:: LEX :: ВЗАЄМОДІЯ СЛІДЧОГО ТА СПЕЦІАЛІСТА НА ПОЧАТКОВОМУ ЕТАПІ РОЗСЛІДУВАННЯ КРАДІЖКИ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ВЗАЄМОДІЯ СЛІДЧОГО ТА СПЕЦІАЛІСТА НА ПОЧАТКОВОМУ ЕТАПІ РОЗСЛІДУВАННЯ КРАДІЖКИ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ
 
03.03.2011 21:00
Автор: Марків Іван Степанович, здобувач кафедри криміналістики і судової медицини Національної академії внутрішніх справ
[Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]
У зв’язку з розширенням сучасних можливостей використання спеціальних знань на досудовому слідстві заслуговує уваги проблема взаємодії слідчого зі спеціалістом (фахівцем-криміналістом) у процесі розшуку крадіжки вогнепальної зброї. Така взаємодія найчастіше має місце у процесі огляду місця події. Слідчий звертає увагу спеціаліста на запитання, які допоможуть йому встановити взаємозв’язки розрізнених відомостей для розуміння механізму крадіжки зброї. Спеціаліст у свою чергу, допомагає слідчому визначити межі ділянки, яка підлягає огляду, більш цілеспрямовано провести огляд, виявити шляхи підходу до місця зберігання зброї й відходу з нього злочинців, стан охорони об’єкта, дає рекомендація щодо знаходження слідів на місці крадіжки вогнепальної зброї.
Завдання, виконувані експертом у ході огляду предметів і слідів на місці крадіжки вогнепальної зброї, тісно переплітаються або збігаються з тими завданнями, які ставить перед ним слідчий. На підставі зібраних даних і попереднього огляду місця події й прилягаючої місцевості, рекомендацій спеціаліста (криміналіста) слідчий визначає порядок проведення огляду, планує слідчі дії (повторний або додатковий огляд місця події, призначення експертиз, одержання зразків для експертного дослідження, обшук і т.ін.). Крім того, доручає проведення перевірок та порівняльних досліджень (перевірку виявлених слідів, куль, гільз за оперативно-розшуковими і криміналістичними обліками, складання суб’єктивних портретів підозрюваних осіб і т.ін.) (Втюрін О.В., Бакаєв М.Ю., 1999).
Спеціаліст також надає слідчому необхідну допомогу при виконанні завдань, пов’язаних із забезпеченням зберігання вилучених об’єктів, їх можливого експертного дослідження з метою виявлення ідентифікаційних ознак.
Крім цього, спеціаліст бере участь у складанні протоколу огляду місця події, допомагаючи забезпечити достатню повноту та правильність відображення в описовій частині протоколу виявлених ним даних, які характеризують об’єкти, що мають відношення до крадіжки вогнепальної зброї. При цьому він звертає увагу слідчого на індивідуалізуючі ознаки виявлених об’єктів, вказує застосовані способи фіксації й вилучення таких об’єктів, кількість вилучених слідів, а також відносно яких об’єктів проводилася фотозйомка із вказівкою її способів та методів (Камиш В.Г., Саленик Л.В., 1992).
Загальновідомо, що основною метою початкового етапу розслідування крадіжки вогнепальної зброї є розшук злочинця за „гарячими слідами” і розшук викраденої зброї, тому спеціаліст (криміналіст) допомагає слідчому: а) у вирішенні проблем встановлення способу вчинення злочину й окремих дій злочинця при цьому; б) аналізі результатів огляду й висуванні слідчих версій; в) виявленні причин та умов, які сприяли вчиненню крадіжки зброї; г) включити в орієнтування для використання в розшуку за „гарячими слідами” відомостей про можливі прикмети злочинця й викраденої зброї.
Об’єктами детального вивчення слідчого і спеціаліста при огляді місця події за фактом крадіжки зброї повинні стати: місце зберігання викраденої зброї; зброя, яка залишилася у сховищі, особливо якщо її положення змінилося; залишки пакування, частини, приналежності викраденої зброї; наявні в сховищі документи на зброю. Оскільки для зберігання зброї використовуються, як правило, спеціально обладнані приміщення із сигналізацією, то детально оглядається місце, аналізується спосіб подолання (порушення) таких перешкод, характер виниклих при проникненні в сховище ушкоджень. Доцільним є огляд прилягаючих до сховища ділянок місцевості, особливо розташованих поблизу пустуючих будов, залишені без догляду будівельні об’єкти, пустирі, чагарники, лісопосадки тощо.


Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОФІЛАКТИКА ЗЛОЧИНІВ У СФЕРІ НЕЗАКОННОГО ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ РЕЧОВИН
25.02.2011 22:16
ВІДМІННІСТЬ ПОНЯТЬ «НЕВІДКЛАДНА СЛІДЧА ДІЯ» ТА «ПОЧАТКОВА СЛІДЧА ДІЯ»
24.02.2011 20:25
ОСОБЛИВОСТІ ВИЗНАЧЕННЯ ОСОБИ ПІДБУРЮВАЧА У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРАВІ
20.02.2011 10:48
ЗАТРИМАННЯ ПІДОЗРЮВАНОГО В ОРГАНІЗАЦІЇ АБО УТРИМАННІ МІСЦЬ ДЛЯ НЕЗАКОННОГО ВЖИВАННЯ, ВИРОБНИЦТВА ЧИ ВИГОТОВЛЕННЯ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ, ПСИХОТРОПНИХ РЕЧОВИН АБО ЇХ АНАЛОГІВ
20.01.2011 23:46
ЮРИДИЧНІ ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ ЯК ПІДСТАВИ СУДДІВСЬКОГО РОЗСУДУ ПРИ ПРИЗНАЧЕННІ ПОКАРАННЯ
18.02.2011 21:45
АНАЛІЗ МІЖНАРОДНО-ПРАВОВИХ АКТІВ СПРЯМОВАНИХ НА БОРОТЬБУ З ТОРГІВЛЕЮ ЛЮДЬМИ ЯК СКЛАДОВА ВДОСКОНАЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО ЗАКОНОДАВСТВА
17.01.2011 19:54
СОЦІАЛЬНО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ ЗАСТОСУВАННЯ ЕУТАНАЗІЇ
16.02.2011 20:07
КРИМІНАЛЬНО-ПРОЦЕСУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ВІДІБРАННЯ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ ПРО ЯВКУ У ПІДОЗРЮВАНОГО
16.01.2011 10:54
ЩОДО ПОНЯТТЯ РЕЙДЕРСТВА
13.02.2011 11:33
РЕАЛІЗАЦІЯ ПРАВА ЗАСУДЖЕНИХ НА ОХОРОНУ ЗДОРОВ'Я
08.02.2011 21:33




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше