:: LEX :: ДОГОВІРНІ ЛІЗИНГОВІ ВІДНОСИНИ ЗА УЧАСТЮ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТОВАРОВИРОБНИКІВ
UA  RU  EN
 
  Main page
  How to take part in a scientific conference?
  Calendar of conferences
  Editorial board. PA «Naukova Spilnota»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Archive

Actual researches of legal and historical science (Issue 60)

Date of conference

16 April 2024

Remaining time to start conference 0


  Scientific conferences
 

  Useful legal internet resources
 

 Useful references
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Counters


 References


 Our bottun
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДОГОВІРНІ ЛІЗИНГОВІ ВІДНОСИНИ ЗА УЧАСТЮ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТОВАРОВИРОБНИКІВ
 
28.11.2012 23:01
Author: Байдак Андрій Юрійович, Національний університет "Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого", ІV факультет, 5 курс, 9 група
[Section 7. Environmental law. Land law. Agrarian law]

Сільське господарство України має значний потенціал, що зумовлено сприятливим кліматом, родючими ґрунтами з найкращим чорноземом у світі, вигідним географічним положенням. Але наявний потенціал не може бути реалізовано без належного матеріально-технічного оснащення агропромислового комплексу, з чим на даний момент у нашій державі існують серйозні проблеми. Майже 60% сільськогосподарської техніки вичерпали свій технологічний і амортизаційний ресурс. Зокрема, за оцінками експертів в Україні на 1000 га ріллі припадає близько 9 тракторів, в той час як у Польщі ця цифра становить 93, а в Німеччині - 87 одиниць техніки. Тож без швидкого оновлення основних засобів вітчизняні виробники сільськогосподарської продукції не зможуть успішно конкурувати з іноземними агропідприємствами, а отже й розвиватися .

Враховуючи ситуацію, що наразі склалася на кредитному ринку, виробникові сільськогосподарської продукції невигідно і водночас неможливо профінансувати закупівлю техніки за допомогою кредиту. Тому отримання необхідної сільськогосподарської техніки та обладнання на умовах лізингу дає реальну можливість поліпшити ситуацію з матеріально-технічним забезпеченням сільськогосподарських підприємств. Як свідчить практика зарубіжних країн, лізинг є вигідною і доступною формою придбання сільськогосподарської техніки, ефективним інвестиційним механізмом оновлення основних засобів підприємства.

Договір лізингу за участю сільськогосподарських товаровиробників - це спеціалізований господарський договір, сторонами якого є сільськогосподарський товаровиробник (лізингоодержувач) та лізингодавець (зокрема, лізингові компанії), а предметом договору - сільськогосподарська техніка, обладнання для сільськогосподарських підприємств, устаткування, а також інші об'єкти необхідні для виготовлення, переробки, зберігання та транспортування сільськогосподарської продукції.

Лізингові відносини у законодавстві України врегульовані низкою нормативно-правових та підзаконних актів, а також деякими міжнародними актами,  які ратифіковані Україною. Закон України від 16 грудня 1997 року в редакції від 16 січня 2004 року "Про фінансовий лізинг" є нормативним документом, який визначає правові та економічні  засади фінансового лізингу, поняття, предмети та суб'єкти лізингу, а також деякі інші питання сфери цих відносин. Вагому роль у врегулюванні лізингових відносин за участю сільськогосподарських товаровиробників відіграють також постанови Кабінету Міністрів України та інших органів виконавчої влади, які визначають спеціальні режими, умови та засади лізингу, предметом якого є сільськогосподарська техніка, обладнання, устаткування тощо. Загалом в Україні існує сформована нормативна база, яка регулює лізингові відносини, але відсутність єдиного підходу в контексті зазначеного породжує певні проблеми (зокрема, неузгодженість нормативних актів), які потребують вирішення.

Враховуючи специфіку аграрного виробництва, можливим шляхом для вирішення питань удосконалення правової регламентації лізингу за участю сільськогосподарських товаровиробників могло б стати прийняття спеціалізованого підзаконного нормативно-правового акту для регулювання даного кола відносин. Таке законодавче закріплення, наприклад, у вигляді Положення про лізинг в сільському господарстві або іншого підзаконного акту, в значній мірі популяризувало б та удосконалило лізинг не тільки за участю сільськогосподарських підприємств, а й лізингових компаній, створюючи для них певні додаткові гарантії в площині зазначених договірних відносин. Такий підзаконний акт дозволить закріпити правовий режим, економічні засади та особливі умови лізингу  сільськогосподарської техніки, устаткування, обладнання тощо,  необхідного для ведення сільськогосподарської діяльності, а також забезпечить ринок чистої конкуренції для лізингодавців, подолавши при цьому певні  монополії, які, на жаль, зараз є характерними для цієї сфери. Окрім того, в розробці такого підзаконного нормативного акта необхідно щоб прийняла участь ініціативна об'єднана група від аграрних товаровиробників та провідних лізингових компаній. Зазначене дозволить певною мірою забезпечити інтереси кожної зі сторін. У свою чергу  представники виконавчої влади, зокрема Міністерства аграрної політики та продовольства, мають розробити та включити в такий акт нові механізми державної підтримки, чого так потребує ринок лізингових послуг.  

Можна стверджувати, що лізинг є певним "регенеруючим" елементом для сільського господарства. Він значною мірою сприяє його оновленню і модернізації, пропонуючи вигідніші умови для сільськогосподарських товаровиробників у порівнянні з кредитом або орендою. Подальший розвиток лізингу може стати справжнім інструментом для поліпшення матеріально-технічної бази аграрних підприємств, що в цілому позитивно вплине на розвиток не тільки аграрного виробництва, а й економіки всієї держави.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬ ЕНЕРГЕТИКИ В УКРАЇНІ
28.11.2012 22:57




© 2006-2024 All Rights Reserved At use of data from the site, the reference to the www.lex-line.com.ua is obligatory!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше