:: LEX :: ПОНЯТТЯ ТА ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ УХВАЛЕННЯ ТАКТИЧНОГО РІШЕННЯ ПРИ ФІНАНСОВИХ РОЗСЛІДУВАННЯХ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПОНЯТТЯ ТА ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ УХВАЛЕННЯ ТАКТИЧНОГО РІШЕННЯ ПРИ ФІНАНСОВИХ РОЗСЛІДУВАННЯХ
 
27.04.2018 14:47
Автор: Глівьяс Дмитро Іванович, курсант факультету підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції Університету державної фіскальної служби України
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

Використання даних психології у діяльності з виявлення, розкриття та розслідування злочинів, необхідність ухвалення суб’єктом цієї діяльності різного роду рішень, послужили підставою для виділення в системі наукових положень криміналістичної тактики поняття «тактичного рішення». Під «рішенням» у психології, зазвичай розуміють формування розумових операцій, котрі знижують вихідну невизначеність проблемної ситуації. В основі механізму такої операції лежать вольові дії суб’єкта, які передують його фактичній дії. Вони засновані на прогностичному усвідомленні вибору мети та способів її досягнення, з уявним «обговоренням» підстав, оцінкою усіх «за і проти» щодо виконання фактичної дії і досягнення бажаного результату.

У криміналістиці до названої проблематики зверталися такі вчені, як Р. С. Бєлкін, В. П. Бахін, О. І. Марочкін та інші, праці яких сприяли формуванню теоретичних засад тактичного рішення у діяльності з виявлення, розкриття і розслідування злочинів.

Зазвичай, під тактичним рішенням розуміють вибір мети тактичного впливу на слідчу ситуацію в цілому, або на окремі її елементи, на хід і результати процесу розслідування і його складові, визначення методів, прийомів і засобів досягнення бажаної мети.

До ухвалюваного тактичного рішення предявляються вимоги: законності, етичності, своєчасності, обґрунтованості і реальності виконання.

1. Законність тактичного рішення припускає, що воно: а) ухвалюється суб’єктом діяльності з розслідування, у межах його процесуальної компетенції; б) припускає використання тільки таких засобів тактичного впливу, котрі є припустимими з погляду закону і не суперечать йому.

2. Законність ухвалення тактичного рішення тісно пов’язана з етичністю, під якою розуміється відповідність ухвалюваного рішення, і засобів його реалізації, моральним принципам розслідування кримінальних правопорушень.

3. Своєчасність ухвалення тактичного рішення полягає в тому, що воно приймається саме в той момент, коли це забезпечує поступальний розвиток процесу доказування.

Невчасне (передчасне або запізніле) ухвалення тактичного рішення, так само як і неприйняття його взагалі, бездіяльність суб’єкта розслідування злочину, можуть призвести до такого розвитку слідчої ситуації, при коли негативному результату розслідування вже не вдасться запобігти. Важливо застережити, що не всіляке тактичне рішення припускає активні дії, його реалізація може полягати і в стримуванні від дій, коли невтручання в слідчу ситуацію призводить до її сприятливого розвитку. Така помірність не є бездіяльність суб’єкта розслідування злочину, адже рішення ухвалене і реалізується, але саме таким своєрідним шляхом.

4. Обґрунтованість ухвалення тактичного рішення є складним комплексним поняттям. По-перше, це відповідність рішення дійсному положенню справ, слідчій ситуації, яка сформувалася. По-друге, це наукова обґрунтованість рішення, відповідність його даним криміналістики, психології й іншим галузям знання, на яких воно повинно базуватися. По-третє, це нормативна обґрунтованість рішення, коли воно спрямоване на реалізацію прямої вимоги закону. По-четверте, це обґрунтованість рішення інтересами взаємодії суб’єктів діяльності з розслідування злочинів.

5. Вимога реальності припускає можливість здійснення намічених дій. Ухвалення рішень у діяльності з розслідування злочинів покладено на осіб, які її здійснюють, які володіють певною специфікою мислення і є суб’єктами прийняття тактичних рішень.

______________________________


Науковий керівник: Падалка Андрій Миколайович, в. о. завідувача кафедри фінансових розслідувань факультету підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції Університету державної фіскальної служби України




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЩОДО ГРУПОВОГО МЕТОДУ РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ У ПОДАТКОВІЙ СФЕРІ
27.04.2018 15:37
ПОНЯТТЯ ТА СТРУКТУРА ТАКТИЧНОГО ПРИЙОМУ
27.04.2018 15:16
ТАКТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ДОПИТУ ГОЛОВНОГО БУХГАЛТЕРА ПІДПРИЄМСТВА ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ У ПОДАТКОВІЙ СФЕРІ
27.04.2018 06:51
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ДОКАЗУВАННЯ ОБСТАВИН, ЯКІ ХАРАКТЕРИЗУЮТЬ ОСОБУ ОБВИНУВАЧЕНОГО У ВЧИНЕННІ ЗЛОЧИНУ У ПОДАТКОВІЙ СФЕРІ
26.04.2018 15:51
ТАКТИКА ДОПИТУ ГОЛОВНОГО БУХГАЛТЕРА ПІДПРИЄМСТВА ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ У ПОДАТКОВІЙ СФЕРІ
26.04.2018 15:47
ПОРЯДОК ЗАТРИМАННЯ ОСОБИ ЗГІДНО ПРАВ ЗА ЯКИМИ СУДИТЬСЯ МАЛОРОСІЙСЬКИЙ НАРОД 1743 р.
17.04.2018 10:35
ЗАТРИМАННЯ ПІДОЗРЮВАНОГО У ВЧИНЕННІ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ ЯК ЧАСТИНА СУДОЧИНСТВА РІЗНИХ ІСТОРИЧНИХ ПЕРІОДІВ
17.04.2018 10:27
ЕВТАНАЗІЯ: КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ
16.04.2018 14:07
РОЛЬ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ПРОБАЦІЇ У КРИМІНАЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ
16.04.2018 13:23
НАПРЯМИ ВЗАЄМОДІЇ ОРГАНІВ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ З ІНШИМИ ОРГАНАМИ ТА ПІДРОЗДІЛАМИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ ПІД ЧАС ВИЯВЛЕННІ ТА РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ
11.04.2018 12:32




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше