:: LEX :: ФУНКЦІЇ ЮРИДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ
UA  RU  EN
 
  Main page
  How to take part in a scientific conference?
  Calendar of conferences
  Editorial board. PA «Naukova Spilnota»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Archive

Actual researches of legal and historical science (Issue 60)

Date of conference

16 April 2024

Remaining time to start conference 19


  Scientific conferences
 

  Useful legal internet resources
 

 Useful references
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Counters


 References


 Our bottun
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ФУНКЦІЇ ЮРИДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ
 
10.03.2017 22:18
Author: Рязанцев О.Є., кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри права Луцького інституту розвитку людини Університету «Україна»; Рубін А.В., студент 1 курсу ОКР «Магістр» Луцького інституту розвитку людини Університету «Україна»
[Section 1. Theory and history of the state and law. History of political and legal studies. Philosophy of law]

1. У різних видів у юридичної відповідальності можуть бути різні цілі: – вона забезпечує захист правопорядку, охорону існуючого ладу і суспільних відносин, у тому числі шляхом покарання винного; – юридична відповідальність сприяє вихованню громадян у дусі поваги до права; – вона спрямована на відновлення соціальної справедливості; – юридична відповідальність попереджає вчинення нових правопорушень.

Усе вище зазначене витікає із наступних функцій юридичної відповідальності, які широко досліджені у правовій науці: 1) правоохоронна функція, яка має на меті захистити, охоронити від посягань на такі найважливіші для всіх людей цінності, як права і свободи громадян і організацій (якщо такі посягання вчинено, то юридична відповідальність має на меті відновлення (відшкодування) порушеного права чи охоронюваного законом інтересу); 2) виховна функція, змістом якої є спеціальна превенція (тобто виправлення правосвідомості правопорушника з тим, щоб він більше не чинив правопорушень) та загальна превенція (тобто вплив на правосвідомість усіх інших схильних до правопорушень осіб, щоб утримати їх від таких вчинків). Іноді в літературі загальну превенцію називають запобіжною функцією юридичної відповідальності.

2. Деякі проблеми функцій юридичної відповідальності знайшли відображення у працях С. С. Алєксєєва, Б. Т. Базильова, А. І. Петеліна, Н. С. Малеіна, А. С. Мордовця, В. В. Похмєлкіна, О. Е. Лєйста, І. С. Самощенко, М. Х. Фарукшина, Є. В. Черних, В. А. Тархова, Н. А. Тарбагаєва та інших. Що ж стосується функцій юридичної відповідальності, то тут можна виділити деякі суттєві їх особливості, а саме: – функції названої відповідальності як конкретний прояв функцій права беруть участь  у реалізації всіх функцій останнього; – поняття «функція юридичної відповідальності» має одночасно охоплювати як призначення вказаної відповідальності, так і напрями правового впливу на суспільні відносини.

3. Зважаючи на те, що функції юридичної відповідальності мають складну структуру, то до її складових елементів, на наш погляд, можна віднести: – суб’єкти функцій юридичної відповідальності (вплив правових норм розрахований, насамперед, на деліктоздатну особу; слід розрізняти суб’єктів, на які безпосередньо «спрямована» функція юридичної відповідальності, і суб’єктів, котрі беруть участь у реалізації функцій (посадові особи, компетентні органи); – об’єкти впливу функцій юридичної відповідальності (Об’єктом функцій юридичної відповідальності є суспільні відносини, які складаються у процесі життєдіяльності і поведінки суб’єктів); – способи та засоби здійснення функцій юридичної відповідальності; – фактичні і формальні підстави реалізації названих функцій (останні приводять у дію функціонування відповідальності); – загальносоціальні та юридичні наслідки (результати) реалізації функцій зазначеної відповідальності (результати впливу можуть мати найрізноманітніший характер: правомірна поведінка, обмеження прав та свобод, поновлення суспільних відносин, нормалізація морально-психологічного клімату в суспільстві); – правовідносини, що виникають з приводу реалізації функцій відповідальності; – норми юридичної відповідальності (останні є певними «носіями» функцій права, а у правовідносинах названа відповідальність втілюється).

4. З урахуванням викладеного є підстави вважати, що функції юридичної відповідальності – це головні напрями впливу норм останньої на суспільні відносини, через які досягаються цілі та проявляється призначення відповідальності. Таким чином, можна визначити для всіх функцій юридичної відповідальності такі характерні риси: соціальна обумовленість; цільова спрямованість; самостійність кожної функції та їх взаємодія; наявність взаємозв’язку з функціями права, які надають функціям юридичної відповідальності певного напряму впливу; взаємозв’язок функцій названої відповідальності з функціями її складових; прояв через функції юридичної відповідальності призначення юридичної відповідальності.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ФІЛОСОФСЬКО-ПРАВОВА КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ ПРИНЦИПУ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ
28.02.2017 13:45
ДЕРЖАВНІ РОЗПОРЯДЖЕННЯ УРЯДУ ПОЛЬЩІ ПРО ПЕРЕПИС НАСЕЛЕННЯ У СХІДНІЙ ГАЛИЧИНІ (1921 РІК)
24.02.2017 14:03
АВТОРИТАРНИЙ РЕЖИМ ВЛАДИ, ІСТОРИЧНИЙ АСПЕКТ
08.03.2017 15:13
ФІЛОСОФСЬКО-ПРАВОВА ХАРАКТЕРИСТИКА СПІВВІДНОШЕННЯ СВОБОДИ ТА ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ У ПРАВООХОРОННІЙ ДІЯЛЬНОСТІ
04.03.2017 09:28




© 2006-2024 All Rights Reserved At use of data from the site, the reference to the www.lex-line.com.ua is obligatory!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше