:: LEX :: WEB – ДЕПОЗИТАРІЙ, ЯК ОДИН ІЗ СПОСОБІВ ЗАХИСТУ АВТОРСЬКОГО ПРАВА В ІНТЕРНЕТІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

WEB – ДЕПОЗИТАРІЙ, ЯК ОДИН ІЗ СПОСОБІВ ЗАХИСТУ АВТОРСЬКОГО ПРАВА В ІНТЕРНЕТІ
 
01.12.2010 18:38
Автор: Гордейчук Віталій Вікторович, студент Інституту підготовки кадрів для органів прокуратури України Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого
[Право інтелектуальної власності та його захист. Інформаційне право]

Розвиток глобальних мереж стрімко зростає. Щоденно з’являється більш ніж 7 мільйонів  веб-сторінок і на даний момент їх вже нараховують близько 1 міліарда. Число користувачів мережі Інтернет у світі складає близько 300 мільйонів. Та їх кількість продовжує зростати, практично кожних 2-3 секунди реєструється новий користувач мережі Інтернет. Сьогодні використання творів, що є об'єктами авторських прав, у першу літературних творів, аналітичних статей у пострадянському сегменті мережі Інтернет відбувається навіть у більшому обсязі, ніж на Заході. Справа в тому, що інтернетний бум, який пішов на спад у Північній Америці та Західній Європі, крокує по Україні.
    А тому разом із збільшенням використання творів в мережі Інтернет, збільшується кількість випадків порушення авторських прав. Взагалі можна виділити наступні правові проблеми, що стосуються авторського права на твори розміщенні в Інтернеті:
    1)  відсутність законодавства, яке б регулювало дану сферу відносин;
    2) позатериторіальний характер використання об’єктів авторського права. Відкриття доступу до об'єкта в Інтернет дає можливість використовувати його фактично в усьому світі (сайт в Інтернеті рівно доступний  для всіх користувачів мережі, незалежно від їх географічного положення). Тому виникають випадки, коли об’єкти авторського права використовуються користувачем мережі Інтернет перебуваючи на території, де відповідні права не діють;
    3) після розміщення об’єкту в Інтернет виникає проблема, щодо можливості простеження ким і як буде використовуватися певний об’єкт авторського права. Це пов'язано, перш за все, з тим, що доступ до відповідного об'єкту виняткових прав відкривається одночасно для гранично широкого кола осіб, що включає мільйони користувачів Інтернету. Крім того одного разу відкривши доступ до певного об'єкту в Інтернет, практично неможливо запобігти подальшому використанню цього об'єкта іншими користувачами Інтернет: будь-яка особа одного разу знайшовши в Інтернеті твір, опис технічного рішення або іншу інформацію, може з легкістю скопіювати такий об'єкт всім знайомим, а ті зможуть розіслати його далі.
    Для захисту авторського права в мережі Інтернет слід вирішити ці проблеми. Одним із способі вирішення питання захисту авторського права є створення WEB- депозитарію. На нашу думку це є найбільш ефективний та дієвий спосіб захисту авторських прав в Інтернеті на даному етапі. Прикладом може слугувати досвід Російської Федерації, де WEB- депозитарій вже діє. Цей метод застосовується широко  щодо творів літератури і мистецтва, тому що дозволяє захистити зміст об'єкта. Крім того, механізм депонування простий: автором (правовласником) подається заява в сховище, в якому вказується конкретний твір і дається його короткий опис, при цьому фіксується дата її подання, заявнику видається свідоцтво, про те що даний об'єкт прийнятий на зберігання. Саме дата депонування - свідчення того, що особа, яка подала заяву володла копією твору, є доказом при встановленні прав у конфліктних ситуаціях.
Депонування творів для захисту прав авторів в РФ здійснюється Російським  Авторським Товариством (РАТ), якому автор надає оригінал і копиці свого твору і отримує Свідоцтво про депонування й реєстрації твору, копія якого разом з копією твору зберігається в архіві РАТ. Хоча безумовним недоліком такого способу захисту є механізм прийняття об'єктів на депозит, так як він здійснюється в явочному порядку без перевірки достовірності наданих заявником відомостей.
 Дивлячись на досвід Російської Федерації в Україні також можна створити  WEB- депозитарій, але вже з урахуванням недоліків. До того ж у 2003 році був прийнятий Закон України «Про електронний цифровий підпис», що надає змогу реєструвати авторські твори безпосередньо в комп’ютерній мережі. Але нажаль в Україні цей спосіб захисту ще не застосовується.
Також, на нашу думку, слід обов’язково звернути увагу на правову культуру та свідомість користувачів та провайдерів мережі Інтернет. Адже визначальну роль будуть відігравати саме вони. Що можуть нам дати способи захисту авторського права, якщо ними будуть нехтувати усі? Хіба можна буде захистити авторське право в просторі правового безчинства та хаосу? Відповідь може бути лише одна – ні. Люди, які є користувачами в мережі Інтернет повинні чітко розуміти природу авторського права та відноситися до нього з повагою, як до свого власного права. Те саме стосується провайдерів, які повинні бути в першу чергу ідентифіковані(надати певні відомості про себе), а також повинні слідкувати за інформацією, яка розміщується на їхньому сайті. Провайдери мають інформувати користувачів про авторські права на твір та ідентифікувати осіб, що розміщують інформацію. І така практика вже існує у деяких країнах. Так, наприклад, Канадська асоціація провайдерів послуг Інтернету з метою дотримання правових стандартів роботи в мережі розробила Кодекс поведінки в Інтернеті.
Тобто усе вищезазначене підтверджує, що така нова сфера комунікації як Інтернет потребує правового регулювання. Але цей простір людської діяльності має багато особливостей та специфічних ознак, які створюють перепони з приводу регулювання цих відносин. А тому  питання регулювання захисту авторського права в мережі Інтернет потребує міжнародного співробітництва для встановлення єдиних правил. Адже лише в тому випадку, коли автор буде впевнений у захищеності свого авторського права він зможе спокійно творити і цим самим буде служити суспільству.

Література:
1.    В.В. Єфремова Проблемы осуществления и защиты интернетправомочий авторами произведений искусства //Государство и право №3, - 2007, стр.70
2.    Ю. Капіца, С. Ступак  Авторське право та суміжні права в інформаційному суспільстві // Юридична Україна – 2006, №8, стр.8

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше