:: LEX :: ВПЛИВ ФЕМІНИСТИЧНОГО РУХУ НА АКТИВІЗАЦІЮ ТА СТАНОВЛЕННЯ ОКУЛЬТНИХ ТАЄМНИХ ТОВАРИСТВ В АНГЛІЇ ХІХ СТ.
UA  RU  EN
 
  Main page
  How to take part in a scientific conference?
  Calendar of conferences
  Editorial board. PA «Naukova Spilnota»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Archive

Actual researches of legal and historical science (Issue 60)

Date of conference

16 April 2024

Remaining time to start conference 19


  Scientific conferences
 

  Useful legal internet resources
 

 Useful references
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Counters


 References


 Our bottun
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ВПЛИВ ФЕМІНИСТИЧНОГО РУХУ НА АКТИВІЗАЦІЮ ТА СТАНОВЛЕННЯ ОКУЛЬТНИХ ТАЄМНИХ ТОВАРИСТВ В АНГЛІЇ ХІХ СТ.
 
04.02.2020 15:41
Author: Помазан Дмитро Юрійович, аспірант, кафедри історії, археології та філософії Мелітопольського державного педагогічного університету ім. Б. Хмельницького
[Section 9. History of the world and international relations]

Феміністичні ідеї та проблеми гендерних взаємовідносин є доволі актуальні в сучасному Світі. Для кращого розуміння сучасних світоглядних концепцій суспільства, важливо розглянути їх витоки в контексті історичного процесу. Водночас, актуальність поставленої теми, зумовлена тим, що вона є недостатньо розкритою в сучасній історіографії європейських таємних товариств езотеричного характеру. Метою статті – є висвітлення впливу феміністичного руху на активізацію діяльності таємних езотеричних організацій в Англії ХІХ ст.

Представлена тема, змістовно висвітлюється переважно в роботах закордонних фахівців. Наприклад в роботі сучасної дослідниці Алекс Оувен «The Place of Enchantment British Occultism and the Culture of the Modern», розглядається окультний рух Британії ХІХ ст. в контексті культурних передумов та приділяє значну увагу ролі жінки в цьому процесі (Owen, 2004). Також, це питання опосередковано висвітлюється в роботі Алісон Батлер «Victorian Occultism and the Making of Modern Magic», де авторка розглядає становлення окультизму у «Вікторіанську» епоху (Butler, 2011). 

Сучасна езотерична традиція доволі сильно пов’язана с феміністичними ідеями в різних аспектах свого існування. Наприклад, одним з найпопулярніших окультних напрямів сьогодення є – «Вікка», що представляє собою симбіоз церемоніальної магії та культу язичеської Богині, яка відображає сакральну сутність жінки. Хоча серед представників цього напряму немає єдиної точки зору на історію свого культу, але більшість сходяться в тому, що зв’язок феміністичних тенденцій та представників езотеричного руху ХІХ ст. зіграли ключову роль в становленні сучасних окультних концепцій (Drury, 2011).

Доречно зазначити, що процес трансформації правового статусу жінки в європейському суспільстві проходив доволі складний шлях та перетворився на політичний рух в більшості країн Західноєвропейського регіону у ХІХ ст. Зокрема феміністичні тенденції були одним з ключових світоглядних елементів нової моделі суспільства. Як зазначає А. Батлер, фемінізм можна вважати симптомом руйнації старої моделі соціуму християнського зразка, де патріархальна правова система мала домінуючі позиції (Butler, 2011, р. 167). Втім, трансформація правових відносин дозволила змінити ставлення більшості чоловіків до жінок, що було виражено в можливостях реалізації жінки, як повноцінного члена суспільства. Зокрема, були зняти обмеження на здобування освіти, що в свою чергу сприяло розширенню ринка праці, а також відкрило можливість займати вагомі посади в місцевих органах самоврядування (Owen, 2004, р. 86).

Варто зауважити, що езотеричні товариства в своїй більшості мали прогресивний характер та були антагоністичні до більшості традиційних елементів суспільства. Дана тенденція була притаманна, також у ставленні окультистів до жінок в лавах своїх організацій. Як зазначав один із видатних окультистів Англії ХІХ ст. - В. В. Весткот, для магічних практик немає обмежень в гендерному контексті, головне це прагнення і воля адепта (Owen, 2004, р. 88). Окультні товариства не тільки приймали до своїх лав жінок, але і існували приклади коли жінки засновували товариства (О П. Блаватської та А. Кінгсфорд). Багато жінок бачили в даних  релігійних інститутах можливості духовної еволюції і вільну реалізацію своїх прав (Owen, 2004, р. 89).

Також цей процес можна прослідкувати на прикладах конкретних езотеричних організацій. Зокрема, як було вказано вище засновницею «Теософського Товариства» була О. П. Блаватська, до лав саме цієї організації була залучена велика кількість представниць феміністського руху. До головних прихильників цього напряму варто віднести: Енні Базант, Дору Мерсден, Шарлоту Деспард, Єву Гор-Бут. Зв’язок цієї концепції з окультним рухом був настільки сильний, що з’явився термін «теософський фемінізм», який відображав тісну співпрацю цих суспільних парадигм (Owen, 2004, р. 87-88).

Водночас, доволі показовою була ситуація, в лавах найвпливовішого езотеричного товариства Західної Європи – «Ордену Золота Зоря». В перший рік своєї діяльності до лав товариства вступили десятки жінок, різного соціального статусу (Howe, 2008, р. 119-124). До осередків Золотої Зорі входила значна кількість жінок аристократичного походження. Серед представниць, цього класу доречно виділити: Ганну де Брімон, Сару Агнесу Софію Фон Палладант, Айвору Герберт, Габріелу Бортвік та ін. (Howe, 2008, р. 120). Як і у випадком з Теософським Товариство, до структур Ордену Золота Зоря вступали активні діячі феміністичного руху. Наприклад, ірландська акторка та громадський діяч Гонн Мод, яка радикально відстоювала феміністичні ідеї (Howe, 2008, р. 121).

Література:

1. Butler, A. (2011). Victorian Occultism and the Making of Modern Magic. London: Palgrave Macmillan, 226 p.

2. Drury, N. (2011). Stealing Fire from Heaven. The Rise of Modern Western Magic. URL: https://opacplus.bsb-muenchen.de/title/BV037310228

3. Хоув, Э. (2008). Маги Золотой Зари: док. история маг. ордена, 1887-1923. Москва: Энигма Одди-Стиль, 624 с.

4. Owen, A. (2004). The Place of Enchantment British Occultism and the Culture of the Modern. Chicago: The University of Chicago Press, 356 р.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ІСТОРИЧНО ВІДОМІ ФАКТОРИ, ЯКІ МАЮТЬ ВПЛИВ НА ПОКРАЩЕННЯ ТА ДОБРОБУТ НАСЕЛЕННЯ
06.02.2020 22:08
ВОЕННО-ТЕХНИЧЕСКОЕ СОТРУДНИЧЕСТВО БРАЗИЛИИ И КНР В XXI ВЕКЕ
04.02.2020 15:34




© 2006-2024 All Rights Reserved At use of data from the site, the reference to the www.lex-line.com.ua is obligatory!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше