:: LEX :: СЛІДЧИЙ ОГЛЯД ПО СПРВАХ ПРО НЕЗАКОННИЙ ОБІГ ВИБУХОВИХ РЕЧОВИН
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

СЛІДЧИЙ ОГЛЯД ПО СПРВАХ ПРО НЕЗАКОННИЙ ОБІГ ВИБУХОВИХ РЕЧОВИН
 
08.06.2010 21:58
Автор: Стельмащук Олександр Васильович, здобувач кафедри криміналістики юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка
[Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]
1. До інформаційних завдань, виконуваних у ході огляду місця незаконного заволодіння вибуховими речовинами, можна віднести такі: а) відновити в картині загальних дій злочинців роль кожного з них по підготовці та вчиненню цього злочину; б) встановити особу злочинців, їх причетність до злочинних груп, банд, незаконних збройних формувань; в) визначити та ідентифікувати вибухові пристрої та зброю, якими користувалися злочинці, встановити її походження; г) виявити відомості про організаторів, замовників та спільників злочину; д) зафіксувати шкідливі наслідки, які наступили у зв’язку із вчиненням злочину.
2. Основні завдання огляду місця незаконного заволодіння вибуховими речовинами полягають у тому, щоб: ретельно розібратися в обстановці події та зафіксувати її; виявити й вилучити сліди та предмети, які можуть мати відношення до даної події й стати згодом речовими доказами у кримінальній справі; виявити вихідні дані для проведення інших слідчих дій і оперативно-розшукових заходів; встановити джерела можливого одержання інших доказів, які вказують на наявність або відсутність у даній події ознак злочину, і виявити осіб, які могли бути очевидцями події або бачили злочинця; зібрати вихідну інформацію для висування слідчих (оперативно-розшукових) версій про фактичну картину події та її учасників і одержати відомості для розшуку злочинців, знарядь злочину, для проведення подальших слідчих, пошукових дій та оперативно-розшукових заходів.
3. Об’єктами огляду при розкраданні вибухових речовин є: склади озброєння й інші приміщення, спеціально призначені для зберігання вибухових речовин; боєприпаси, вибухові речовини; предмети їх упакування; засоби транспортування вибухових речовин; супровідні й інші документи на вантаж, у якому виявлені вибухові речовини.
4. Об’єктом огляду місця події може бути окремо будинок або одне із приміщень у розташуванні військової частини, охоронної структури, спеціалізоване місце зберігання вибухових речовин, чи місце їх виготовлення та складування й ін. При огляді складських приміщень з’ясовується: розташування будинку, його типові характеристики й планування; наявність і розташування постів охоронної сигнализація, її стан; для зберігання якого саме озброєння, вибухових речовин призначалося складське приміщення, як вони, й у яких умовах там зберігалися; як злочинці проникнули в приміщення і як його покинули; що викрадено (найменування й характеристика викраденого, встановлена або передбачувана кількість викраденого); скільки чоловік брало участь у розкраданні; які технічні засоби або знаряддя використані злочинцями для проникнення в приміщення, чи принесені вони злочинцями з собою, були підібрані з наявних засобів і знарядь, що перебували на місці розкрадання; які предмети були залишені злочинцями на місці події; чи використовувалися злочинцями транспортні засоби, які саме, де вони перебували при вчиненні злочину; чи є і які саме обставини, що свідчать про можливе інсценування злочину; чи є в приміщенні місця, спеціально пристосовані для таємного зберігання (тимчасового) окремих вибухових речовин (виявлення таких схованок може свідчити про триваючий злочин, коли вибухові речовини перед їх виносом із приміщення спочатку ховалися у схованку, а потім при сприятливих обставинах виносилося із приміщення).
5. При огляді транспортного засобу встановлюється: а) тип і модель транспортного засобу; його ідентифікаційні ознаки (держномер, номера двигуна, кузова, шасі й ін.); б) наявність схованок (місця їх розміщення, місткість, специфічні особливості, обумовлені об’єктами, які зберігаються; ознаки, які свідчать про професіоналізм улаштовувача; ознаки об’єктів, які зберігалися в них; в) наявність спеціальних засобів, які забезпечують безпеку перевезеного незаконного вантажу.
6. Об’єктом огляду може бути одяг осіб, затриманих при незаконному обігу вибухових речовин. При огляді таких об’єктів встановлюється: а) чи є на одязі сліди контакту затриманого із зазначеними об’єктами (це можуть бути частки вибухової речовини і т.п.); б) чи є на одязі місця або пристосування для прихованого розміщення вибухової речовини (кишені в незвичайних місцях, спеціальні розрізи, укріплена підкладка й ін.); в) яка орієнтовна давнина виготовлення спеціальних пристосувань для зберігання зазначених об’єктів.
7. При огляді вибухової речовини звертають увагу на: а) природа, найменування, маса (обсяг, вага) вибухової речовини; б) промислового чи кустарного (саморобного) походження вибухова речовина; в) якщо вибухова речовина не є штатною, то яким способом вона могла бути виготовлена, якими знаннями й навичками повинен володіти виготовлювач, у яких умовах вона може бути виготовлена; г) чи вимагає вибухова речовина для її вибуху додаткових компонентів, вибухівника певного типу; д) які наслідку використання цієї вибухової речовини; є) чи може ця вибухова речовина приводитися в дію дистанційно й ін.
8. Огляд всіх об’єктів повинен проводитися слідчим з обов’язковою участю спеціаліста-криміналіста та вибухотехніка.
9. Дотримання вищезазначених криміналістичних рекомендацій дозволить відшукати якомога більше слідів аналізованої категорії злочинів, ефективніше провести огляд зазначених об’єктів, не допустити зникнення або знищення слідів злочинів, отримати якомога більше інформації як про злочинну подію, об’єкти огляду так і про злочинця чи злочинне угруповання.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
КЛАСИФІКАЦІЯ КОМП’ЮТЕРНИХ ЗЛОЧИНІВ, ЯКІ ВЧИНЯЮТЬСЯ КРИМІНАЛЬНИМИ ПРОФЕСІОНАЛАМИ
31.05.2010 20:01
ОСОБЛИВОСТІ КРИМІНАЛЬНО – ПРАВОВОЇ КВАЛІФІКАЦІЇ ВБИВСТВА, ВЧИНЕНОГО ЧЕРЕЗ НЕОБЕРЕЖНІСТЬ
30.05.2010 13:24
НЕОБХІДНІСТЬ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВОЇ ЗАБОРОНИ НЕЗАКОННОГО ВИВЕЗЕННЯ ЗА МЕЖІ УКРАЇНИ АНАТОМІЧНИХ МАТЕРІАЛІВ ЛЮДИНИ
30.05.2010 12:45
МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ ФАКТОРНОГО АНАЛІЗУ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ У СФЕРІ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
18.05.2010 20:22
ОСОБЛИВОСТІ МОДЕЛЮВАННЯ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ДОПИТУ ОБВИНУВАЧЕНОГО
18.05.2010 20:21
ОСОБЛИВОСТІ ПЛАНУВАННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ СЕКСУАЛЬНИХ ЗЛОЧИНІВ ПРОТИ МАЛОЛІТНІХ
08.06.2010 22:03
ОСОБЛИВОСТІ ПРОТИДІЇ НЕЗАКОННОМУ ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ У США
08.06.2010 22:02
ПИТАННЯ ЗАТРИМАННЯ ОСІБ, ПРИЧЕТНИХ ДО НЕЗАКОННОГО ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ
08.06.2010 22:00
СПОСІБ НЕЗАКОННОГО ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
08.06.2010 21:59
СПОСІБ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
08.06.2010 21:56




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше