:: LEX :: СЛІДОВА КАРТИНА, ЯК ДЖЕРЕЛО КРИМІНАЛІСТИЧНО ЗНАЧУЩОЇ ІНФОРМАЦІ ЩОДО ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

СЛІДОВА КАРТИНА, ЯК ДЖЕРЕЛО КРИМІНАЛІСТИЧНО ЗНАЧУЩОЇ ІНФОРМАЦІ ЩОДО ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ
 
05.03.2019 13:25
Автор: Захарова Олександра Василівна, кандидат юридичних наук, доцент, Львівський державний університет внутрішніх справ; Гарасимів Олена Іванівна, кандидат юридичних наук, Львівський державний університет внутрішніх справ
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

Злочин є подією матеріального світу, про що свідчить наявність певної сукупності слідів, які виникають в результаті змін в органічній та неорганічній природі. В криміналістичній науці такі відображення поділяються на матеріальні (виникають як результат взаємодії різних об’єктів) та ідеальні (суб’єктивні образи об’єктивної дійсності, відображені в пам’яті людини) [1, с. 180].

Спектр об’єктів криміналістичного дослідження, що зберегли на собі інформацію про подію злочину, у справах про торгівлю людьми досить широкий і утворює чотири великі групи: 1) документи (загальногромадянські та закордонні паспорти потерпілих та злочинців з візами та відмітками про перетинання державного кордону, анкети-заяви на отримання закордонних паспортів, боргові розписки тощо); 2) предмети (засоби, за допомогою яких підроблялися паспорти та інші документи, необхідні для отримання віз для виїзду за кордон, бланки документів тощо); 3) електронні носії інформації (системні блоки комп’ютерів, жорсткі та гнучкі магнітні диски тощо); 4) пам’ять людей (ідеальні відображення) ) [2, с. 255].

На наш погляд, типову “слідову картину” яка виникає при вчиненні злочинів щодо торгівлі людьми, доцільно групофікацією за слідами: 

1. Типові сліди залежно від природи сліду.

1.1. Типові сліди-відображення: сліди людини (сліди рук, ніг, вух, губ, зубів, взуття тощо); знарядь і інструментів (предмети, що мають господарсько-побутове призначення, поліграфічне обладнання, кліше, копіювально-розмножувальна техніка); транспортні засоби тощо.

1.2. Типові сліди-предмети: цифрові носії інформації (системний блок, зовнішній жорсткий диск, CD-ROM диски, USB флеш-накопичувач); засоби, за допомогою яких підроблялися паспорти та інші документи, необхідні для отримання віз для виїзду за кордон, бланки документів; мобільні телефони з пам’яттю, передусім, якщо там є анкетні дані, адреси, номери телефонів великої кількості осіб жіночої статі, а також іноземних громадян, банківських рахунків; предмети порнографічного характеру; презервативи та інші сліди, характерні для зайняття проституцією; засоби індивідуального маскування (маски, пов’язки, рукавички); засоби залякування (зброя, предмети, що імітують вогнепальну бойову зброю, піротехнічні засоби, спеціальні засоби); предмети, притаманні місцю насильницького утримування (провід, липуча стрічка, наручники, шнури тощо); засоби переміщення потерпілого та його утримання (транспортні засоби, мішки, сумки, мотузки). 

1.3. Типові сліди документи: загальногромадянські та закордонні паспорти потерпілих та злочинців з візами та відмітками про перетинання державного кордону (або їх копії); анкети-заяви на отримання закордонних паспортів; запрошенням юридичних чи фізичних осіб; боргові розписки; митні декларації; трудові договори (контракти); оригінали чи копії квитанцій на міжнародні поштові відправлення, одержання; установчі документи, що підтверджують право на заняття туристичною діяльністю, діяльністю по працевлаштуванню (в тому числі і за кордоном); дані операторів стільникового зв’язку про вхідні та вихідні дзвінки з телефонів підозрюваних у причетності до злочинної діяльності; проїзні квитки, білети; банківські дозволи на вивіз валюти; безпосередньо грошові суми; записні книжки, втому числі і електронні, інші записи; документи про надходження та одержання грошових переказів; альбоми з фотографіями різноманітних жінок; медичні документи (реєстраційні обліки, картки, історії хвороб тощо); візитки готелів, сутенерів чи клієнтів; щоденник із записом подій, які відбувалися з потерпілими; відеозаписи, зафіксовані камерами зовнішнього спостереження, що використовуються різноманітними підприємствами, фірмами, банками, супермаркетами, розважальними закладами, автозаправками; відео- чи звукозаписи та фотознімки, отримані внаслідок проведення ОРЗ чи негласних слідчих (розшукових) дій тощо.

1.4. Типові сліди-речовини: сліди біологічного походження (крові, сперми, поту, слини) тощо.

2. Типові сліди залежно від локалізації сліду.

2.1. Типові сліди на особі потерпілого: ушкодження залежно від способу нанесення тілесних ушкоджень (садна, подряпини, крововиливи, синці, порізи, ушиби тощо), сліди боротьби, мікрооб’єкти, волосся, кров, епітелій під нігтьовими пластинами, інші біологічні сліди.

2.2 Типові сліди на місці (місцевості) вчинення злочину: сліди залишені у розважальних закладах, нічних клубах, приватних готелях, саунах, будинках, транспортних засобах  (одорологічні сліди, мікросліди, волосся, виділення людського організму відбитки пальців рук, взуття тощо); сліди транспортного засобу; сліди боротьби тощо.

3.Типові цифрові сліди.

3.1. Типові сліди застосування засобів у комп’ютерній техніці:

-апаратна частина : персональні комп’ютери, ноутбуки та нетбуки, планшети, мобільні телефони, смартфони, телевізори із функцією SMART, система фото- та відео фіксації тощо;

-програмна частина: вербування жертв (спеціально створені веб-сайти, комп’ютерні соціальні мережі, дошки оголошень); комунікація (електронна пошта, чати, інтернет пейджери, ІР- телефонія та інші мультимедійні засоби спілкування, забезпечення анонімності (Proxyservers (HTTP, SOCKS, CGI), Dark-net (Tor, 2IP), безпечна передача інформації в мережі (засоби шифрування); контролювання та експлуатація (онлайн-порностудії, мережні сховища (хмари, Peer-to-peer, FTP, Відео-хостинги), веб-сайти з надання послуг сексуального характеру, продажу органів тощо); одержання коштів від експлуатації жертв (електронні гроші, площадки, які можуть бути використані для легалізації) тощо) [3, с. 148].

3.2. Типові сліди у мобільних засобах комп’ютерної техніки із функцією телефону: телефонна та адресна книги; щоденник із списком зустрічей і справ; пристрій для обміну повідомленнями (SMS, MMS, E-meil); диктофон; фотоапарат; відеокамера. 

4. Типові ідеальні сліди (сліди в пам’яті потерпілого та його родичів, сліди в пам’яті свідків, сліди в пам’яті підозрюваного).

4.1. Типові ідеальні сліди пам’яті в документах: опис (фіксація результатів вербального спілкування з особою щодо ознак словесного портрета образу людини, який зберігається в її пам’яті); малювання (графічне відтворення суб’єктивного образу, що зберігається в пам’яті особи); композиція за допомогою фотознімків (відбір (наприклад, під час допиту) із серії звичайних фотознімків тих із них, на яких якась ознака зовнішності схожа з тією, що запам’яталася); композиція за допомогою підсумку малюнків (використовують попередньо заготовлені стандартні малюнки елементів обличчя відповідно до свідчень очевидців) [2, с. 278]. 

На наш погляд, використання  вищенаведеної групофікацію сліді, під час проведення слідчих (розшукових) працівники досудового слідства, дасть змогу зібрати максимальну кількість джерел слідової інформації, що в подальшому стануть  доказами при розслідуванні злочинів щодо торгівлі людьми.

Література:

1. Салтевський М.В., Лукашевич,В.Г., Глібко В.М. Навчально-довідковий посібник з криміналістики . Київ: ВІПОЛ, 1994. 180 с.

2. Шаповал О.В. «Слідова картина» торгівлі людьми. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Сер. Юридична. Одеса,  2014. №8. С. 254-256.

3. Виявлення, попередження та розслідування злочинів торгівлі людьми, вчинених із застосуванням інформаційних технологій: навчальний курс / А.Вінаков, В.Гузій, Д.Девіс, В.Дубина, М.Каліжевський, О.Манжай, В.Марков, В.Носов, О. Соловйов. Київ. 2017. 148 с.

4. Біленчук П.Д., Семаков Т.С. Криміналістика: кредитно-модульний курс . Київ : ВД Декор, 2014. 520 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
БЕЗОПЛАТНА ПРАВОВА ДОПОМОГА В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ ЮСТИЦІЇ
28.02.2019 14:00
ДІЯЛЬНІСТЬ МІЖНАРОДНОГО ТОВАРИСТВА КРИМІНОЛОГІЇ
28.02.2019 13:49
ПОНЯТТЯ ТА ЗМІСТ МІСЬКОЇ ІНКАСАЦІЇ
21.02.2019 10:08
БЕСІДА ЯК ФОРМА СПІЛКУВАННЯ СУБ’ЄКТА ВНУТРІШНЬОГО РОЗСЛІДУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ З ПОТЕРПІЛИМ ВІД ПРАВОПОРУШЕННЯ
20.02.2019 11:16
КРИМІНАЛІЗАЦІЯ СУСПІЛЬСТВА У СУЧАСНОМУ ІНФОРМАЦІЙНОМУ СУСПІЛЬСТВІ
20.02.2019 11:11
ОГЛЯД ПІДРОБЛЕНИХ ДОКУМЕНТІВ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ТА ЗВІТНОСТІ В ХОДІ ВНУТРІШНЬОГО РОЗСЛІДУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ
18.02.2019 10:01
ОКРЕМІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЗАХОДІВ БЕЗПЕКИ ЗА КРИМІНАЛЬНИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ РЕСПУБЛІКИ РУМУНІЯ
06.03.2019 16:46
ПОНЯТТЯ І ЗАВДАННЯ ПРЕДСТАВНИЦТВА ПРОКУРАТУРОЮ ІНТЕРЕСІВ ГРОМАДЯНИНА АБО ДЕРЖАВИ У СУДІ
06.03.2019 11:59
ПОТЕРПІЛИЙ ВІД ПОГРОЗИ ЗА КРИМІНАЛЬНИМ ПРАВОМ УКРАЇНИ
06.03.2019 11:53
СУБ’ЄКТ ЗЛОЧИНУ ЕКСПЛУАТАЦІЯ ДІТЕЙ СТ. 150 КК УКРАЇНИ
05.03.2019 12:52




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше