:: LEX :: ПОЛІТИЧНІ ПАРТІЇ: ПОНЯТТЯ ТА ОЗНАКИ
UA  RU  EN
 
  Main page
  How to take part in a scientific conference?
  Calendar of conferences
  Editorial board. PA «Naukova Spilnota»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Archive

Actual researches of legal and historical science (Issue 60)

Date of conference

16 April 2024

Remaining time to start conference 20


  Scientific conferences
 

  Useful legal internet resources
 

 Useful references
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Counters


 References


 Our bottun
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПОЛІТИЧНІ ПАРТІЇ: ПОНЯТТЯ ТА ОЗНАКИ
 
30.03.2013 13:10
Author: Каретнікова Вікторія Валеріївна, студентка групи «Г» Економіко-правового факультету Донецького національного університету
[Section 1. Theory and history of the state and law. History of political and legal studies. Philosophy of law]

  Партії є суттєвим елементом політичної системи суспільства. Вони виступають носієм конкуруючих друг з другом політичних курсів, служать виразниками інтересів, потреб і цілей певних соціальних груп, ланцюгом між громадянським суспільством й державою. Завдання партій - перетворення приватних інтересів у єдиний сукупний політичний інтерес. Через партії та виборчі системи відбувається формалізація участі громадян, у політичному житті. Партії беруть активну участь у функціонуванні механізму політичної влади. Досить важливою рисою діяльності партій є їх ідеологічний вплив на населення, формування політичної свідомості і культури. В цьому аспекті особливого значення набувають визначення політичних партій та їх значення в суспільстві, оскільки перспективи модернізації всіх сфер життя залежать саме від них.

  Таким чином, метою дослідження є - визначення поняття політичних партій.

   К. Ісаєв вважає, що політичні партії - це, як правило, досить формалізовані політичні організації зі своєю структурою (керівні органи, регіональні відділення, рядові члени), що виражають інтереси тих чи інших класів, соціальних прошарків, груп, об’єднують найбільш активних їх представників, мають на меті завоювання політичної влади для реалізації певної програми соціальних, економічних, політичних перетворень [1, с.2].

  На думку О.В. Зайчук політичні партії – це громадські об’єднання, створенні з метою участі громадян у політичному житті суспільства засобами формування і виразу їх політичної волі, участі у громадських і політичних акціях, у виборах і референдумах, а також з метою представництва інтересів громадян в органах державної влади та органах місцевого самоврядування [2, с.156].

  Також є легальне визначення політичних партій, а саме, Закон України «Про політичні партії в Україні», політичні партії - це зареєстровані згідно з законом добровільні об’єднання громадян-прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що мають своєю метою сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, беруть участь і виборах та інших політичних заходах [3].

  Належніть різних поглядів, підходів щодо визначення політичних партій свідчить про те, що проблема поняття політичних партій є складною та має багатоаспектний  характер. У зв’язку з чим, набуває необхідность виявлення ознак політичних партії для їх визначення.  

  Першою ознакою є те, що політичні партії - об’єднання громадян, тобто добровільні  громадські формування,  створені на основі  єдності  інтересів. (Наприклад, політична партія «Нова політика» ставить на меті об’єднати небайдужих громадян і відповідальних політиків навколо актуального завдання – формування нового загальнонаціонального порядку денного для розвитку країни в XXI столітті [4] ).

  Другою ознакою є те, що вони виражають інтереси тих чи інших класів, соціальних прошарків, групп. (Наприклад, «Нова політика», закликає  всіх,  хто виступає за прагматизм, відповідальність та чесність в політиці, підтримати прагнення їхньої  партії заново розбудувати українську державу, а також виражати свої інтереси у побудуванні демократичної країни [4]).

  Третя ознака – мета, тоб то сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян. (Наприклад, політична партія «Удар», ставить на меті такі завдання: знищити підвалини корупції; забезпечити ефективний захист людини; посилити роль громадян у виборах; створити можливості для гідного заробітку та гармонійного розвитку людини та ін. [5]).

  Четверта ознака - формування органів влади. (Наприклад, природа політичних партії полягає в тому,  що вони об’єднують у своїй структурі громадян певних соціальних верств і груп,  а також завдяки цій структурі партії беруть участь у процесах здобуття,  утримання та впливу на державну владу, тим самим впливають на формування державних та місцевих органів влади).

  На основі вище наведеного, можна зробити висновок, що політичні партії - це об’єднання громадян,  які виражають інтереси тих чи інших класів, соціальних прошарків, груп і які мають на меті формування і вираження політичної волі громадян, вироблення державної влади та формування органів влади.




Література:

  1.Ісаєв К.А. Політичні партії в системі державної влади: автореф. дис…канд. політ. та філос. наук: 08.02.09/Харків.  регіон. ін.-т  держ. управл.-Харків, 2010.-11с.

  2.Теорія держави і права: підручник/ О.В Зайчук, Н.М. Оніщенко. – К.: Юрінкум Інтер, 2002. – 156 с.

  3.Про політичні партії в Україні: Закон України від 27 лист. 2003р., №1349-IV//Відомості Верховної Ради України.-2003.-№15.-Ст.218.

  4.Виборча программа Політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка» [Електронний ресурс].-Режим доступу:- http://klichko.org/ua/about/viborcha-programa

  5.Статут політичної партії «Нова політика» [Електронний ресурс].- Режим доступу:    http://new-politics.org.ua



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
«УКРАЇНА ЖИВЕ Й БОРЕТЬСЯ ТА СИЛОЮ ЗДОБУВАЄ ПЕРЕМОГУ» УКРАЇНСЬКИЙ САМОСТІЙНИЦЬКИЙ РУХ В БОРОТЬБІ ЗА УКРАЇНСЬКУ ДЕРЖАВУ (1940-1950 роки)
22.04.2013 23:35
ПРАВОЗАСТОСУВАННЯ ЯК СПОСІБ УСУНЕННЯ ПРОГАЛИН В ПРАВІ
06.04.2013 15:57




© 2006-2024 All Rights Reserved At use of data from the site, the reference to the www.lex-line.com.ua is obligatory!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше