:: LEX :: СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ НОРМ ТРУДОВОГО ПРАВА, ЯК СУЧАСНА АКТУАЛЬНА ПРОБЛЕМА
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ НОРМ ТРУДОВОГО ПРАВА, ЯК СУЧАСНА АКТУАЛЬНА ПРОБЛЕМА
 
20.02.2014 09:53
Автор: Гордєєва Ольга Іллівна, Харківській автомобільно-дорожній технікум
[Секція 6. Трудове право та право соціального забезпечення]

Зароджувалось трудове право як право захисту найманого працівника наприкінці ХVІІІ століття. У період його становлення як окремої галузі права, воно було представлене як «фабричное законодательство». Сьогодні можемо констатувати факт існування трудового права як самостійної галузі права.
Однак, останнім часом розвиток галузі супроводжується удосконаленням норм матеріального права. Все це дало можливість напрацювати вагомі результати, які вивели галузь на визначально якісний рівень. Станом на сьогоднішній день перед науковцями постають питання подальшого розвитку галузі шляхом її трансформації для задоволення соціальних потреб сьогодення та забезпечення захисту інтересів учасників трудових відносин. Тому, сьогодні постає питання активізації охоронної функцій трудового права та вдосконалення форм реалізації прав суб’єктів трудового права.
Правове забезпечення реалізації норми матеріального права, на мій погляд, є механізмом захисту прав суб’єктів трудових правовідносин, де процесуальна норма виступає засобом захисту трудових прав. Тому я вважаю, що процесуальна норма трудового права по своїй суті є охоронною нормою, яка спрямована на реалізацію матеріальних прав сторін трудових правовідносин. А тому, подальший розвиток трудового права вимагає від науки трудового права систематизації його процесуальних норм.
Працюючи над такою систематизацією слід мати на увазі, що під терміном «процесуальне право» розуміють комплексне нормативне угрупування «надбудоване» над матеріальним правом, покликане створити режим найбільш сприятливий для останнього у реалізації його приписів в різних умовах правової діяльності уповноважених на то суб’єктів [1, с. 113].
Ми не говоримо про відсутність процесуальних норм у трудовому праві України, навпаки вважаємо що їх наявність потребує детального їх опрацювання з метою систематизації. Процесуальні норми трудового права можна охарактеризувати так: велика кількість норм; розміщення їх у нормативних актах різних за своєю юридичною силою; розміщення їх у нормативних актах поряд з матеріальними нормами.
Систематизація процесуальних норм у трудовому праві надасть можливість упорядкувати їх у єдину злагоджену систему. Така систематизація повинна проводитися з урахуванням особливостей та специфіки трудових відносин. Необхідно зважати на те, що трудові відносини характеризують нерівності сторін трудових правовідносин, а отже слід підвищити захищеність працівника, як сторони по справі надавши йому додаткові державні гарантії.
Систематизація процесуальних норм у трудовому праві сприятиме прозорості розгляду трудових спорів та вирішенню суперечок, що випливають з трудових правовідносин. Такий підхід до удосконалення трудового законодавства, на мою думку, сприятиме підвищенню рівня захисту прав суб’єктів трудового права, зокрема працівників.


Література:
1. Русско-украинский словарь терминов по теории государства и права: [учебное пособие] − рук. авт. кол. Панов Н.И.: − Харьков.: «Полиграфкнига», 1993. − 165 с.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше