:: LEX :: ОЦІНКА УКРАЇНСЬКИХ ЛІСІВ СТАНОМ НА 2017 РІК
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОЦІНКА УКРАЇНСЬКИХ ЛІСІВ СТАНОМ НА 2017 РІК
 
10.11.2017 18:52
Автор: Плохотнік Юлія Валеріївна, студентка 4 курсу Факультету підготовки кадрів для Державної пенітенціарної служби України Нацоінального юридичного університету імені Ярослава Мудрого
[Секція 7. Екологічне право. Земельне право. Аграрне право]

Одним із найбільших багатств України є ліс. Він відіграє надзвичайно важливу господарську, економічну та екологічну роль. З економічного боку ліс є основним джерелом деревини, технічної та лікарської сировини, що використовуються для різних галузей господарства. Ліс є основою паперової, меблевої та інших галузей промисловості. Екологічна функція лісів полягає в тому, що вони є джерелом поліпшення клімату, захищають ґрунти від вітрової та водної ерозії, є місцем перебування звірів і птахів, використовується в рекреаційних, естетичних та культурно-оздоровчих цілях.

Погіршення стану лісів в Україні сьогодні є однією з найбільших екологічних проблем. За показником лісистості території, Україна належить до малолісних країн Європи. Загальна площа лісового фонду України становить – 10,4 млн га, із яких вкритих лісовою рослинністю – 9,6 млн га. Загалом, 15,9% площі країни вкриті лісами. У багатьох країнах світу цей показник значно вищий. Так, за даними ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація Об’єднаних націй), у Фінляндії лісистість складає 58,9%, у Швеції – 67,7%, в Німеччині – 29%, у Франції – 28,7%, в Італії – 21,2 %, в Канаді – 26,6%, у США – 32,7%, в Росії – 50,5%.

Зрозуміло, що на території України ліси розташовані дуже нерівномірно – в Поліссі та в українських Карпатах. Переважають, звичайно, хвойні ліси – ялина та сосна займають 41,9% усієї площі, 27,5% - дуб, 8,9% - бук. Крім того, ростуть осики, граби, ясени, берези та модрини. Подекуди можна зустріти рідкісні породи дерев, однак це буває не часто, адже вони просто не виживають у нашому кліматі.

Україні є одним із найбільших експортерів лісу у Європі. При цьому ніхто навіть приблизно не знає, яка частина його обсягу вивозиться за кордон незаконно. Це велика проблема, адже при таких умовах господарювання дана галузь є дуже привабливою для зловживань та порушень. В Україні досі не запроваджена європейська система обліку деревини, яка передбачає контроль від моменту висадки лісу, до його переробки у меблі чи паркет. Це дає змогу масово рубати лі із порушенням міжнародних норм, але потім експортувати його цілком легально.

Ще однією проблемою є нераціональне використання та управління лісовими ресурсами. Негативні тенденції склалися і в промисловій переробці деревини. Більше 50% йде на паливно-енергетичні потреби або у відходи. Структура використовування деревних ресурсів і випуску продукції на деревній основі взагалі є незадовільною.

Одним з найбільших недоліків контролю за лісами є те, що останню загальнодержавну інвентаризацію лісів проводили ще у 1996 році. Тоді як в офіційних даних виходить близько 16% лісистості України, цей показник вже менше 11%. Натомість оптимальна частка лісів – це близько 20% української території. І щоб досягнути цього показника у майбутньому треба засадити новими деревами близько 2-2,5 млн га.

Дуже високий рівень вирубки лісів спостерігається на території Чернігівської, Харківської областей, Карпат та Полісся. І це має свої наслідки. Сьогодні найбільшу площу в лісових насадженнях займають молодняки (45,4%) і середньовікові насадження (37,7%), а достигаючі і стиглі деревостані становлять лише 10,1% та 6,8 % відповідно, що в 1,5-2 рази менше оптимальних значень. 

Ліси потрібно вирубувати вкрай обережно, адже це не просто втрата зеленого масиву, а й серйозний вплив на навколишнє середовище. На позбавлених лісів територіях виникають глибокі яри, руйнівні обвали і селі, знищується фотосинтезуюча фітомаса, що виконує важливі екологічні функції, погіршується газовий склад атмосфери, змінюється гідрологічний режим водних об’єктів, зникає багато рослинних і тваринних видів, а також активізуються ерозійні процеси. Україні сьогодні опинилася перед загрозою спустелювання. Неправильна експлуатація лісів призводить не тільки до їх знищення, а й до заміни хвойних та інших цінних порід на м’яколистяні (березові, осикові та ін.), в яких деревина низької якості.

Хибна практика планування лісокористування в Україні призвела до значного виснаження лісів, виснаження загальної продуктивності їх ценозів, погіршення структури лісового фонду.

Щоб припинити знищення українського лісового фонду треба скоротити промислову розробку лісів, поставити питання про глибоку переробку сировини і використання відходів. Стабілізація обсягів лісозаготівель має важливе економічне, екологічне та соціальне значення, оскільки ліси є цінним компонентом природи, фактором, що стабілізує навколишнє природне середовище. Скорочення вирубки лісів сприятиме поліпшенню клімату, посиленню і підвищенню продуктивності сільськогосподарських угідь. Важливим моментом є боротьба з незаконною вирубкою лісів. Одне лише запровадження в Україні європейських вимог до лісозаготівлі ситуацію не вирішить, потрібно збільшити штрафні санкції, встановити контроль державними органами за дотриманням законодавства щодо вирубування, а також насадження нових лісових масивів, запровадити електронний облік деревини під час реалізації новорічних ялинок у всіх областях України, проводити роботу з формування екологічно спрямованої суспільної думки в місцевих мешканців. Питання підвищення ефективності відтворення лісів необхідно розглядати в тісному взаємозв’язку з організацією раціонального використання всіх компонентів лісу.

У липні 2015 року Петро Порошенко підписав закон про мораторій на експорт лісо- та пиломатеріалів в необробленому вигляді. Держава заборонила вивезення деревини будь-яких сортів, крім сосни. З 1 січня 2017-го заборонено експортувати і її. Прихильники введення мораторію говорили про те, що цей захід збільшить обсяги переробки деревини, а також сприятиме скороченню незаконних вирубок. За фактом же тіньовий ринок деревини в нашій країні процвітає, і поки що передумов до його скорочення немає. За даними Держстату, в 2016 році заготовили 19,6 млн кубометрів ліквідної деревини, тобто розміри тіньового ринку деревини можна оцінити в 20-25%.

Але, все ж таки, на мою думку, скасовувати мораторій категорично не можна. Навпаки, потрібно розширити його дію, заборонивши також експорт дров та необроблених дощок (що фактично є розпиляним на кілька частин кругляком), залишивши лише експорт обробленої, переробленої деревини та готової продукції з дерева. Тільки тоді, коли кругляк перестануть вивозити під виглядом дрів або у дошках, ми реально припинимо сировинний експорт лісу з України.

Деревина має реалізовуватися виключно українським підприємствам, які здійснюють глибоку деревообробку та виготовляють готову продукцію. Причому реалізовуватися без посередників.

Кримінальна відповідальність за незаконну рубку має бути суттєво збільшена,. А відповідальність за незаконну рубку більше як 1 гектара лісу треба прирівняти до злочинів проти основ національної безпеки з позбавленням волі на строк 10-15 років.

Інформація про використання лісових ресурсів – матеріали лісовпорядкування, картографічні матеріали, таксаційні описи, інформація про місця здійснення рубок, їх геолокаційні координати – повинна бути в прозорому та відкритому доступі, зручному для здійснення громадського контролю.

Виходячи з усього вище сказаного, можна зробити висновок, що погіршення стану лісів і зменшення їхніх площ в нашій країні – це, дійсно, велика проблема, викликана надмірною вирубкою, нераціональним використання і управлінням лісовими ресурсами та неефективною організацією ведення лісового господарства на державному рівні. Вона вимагає термінового вирішення, оскільки наслідки знищення лісів не задовільні.

Література:

1. https://www.lisportal.org.ua/33443/.

2. http://cd.greenpack.in.ua/problemy-ukranskyh-lisiv/.

3. http://detector.media/withoutsection/article/126101/2017-05-18-lisi-.ukraini-v-rezhimi-onlain/.

4. http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article?art_id=62921.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ОСОБЛИВОСТІ ЗДІЙСНЕННЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ ТА КОРИСТУВАННЯ РЕКРЕАЦІЙНИМИ ЗОНАМИ
17.11.2017 15:31
ЩОДО ПИТАННЯ ДОЦІЛЬНОСТІ ДЕЗАКТИВАЦІЇ РАДІОАКТИВНО ЗАБРУДНЕНИХ ОБ’ЄКТІВ
17.11.2017 15:26
ШЛЯХИ ЗМЕНШЕННЯ НЕГАТИВНОГО ВПЛИВУ ВІДХОДІВ НА ДОВКІЛЛЯ
17.11.2017 14:50
ЩОДО ДЕЯКИХ ПРАВОВИХ ПРОБЛЕМ РЕФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО ЗАКОНОДАВСТВА В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ
16.11.2017 23:15
ЩОДО ПИТАНЬ МОРАТОРІЮ НА ЗЕМЛЮ
16.11.2017 22:51
ПРОБЛЕМА ЗНИЩЕННЯ ЛІСІВ В УКРАЇНІ
14.11.2017 08:49
ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ОХОРОНИ ДОВКІЛЛЯ В УМОВАХ ЗБРОЙНОГО КОНФЛІКТУ. МІЖНАРОДНИЙ АСПЕКТ
13.11.2017 18:34




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше