:: LEX :: ПРЕДСТАВНИЦТВО ЯК ФОРМА НАДАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ПРАВНИЧОЇ ДОПОМОГИ АДВОКАТОМ У ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ УКРАЇНИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 28


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРЕДСТАВНИЦТВО ЯК ФОРМА НАДАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ПРАВНИЧОЇ ДОПОМОГИ АДВОКАТОМ У ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ УКРАЇНИ
 
16.09.2020 10:29
Автор: Козлович Альона Віталіївна, студентка 2 курсу СВО магістр, історико-юридичний факультет Херсонського державного університету, м. Херсон, Україна
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

В сучасних умовах реформування, модернізації та прагнення керівництва України розвивати державу – особлива роль належить представництву у судах як виду професійної правничої допомоги в механізмі стосовно захисту прав і інтересів громадян та організацій. Відмітимо, що з ціллю нормативно врегулювати певні процесуальні механізми, за допомогою яких можливо забезпечувати справедливий, ефективний, неупереджений та своєчасний захист прав і свобод людини – 3 жовтня 2017 року було прийнято Закон України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» [1], тим самим внесено зміни до Цивільного процесуального кодексу України (далі – ЦПК України). Враховуючи те, що професійна правнича допомога є оновленою моделлю представництва в цивільному процесі, слід наголосити на ст. 15 ЦПК України, за якою передбачено, що «представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога)» [2]. З огляду на це, досить актуальним є розгляд положень процесуального законодавства, яким регулюється професійна діяльність адвокатів як представників в цивільному процесі України.

Реалізація адвокатом представництва у цивільному процесі, як вже було сказано, здійснюється через надання професійної допомоги суб’єктам під час захисту судами суб’єктивних цивільних прав і інтересів осіб, що є заінтересованими при розгляді цивільних справ. Означене є можливим за допомогою «руху» цивільної справи через конкретні етапи. За юридичною літературою такий «рух» ознаменували стадіями цивільного процесу.

Наголосимо, що на даний момент стадії цивільного процесу прийнято поділяти на обов’язкові та факультативні. Обов’язкові стадії цивільного процесу, вони ж основні, за процесуальною літературою поділяються на наступні: «1) подання заяви до суду; 2) відкриття провадження у справі; 3) провадження у справі до судового розгляду; 4) судовий розгляд який закінчується ухваленням судового рішення; 5) звернення судового рішення до виконання» [3, с. 57-58]. Що стосується факультативних стадій (необов’язкові), то до них прийнято відносити апеляційний та касаційний перегляд рішень суду. Отже, для адвоката як представника, під час надання професійної правничої допомоги особливо важливим є конкретна стадія в цивільному процесі, яка відмічається відповідними провадженнями.

На наш погляд, детальна участь адвоката під час надання професійної правничої допомоги в цивільному процесі розглядається через специфіку його діяльності за різними провадженнями в цивільному процесі (окреме, наказне та позовне). 

Література:

1. Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів: Закон України від 3 жовтня 2017 року № 2147-VIII / Верховна Рада України. Відомості Верховної Ради України. 2017. № 48. Ст. 436.

2. Цивільний процесуальний кодекс: Закон України від 18 березня 2004 року № 1618-IV (останні зміни: 13.08.2020) / Верховна Рада України. Відомості Верховної Ради України. 2004. № 40(42). Ст. 492.

3. Цивільний процес України. Академічний курс: підруч. для студ. юрид. спец. вищ. навч. закл. / [С.Я. Фурса, Є.І. Фурса, О.В. Гетманцев та ін.]; за ред. С.Я. Фурси. Київ: Вид. Фурса С.Я.: КНТ, 2009. 848 с.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
СВІТОВИЙ ДОСВІД ЗАПОБІГАННЯ КОРУПЦІЙНИМ ЯВИЩАМ: ПЕРСПЕКТИВИ ЗАСТОСУВАННЯ В УКРАЇНІ
18.09.2020 18:54
РЕФОРМА СУДОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ
16.09.2020 19:03
СУБ’ЄКТИВНІ ОЗНАКИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ – «НЕЗАКОННЕ ПРОВЕДЕННЯ АБОРТУ (СТ. 134 ККУ)
14.09.2020 19:23
ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ІНСТИТУТУ ПРИВАТНОЇ ДЕТЕКТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД
11.08.2020 15:22




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше