:: LEX :: ОСОБЛИВОСТІ ТЛУМАЧЕННЯ ПРАВА В РОМАНО-ГЕРМАНСЬКІЙ ПРАВОВІЙ СИСТЕМІ
UA  RU  EN
 
  Main page
  How to take part in a scientific conference?
  Calendar of conferences
  Editorial board. PA «Naukova Spilnota»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Archive

Actual researches of legal and historical science (Issue 60)

Date of conference

16 April 2024

Remaining time to start conference 19


  Scientific conferences
 

  Useful legal internet resources
 

 Useful references
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Counters


 References


 Our bottun
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОСОБЛИВОСТІ ТЛУМАЧЕННЯ ПРАВА В РОМАНО-ГЕРМАНСЬКІЙ ПРАВОВІЙ СИСТЕМІ
 
22.09.2017 15:28
Author: Горкавчук Дмитро Віталійович, студент магістратури зі спеціальності «Право», Запорізький національний технічний університет м. Запоріжжя, Україна
[Section 1. Theory and history of the state and law. History of political and legal studies. Philosophy of law]

Без глибокого розуміння змісту закону, його ефективної реалізації, неможливо побудувати правову державу та досягти високого рівня правопорядку, правосвідомості та правової культури в українському суспільстві. Для цього потрібно не тільки формувати власні правові норми, але й вивчати досвід інших країн. Тлумачення права забезпечує процес та результати роз’яснення та пояснення змісту правових норм. Важливе значення має єдність розуміння та реалізації норм у суспільстві, що відбувається у правовій державі та реалізується шляхом тлумачення. Пояснення та реалізація правових норм є показником рівня правової культури українського суспільства та ефективності дії механізму правового застосування.

На початку визначимо деякі терміни. Правова система – це сукупність елементів системи права, законодавства, інших правових явищ, які визначають усю правову діяльність держави. Тлумачення права – це інтелектуально-вольова діяльність суб’єктів, яка має об’єктивний і суб’єктивний характер, спрямована на з’ясування та роз’яснення волі законодавця, матеріалізованій у нормі права, а також результати цієї діяльності.

Розглянемо деякі особливості тлумачення права в країнах романо-германської правової системи. До них, як відомо, відносять країни континентальної Європи, правові системи яких сформувалися на базі рецепції римського права, основним джерелом права є нормативно-правовий акт, якій містить абстрактну норму права, усі галузі права можна поділити на публічні та приватні. Україна також тяжіє до цієї системи, хоча й не має загальних з цими країнами джерел формування.

Німецька правова доктрина застосовує поняття тлумачення права, яке розглядається як інтерпретація закону різними органами. Також тлумачення права визнається є необхідний елемент правозастосування, як критерій юридичної практики. В цій країні розрізняють розуміння та роз’яснення закону, при чому під останнім розуміють активний процес, в якому приймають участь правозастосовчі органи, в тому числі судові. Німецькою юридичною наукою розроблені власні критерії тлумачення, які застосовуються на практиці. Застосування права в даній країні залежить від результатів інтерпретації, вимог справедливості, намірів законодавця та ін. Будь-який нормативно-правовий акт містить деякі ознаки суб’єктивності, але в процесі тлумачення можна з’ясувати реальні наміри законодавчого органу. Щодо суддівського тлумачення законів, то жоден суддя не повинен застосовувати неправовий закон.

Згідно з французькою концепцією тлумачення права, останнє завжди має суб’єктивний характер, тому що кожен суб’єкт тлумачення та застосування права має власну думку щодо абстрактної норми права, яку він з’ясовує або роз’яснює. Судді у Франції мають право тлумачити будь-яку норму права, яку вони застосовують. Згідно із сучасною французькою теорією права норми права набувають сенсу лише після їх тлумачення у процесі застосування. В такому аспекті закон стає реальним регулятором суспільних відносин лише в процесі тлумачення та застосування. Тому в різних випадках та при тлумаченні різними суб’єктами він може застосовуватися по-різному в залежності в ситуацій реального життя. Таким чином, право набуває досить динамічного характеру. 

Таким чином, правильне розуміння змісту правових норм для себе і роз’яснення його іншим сприяє формуванню належної практики в області правозастосування та регулювання правових відносин. Необхідно зазначити, що діяльність суддів і розуміння закону в процесі інтерпретації дуже важливі в розглянутих країнах.

______________________


Науковий керівник: Саміло Ганна Олегівна, доцент, кандидат юридичних наук, доцент кафедри конституційного, адміністративного та трудового права ЗНТУ




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЮРИДИФІКАЦІЯ СУСПІЛЬСТВА: ПОНЯТТЯ ТА ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА
23.09.2017 12:26
СПІВВІДНОШЕННЯ ПРАВА І РЕЛІГІЇ ПРИ РЕГУЛЮВАННІ СУСПІЛЬНИХ ВІДНОСИН
22.09.2017 15:56
ПОРІВНЯЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ЗАКОНОДАВЧОГО РЕГУЛЮВАННЯ ПІДГОТОВКИ ТА ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ МЕДІАТОРА В УКРАЇНІ ТА НІМЕЧЧИНІ
22.09.2017 15:43
ВІЙСЬКОВО – ПОЛЬОВІ СУДИ НА ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ У МІЖВОЄННИЙ ПЕРІОД
21.09.2017 17:35
ВЕРХОВЕНСТВО ПРАВА, ЙОГО ЗМІСТОВНІ РИСИ
21.07.2017 16:17
ЮРИДИЧНІ ФАКТИ
07.09.2017 21:03




© 2006-2024 All Rights Reserved At use of data from the site, the reference to the www.lex-line.com.ua is obligatory!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше