовуються не повною мірою та не завжди правильно. Зокрема, під час фотозйомки використовуються цифрові фотоапарати з недостатньою роздільною здатністю для якісної фотозйомки, порушуються прийоми та методи самої зйомки.

Під час огляду місця дорожньо-транспортної події необхідна точна фіксація за допомогою фотографування положення об’єктів на місці події, розташування й взаєморозташування слідів і речових доказів. Однак у реальності фотозйомка часто не здійснюється або проводиться зі значними порушеннями (відсутність загального виду місця події, «прив’язки» слідів і об’єктів один до одного, а також до нерухливих орієнтирів, детальних фотознімків виявлених слідів, ушкоджень), а в ряді випадків фотозйомка взагалі проводиться просто «для галочки» у протоколі про застосування технічних засобів, тому якість фототаблиць незадовільна.

Проведене вивчення думки фахівців-автотехніків показало, що на їх думку, неоціненну допомогу при проведенні автотехнічної експертизи надасть нормативне закріплення обов’язкового застосування при огляді місць дорожньо-транспортних подій цифрового фотоапарата роздільною здатністю не менш 8 Мп, як працівниками експертної служби, так і слідчими, а також працівниками ДАІ, які виїжджають на огляд місць таких подій. Важливо, щоб автомобілі, які були учасниками дорожньо-транспортної події були сфотографовані з усіх боків: спереду, ззаду й з обох боків. Необхідно, щоб були відображені всі деталі автомобілів, навіть ті, які не мають слідів ушкоджень, тому що іноді виникає необхідність описати в протоколі й неушкоджені частини. У всіх випадках кількість знімків повинна бути такою, щоб слідчий і експерт або спеціаліст, при необхідності, могли відновити за різними орієнтирами і дорожніми знаках положення автомобілів після зіткнення й місце їх розташування. Якісне застосування сучасної цифрової фототехніки надалі при проведенні судової автотехнічної, трасологічної і інших видів експертиз дозволить встановити багато важливих обставин у справі (Демідова Т.В., 2010 р.).

Тому, з урахуванням доказового значення фотознімків, нескладності застосування сучасної цифрової фотоапаратури, технічної можливості одержувати фотознімки відразу ж після зйомки, необхідно закріпити в кримінально-процесуальному законодавстві обов’язкове застосування фотозйомки при огляді місць дорожньо-транспортних подій.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
КРИМІНАЛІСТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА СУБ’ЄКТИВНИХ ОЗНАК ПОВТОРНОСТІ ТА РЕЦИДИВУ ЗЛОЧИНІВ
24.05.2012 15:52
СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК МЕТОДУ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОФІЛЮВАННЯ У США
18.06.2012 15:47
НАПРЯМИ АНАЛІЗУ ЗВ'ЯЗКУ «ЗЛОЧИНЕЦЬ-ЖЕРТВА» З МЕТОЮ РОЗШУКУ СЕРІЙНИХ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВЦЬ
18.06.2012 15:47
ДОСВІД СТВОРЕННЯ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ НОРМАТИВНИХ АКТІВ СПРЯМОВАНИХ НА ПРОФІЛАКТИКУ ЗЛОЧИННОСТІ НЕПОВНОЛІТНІХ У США
18.06.2012 15:45
ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПІДРОБЛЕННЯ ДОКУМЕНТІВ, ЗБУТ ЧИ ВИКОРИСТАННЯ ТАКИХ ДОКУМЕНТІВ В ОКРЕМИХ КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
18.06.2012 15:43
СУБ’ЄКТИВНІ ОЗНАКИ ПІДРОБЛЕННЯ ДОКУМЕНТІВ, ЗБУТУ ЧИ ВИКОРИСТАННЯ ТАКИХ ДОКУМЕНТІВ
18.06.2012 15:31
ОСОБЛИВОСТІ СКЛАДАННЯ ПЛАНІВ ТА СХЕМ В ХОДІ ОГЛЯДУ МІСЦЯ ПОДІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ РОЗБОЇВ
17.06.2012 18:36
ТИПОВІ ЕКСПЕРТИЗИ ПО КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ПРО РОЗБОЇ
17.06.2012 18:35
ПРОБЛЕМИ ЗАЛУЧЕННЯ ОКРЕМИХ ФАХІВЦІВ, В ЯКОСТІ СПЕЦІАЛІСТІВ, ДО РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ
17.06.2012 18:33
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ПРОФІЛАКТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СЛІДЧОГО ПО СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ПОВОДЖННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
17.06.2012 18:30




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше