:: LEX :: РОЗВИТОК МІЖНАРОДНОЇ БЕЗПЕКИ В РАМКАХ НАТО: ІЛЮЗІЯ НЕЙТРАЛІТЕТУ УКРАЇНИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

РОЗВИТОК МІЖНАРОДНОЇ БЕЗПЕКИ В РАМКАХ НАТО: ІЛЮЗІЯ НЕЙТРАЛІТЕТУ УКРАЇНИ
 
25.11.2014 19:14
Автор: Ляшенко Анастасія Олександрівна, студентка магістратури, Академія адвокатури України
[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Міжнародне право]

На сучасному етапі функціонування організації північноатлантичного договору (НАТО) його постійною та фундаментальною метою є забезпечення свободи та безпеки її членів, як політичними та військовими засобами і залишається рушійним джерелом становлення стабільності в світі. Країни-члени НАТО формують універсальну спільноту цінностей, відданих принципам демократії, прав та основоположних свобод людини та верховенства права. Північноатлантичний альянс покликаний захищати своїх країн-членів від загрози агресії, завдяки виконанню засадничих завдань:  1) колективна безпека. Члени НАТО зобов’язуються надавати допомогу один одному у боротьбі з нападами, керуючись ст. 5  Вашингтонського договору підписаного 4 квітня 1949 р. Це зобов’язання є непорушним та обов’язковим, тому НАТО має стримувати та захищати від будь-якої загрози агресії, якщо вона загрожує фундаментальним основам безпеки окремих країн-членів або Альянсу загалом. 2) кризовий менеджмент. Нато має унікальний набір політичних та військових прерогатив для надання допомоги перед, протягом чи після конфлікту з метою врегулювання кризової ситуації, що розвиваються та може вплинути на безпеку Альянсу. Важливою прерогативою НАТО є можливість надання допомоги в післяконфліктних ситуаціях. 3) кооперативна безпека. Альянс залучається до зміцнення міжнародної безпеки шляхом партнерства з первинними та вторинними суб’єктами міжнародного права, тим самим робить вагомий внесок з контролю по озброєнню та роззброєнню. НАТО в сучасних реаліях залишається виключним та надважливим трансатлантичним форумом для консультацій з будь-яких питань, що впливають на територіальну цілісність, політичну незалежність та безпеку його членів, як зазначено в ст. 4 Вашингтонського договору [2]. 

Вкрай непростою залишається ситуація позаблокового статусу України. Наразі, майже чверть століття позаблоковості України, призвели до небоєздатності української армії в порівнянні з європейськими державами-сусідами. Україна з усіх боків оточена державами, що входять до військово політичних блоків, з одного боку держави учасниці ОДКБ (РФ та Білорусь) і НАТО, які активно нарощують свої бойові арсенали. Щоб зберегти позаблоковий статус потрібно пришвидшити процес модернізації армії, збільшити фінансування на підготовку особового складу та закупівлю сучасного озброєння. В даний час, позаблоковість надто дорого коштує Україні і не гарантує безпеку та територіальну цілісність країни [3]. 4. вересня 2014 р. відбувся Уельський саміт НАТО, 26 зустріч на вищому рівні глав держав та голів урядів країн-учасниць. В цьому саміті Україна брала участь та не залишилася осторонь від обговорення важливих питань, що стосуються дестабілізації ситуації в Україні. Ще до початку саміту, прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон зауважив, що першочергове питання саміту, це реагування НАТО на російсько-українську кризу. Лідери країн-членів НАТО оголосили про готовність надати Україні гуманітарну допомогу та несмертельну зброю, а також одностайно підтримали запропонований президентом України Петром Порошенко «мирний план дій».   

Як зазначено в парафованій коаліційній угоді, оприлюдненої 21 листопада 2014 р.  коаліція планує скасувати позаблоковий статус України заради вступу до НАТО. 

Тому, чи потрапить Україна до військово політичного блоку НАТО, це лише питання часу. Наразі вибір полягає не в інтеграції до НАТО чи збереженні позаблокового статусу, а між інтеграцією до євроатлантичного альянсу, який базується на демократичних принципах, що як показує досвід, є насправді гарантом безпеки для своїх членів[1]. НАТО прагне досягти безпеки при найменшому застосуванні сили, через контроль над озброєнням, роззброєнням та нерозповсюдженням зброї масового знищення, сприяє зміцненню миру, безпеки та стабільності та має забезпечити рівну безпеку для всіх країн-членів НАТО. Зміцнення євроатлантичної безпеки краще досягти завдяки партнерським відносинам з країнами та організаціями в усьому світі. 




Література: 

1. Соскін О.І. Партнерство заради безпеки: досвід країн НАТО та українська перспектива: наукове видання/за заг. ред. Соскіна О.І. – К.: Вид-во «Інститут трансформації суспільства», 2007. - 336 с.  

2. «Стратегічна концепція оборони та безпеки членів Організації Північноатлантичного договору» - прийнята главами держав та урядів у Лісабоні 19 листопада 2010 р. 

3. Український тиждень №41 від 10.10.2013 р. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПОЛОЖИТЕЛЬНЫЙ ОПЫТ СТРАН ГОСУДАРСТВ-ЧЛЕНОВ ЕВРОПЕЙСКОГО СОЮЗА В УРЕГУЛИРОВАНИИ ДИСКРИМИНАЦИИ В ТРУДОВЫХ ОТНОШЕНИЯХ
27.11.2014 17:38
КОНЦЕПЦІЯ ГУМАНІТАРНОЇ ІНТЕРВЕНЦІЇ: ПРОБЛЕМА РОЗМЕЖУВАННЯ ВІД ПОДІБНИХ ЯВИЩ В СУЧАСНОМУ МІЖНАРОДНОМУ ПРАВІ
26.11.2014 16:39
ПРАВОВІ АСПЕКТИ ДІЯЛЬНОСТІ ІНСТИТУЦІЙНОГО МЕХАНІЗМУ, ПЕРЕДБАЧЕНОГО УГОДОЮ ПРО АСОЦІАЦІЮ МІЖ УКРАЇНОЮ, З ОДНІЄЇ СТОРОНИ, ТА ЄВРОПЕЙСЬКИМ СОЮЗОМ, З ІНШОЇ СТОРОНИ, ЗАДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИКОНАННЯ ЦІЛЕЙ
26.11.2014 16:35
ІСТОРИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ОРГАНІВ ЮСТИЦІЇ У СКЛАДІ РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ ТА СРСР
13.11.2014 22:31
НЕЙТРАЛІТЕТ ДЕРЖАВИ ЧИ ПОЗАБЛОКОВИЙ СТАТУС: СВІТОВИЙ ДОСВІД
02.12.2014 13:00




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше