:: LEX :: ПРОБЛЕМИ ЗАХИСТУ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ
UA  RU  EN
 
  Main page
  How to take part in a scientific conference?
  Calendar of conferences
  Editorial board. PA «Naukova Spilnota»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Archive

Actual researches of legal and historical science (Issue 60)

Date of conference

16 April 2024

Remaining time to start conference 20


  Scientific conferences
 

  Useful legal internet resources
 

 Useful references
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Counters


 References


 Our bottun
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРОБЛЕМИ ЗАХИСТУ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ
 
21.09.2017 00:23
Author: Красіліна Марина Олександрівна, Вищий навчальний заклад «Університет економіки та права «КРОК»
[Section 11. Law of intellectual ownership and his defence. Informative law]

Важливим джерелом отримання і поширення інформації в сучасному суспільстві є глобальна мережа Інтернет. На сьогоднішній ден існує ціла низка проблем, які викликані порушенням прав інтелектуальної власності у всесвітній мережі. Адже давно відомо, що в країні, де надійно захищені права інтелектуальної власності значно вищий науково–технічний потенціал, більший приріст національного продукту та рівень добробуту населення.

Транскордонний характер Інтернету й цифрова форма фіксації розміщених у ньому творів порушують питання авторських повноважень, внаслідок чого їх реалізація має певну специфіку. Неюрисдикційний спосіб захисту права інтелектуальної власності передбачає дії громадян у рамках законодавства щодо захисту своїх порушених інтелектуальних прав. Проте незаконному використанню прав інтелектуальної власності в мережі Інтернет сприяє нехтування авторами своїми майновими правами.

На сучасному етапі інформаційного розвитку «особа, яка має авторське право, для сповіщення про свої права може використовувати спеціальний знак, встановлений законом» [1].

Розміщення знаку охорони авторського права (вартість нанесення якого на електронний примірник твору в Інтернеті є майже нульовою) повинно бути на заставці монітора комп’ютера перед виконанням програми або на початку відеогри. 

Іншим засобом захисту авторських прав в Інтернеті є розміщення інформації про управління правами (передбачено Законом України «Про авторське право і суміжні права»). Дана інформація не є взаємозамінною зі знаком охорони авторського права. 

У Рекомендаціях щодо вдосконалення механізму регулювання цифрового використання об’єктів авторського права і суміжних прав через мережу Інтернет зазначені також наступні можливі способи ідентифікації об’єктів авторського права: ідентифікаційний код ISBN; цифровий підпис; цифрові марки; створення веб-депозитаріїв [2, c.107]. Найбільш ефективним і простим засобом захисту авторського права в мережі Інтернет є використання знаку охорони авторського права (знак копірайту).

Нагальною проблемою у сфері захисту прав інтелектуальної власності на сучасному етапі є розповсюдження відтворених в особистих цілях творів з Інтернету (файлообмінні мережі на базі торрент-трекерів (peer-2-peer мережі), складність якої полягає в тому, що на трекері міститься не сам його об’єкт, а торрент-файл. Підтвердженням масштабності даної проблеми є гучний скандал, пов’язаний із закриттям файлообмінного сайту www.ex.ua. Протести користувачів Інтернету вилилися у масовані атаки на урядові сайти, в результаті чого декілька осіб притягнуто до відповідальності. При цьому досвід винесення судових рішень у більшості розвинутих країнах свідчить, що правовласники не можуть вимагати видалення своїх об’єктів авторського права з файлообмінних мереж, оскільки, на відміну від гіперпосилань (посилання на пряме скачування файлу), торрент-файли на трекері лише сповіщають користувачів про те, що на її підставі створені метадані – торрент-файли. Дану проблему у Франції вирішують шляхом надсилання провайдерами користувачам, які скачують та розповсюджують захищений авторським правом контент, попереджувальних листів; крім того, порушникові можуть вимкнути на 3 місяці Інтернет та обов’язково заносять в «чорний список» з неможливістю зміни провайдера. Аналогічні закони нещодавно прийнято у Швеції та Японії [2, c.109].

Для того щоб уникнути порушень авторського права в мережі, слід встановлювати гіперпосилання тільки на домашню сторінку або ж на сторінку, яка містить відомості про автора сайту. Досить поширеними є різноманітні «дошки ганьби» в Інтернеті, на яких «вивішуються» імена осіб, що вчинили плагіат, а також назви сфабрикованих та оригінальних творів.

Також необхідно в законодавчому порядку визначити такі базові поняття, як, власне, мережа Інтернет, доменне ім’я, директорія, файл, провайдер, хостинг-провайдер, власник доменного імені, сайт, статичне й динамічне представлення інформації, цифрова й аналогова форма представлення інформації, гіперпосилання, фрейм, трафік, клік, peer-to-peer, скачування, форум, ньюс-група та ін. Зробити це необхідно не в розрізнених підзаконних актах, важкодоступних для користувачів мережі, а в єдиному кодифікованому акті. Без цього всі спроби сформувати ефективний захист авторських прав у мережі Інтернет приречені на провал [3, c.204]. 

Для вирішення проблеми неюрисдикційного способу захисту права інтелектуальної власності в мережі Інтернет необхідно: розробити спеціальний законодавчий акт, в якому визначити базові поняття щодо права власності у всесвітній мережі; використовувати досвід зарубіжних країн щодо надсилання провайдерами користувачам попереджень та блокування доступу до Інтернету; встановлювати гіперпосилання тільки на домашню сторінку.




Література:

1. Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/435-15

2. Денисова Р.О. Реалізація авторських прав в Інтернеті / Р.О. Денисова // Проблеми законності, 2010. – № 110. – С. 106 – 112.

3. Юдкін Ю.І. Правові проблеми захисту інформації в мережі Інтернет / Ю.І. Юдкін // Вісник Харківської державної академії дизайну і мистецтв, 2007. – № 6. – С. 202 – 206.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
САМОЗАХИСТ АВТОРСЬКИХ ПРАВ В МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ
11.07.2017 13:54
АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ОХОРОНИ ТА ЗАХИСТУ АВТОРСЬКИХ ПРАВ В МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ
11.07.2017 13:50




© 2006-2024 All Rights Reserved At use of data from the site, the reference to the www.lex-line.com.ua is obligatory!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше