:: LEX :: ДАНІ ПРО ОСТАРБАЙТЕРІВ З ЧУГУЇВСЬОГО РАЙОНУ, ЯК ДЖЕРЕЛО У ВИВЧЕНІ ДІЯЛЬНОСТІ НАЦИСТСЬКОЇ ОКУПАЦІЙНОЇ ВЛАДИ В СФЕРІ ТРУДОВИХ РЕСУРСІВ НА ХАРКІВЩИНІ В 1941-1943 Р. Р.
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДАНІ ПРО ОСТАРБАЙТЕРІВ З ЧУГУЇВСЬОГО РАЙОНУ, ЯК ДЖЕРЕЛО У ВИВЧЕНІ ДІЯЛЬНОСТІ НАЦИСТСЬКОЇ ОКУПАЦІЙНОЇ ВЛАДИ В СФЕРІ ТРУДОВИХ РЕСУРСІВ НА ХАРКІВЩИНІ В 1941-1943 Р. Р.
 
23.11.2019 11:33
Автор: Скрипниченко Юрій Федорович, вчитель географії, здобувач кафедри «Історія України» Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди
[Секція 8. Історія становлення української державності]

Актуальність теми. Вивчення діяльності нацистської окупаційної влади щодо примусу місцевого населення Харківщини на різні роботи Третього райху, попри наявність наукових, науково-популярних і навіть публіцистичних праць сприймається частиною громадян нашої держави упереджено. Водночас значна кількість наукових праць з даної теми, в яких отримали висвітлення окремі аспекти проблеми, не дають підстав говорити про наявність її комплексного опрацювання. Це зумовлено розпорошеністю та відсутністю вільного доступу до архівних джерел, ідеологічною загажованістю деяких авторів, відсутністю достовірної інформації про самих остарбайтерів. Джерелом такої інформації є відомості про остарбайтерів, які можна отримати в результаті пошукової роботи.

Мета роботи – на основі проведеного дослідження заповнити певні прогалини в вітчизняній історіографії, через призму дослідження теми «Населення Чугуївщини на примусових роботах Третього райху у роки Другої світової війни».

Для досягнення поставленої мети були визначені наступні завдання:

- коротко розглянути історіографію даної теми;

- систематизувати інформацію про остарбайтерів з Чугуївського району;

- зробити висновок по те, що по перше - відомості про «східних робітників» з Чугуївського району є важливим джерелом у вивчені історії остарбайтерства; По друге - ці відомості краще дають зрозуміти політику, яку організовувала і запроваджувала в життя нацистська влада в сфері трудових ресурсів на Харківщини.

Історіографія даної теми відображає складність, багатогранність і динамізм, який характерний для історії дослідження діяльності нацистської влади в сфері трудових ресурсів окупованих територій. Суттєвий внесок у наукову розробку зробили наукові праці: А.В. Скоробагатова [1], Г.Г Грінченко [2], А. Мелякова [3], О.В. Дьякової [4]. Однак, тема примусових робітників на Харківщині висвітлена не в повній мірі. Наукові дослідження не охоплюють всі райони Харківської області. Зокрема, Чугуївський район. Лише поодинокі фактори отримуємо про примусових робітників, про діяльність нацистської влади в сфері трудових ресурсів з Чугуївського району в наукових і публіцистичних працях. Моє дослідження повинно заповнити ці пробіли в історії нацистського окупаційного режиму на Харківщині, зокрема з теми остарбайтерства.

В ході пошукової роботи мною були зібрані біографічні відомості про 36-х остарбайтерів з Чугуївського району. Цінність цих відомостей в тому, що ці остарбайтери хоч і були включені до бази даних про примусових робітників, однак вони офіційно не опубліковувалися. Автобіографічні відомості про остарбайтерів я отримував з матеріалів Чугуївського краєзнавчого музею, фондів центральної районної бібліотеки, розповідей місцевих жителів. Відомості не в повній мірі висвітлюють біографічні дані про остарбайтерів. Так, у більшості випадків досить важко дізнатися не тільки про рік народження, чи місце народження, а і про, те в які саме міста Третього райху були депортовані громадяни Чугуївського району. Досить складно розібратися чи добровільно, чи примусово були вивезені окупантами до Третього райху громадяни Чугуївщини. Однак, дані про остарбайтерів з Чугуївщини є безцінними для джерельної бази наукової роботи «Діяльність нацистської влади в сфері трудових ресурсів на Харківщині в 1941-1943 р. р.». Зокрема, з біографічних відомостей ми дізнаємося про рік, місце відправки до Третього райху; про період перебування в німецькі неволі; про місце і умови праці підневільних робітників; про рік звільнення, і рік повернення на батьківщину. Окрім того, відомості про остарбайтерів дають можливість порівняти нацистські пропагандистські заклики добровільно їхати до Велико Німеччини з реальним станом перебування в німецькій неволі.

Література:

1. Скоробогатов Анатолій Васильович. Харків у роки німецької окупації (1941-1943) : Дис... д-ра іст. наук: 07.00.01 / Анатолій Васильович Скоробагатов; Харківський національний ун-т ім. В. Н. Каразіна. - Х., 2006. - 412 с.

2. Грінченко Гелінада Геннадіївна. Українські остарбайтери в системі примусової праці Третього райху: проблеми історичної пам'яті. : Дис... д-ра наук: 07.00.06 / Г. Грінченко. ВНЗ: Інститут історії України. 2011. - 449 с.

3. Меляков Антон Володимирович. Масові джерела з історії депортації цивільного населення Харківщини до Німеччини в період 1941-1943 рр.: Дис... канд. іст. наук: 07.00.06 /Антон Володимирович Меляков; Харківський національний ун-т ім. В.Н. Каразіна. - Х., 2002. - 205 с.

4. Харківщина у роки Великої Вітчизняної війни: документи і матеріали. /Укладач О.В. Дьякова. Харків.: «Видавництво САГА». 2010. - 386с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЗМІНА ТАКТИЧНИХ КРОКІВ КОМПАРТІЙНИХ ТА СИЛОВИХ СТРУКТУР РАДЯНСЬКОГО РЕЖИМУ В БОРОТЬБІ ЗІ ЗБРОЙНИМ НАЦІОНАЛІСТИЧНИМ ПІДПІЛЛЯМ (1949 – СЕР. 1950-Х РР.): ВИБРАНІ АСПЕКТИ
16.12.2019 14:27
ПРОБЛЕМИ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ В ДОСЛІДЖЕННЯХ ОМЕЛЯНА ТЕРЛЕЦЬКОГО
05.12.2019 12:15




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше