:: LEX :: ДЖЕРЕЛА ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ У КІБЕРПРОСТОРІ
UA  RU  EN
 
  Main page
  How to take part in a scientific conference?
  Calendar of conferences
  Editorial board. PA «Naukova Spilnota»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Archive

Actual researches of legal and historical science (Issue 60)

Date of conference

16 April 2024

Remaining time to start conference 20


  Scientific conferences
 

  Useful legal internet resources
 

 Useful references
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Counters


 References


 Our bottun
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДЖЕРЕЛА ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ У КІБЕРПРОСТОРІ
 
15.10.2020 16:06
Author: Козицька Олена Геннадіївна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінального права та процесу Хмельницького університету управління та права ім. Л. Юзькова
[Section 4. Criminal law. Criminal judicial law. Criminalistics. Criminology. Criminal-executive law. Medical law. Judicial and law enforcement institutions. Advocacy]

Ефективність боротьби зі злочинністю на сучасному етапі розвитку суспільства обумовлюється постійним удосконаленням оперативно-розшукової діяльності правоохоронних органів. Своєчасне виявлення, швидке розкриття, повне і всебічне розслідування кримінальних правопорушень є неможливим без застосування новітніх методів і способів пошуку, аналізу та використання оперативно-розшукової інформації.  

Цілком погоджуємося з О.В.Кириченко в тому, що оперативно-розшукова діяльність по суті є процесом збирання, накопичення й опрацювання інформації різноманітного характеру, що згодом перетвориться на судження, описи або висновки, що використовуються для досягнення визначених цілей [2, с. 48].

В цілому, під оперативно-розшуковою інформацією слід розуміти первинні та вихідні дані про осіб, причетних до підготовки і скоєння злочинів, факти злочинних проявів, стан оперативно-розшукових сил і засобів, а також умов, у яких здійснюється оперативно-розшукова діяльність. Оперативно-розшукова інформація відображає не лише ті явища, події, обставини, зміни в середовищі, які виникають у результаті злочинів, але і широке коло явищ, обставин, подій, що впливають на злочинну поведінку окремих осіб, злочинних груп [4, с. 196].

Основними вимогами, що висуваються до оперативно-розшукової інформації, є: точність та вірогідність, лаконічність, логічність викладу, що включає в себе послідовність, доказовість, ясність мети, досягненню якої покликане служити повідомлення, оптимальність та повнота, комплексність, відповідність рівня надходження та використання оперативно-розшукової інформації для прийняття рішень, цінність (корисність) [1, с. 175–176].

Одним із найбільш перспективних напрямків пошуку оперативно-розшукової інформації, яка відповідатиме вищевказаним критеріям, є моніторинг відкритих джерел інформації, розміщених у кіберпросторі. 

До таких джерел належать: 

– сайти органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій;

– державні реєстри, зокрема Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення тощо;

– сторінки осіб у соціальних мережах;

– сайти оголошень (наприклад, сайти знайомств, сайти продажу автомобілів та інших речей, сайти пошуку роботи);

– Інтернет-магазини;

– публікації в електронних засобах масової інформації, а також коментарі до них;

– ресурси для розповсюдження відеоконтенту (наприклад, Tik-Tok);

– боти Telegram (наприклад, OpenData – сервіс пошуку в державних даних компаній, людей, авто та нерухомості; AVinfobot – бот, призначений для перевірки історії автомобіля за номерним знаком, VIN, телефоном продавця; info_basa – бот, який допомагає дізнатися, кому належить номер телефону та отримати номер телефону людини за прізвищем, ім’ям та по-батькові та ін.);

– блоги та мікроблоги;

– сайти, призначені для отримання інформації про місцезнаходження особи (www.topsy.com – ресурс, призначений для отримання інформації про місцезнаходження об’єкта на підставі аналізу згадувань про нього; сайти Geofeedia та Echosec, які дозволяють знаходити твіти, пости Facebook, відеоролики з YouTube, фотознімки Flickr та Instagram, які були надіслані з визначених місць [3]).

Моніторинг вказаних джерел дозволяє знайти інформацію, яка за результатами аналізу може бути використана під час розкриття та розслідування кримінальних правопорушень (зокрема, інформацію про злочинні зв’язки особи, яка становить оперативний інтерес, канали збуту викраденого тощо), а також для встановлення місцезнаходження безвісти зниклих осіб та осіб, які переховуються від органів досудового розслідування або суду.

Література:

1. Білецький В. Інформаційне забезпечення оперативно-розшукової діяльності у прикордонній сфері. Публічне управління: теорія та практика. Серія Держава та суспільство. № 2/14 (2013). С. 174–178.

2. Кириченко О. В. Оперативно-розшукова інформація: теоретичне визначення поняття. Оперативно-розшукова діяльність Національної поліції: проблеми теорії та практики : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. (Дніпро, 20 жовт. 2017 р.): у 2-х ч. Дніпро : Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ, 2017. Ч. 1. С. 45–49.

3. Руководство по верификации для журналистских расследований: путеводитель по техникам онлайн-поиска и анализа пользовательского контента и информации из открытых источников в расследованиях: веб-сайт. URL: https://verificationhandbook.com/book2_ru/chapter3.php (датат звернення 11.10.2020).

4. Фаріон О. Б. Алгоритм опрацювання оперативно-розшукової інформації для забезпечення потреб кримінального аналізу злочинної діяльності. Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: Військові та технічні науки. № 1(59). 2013. С. 194–203.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ І ДІЯЛЬНОСТІ ПРОКУРАТУРИ УКРАЇНИ В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ
20.10.2020 17:43
МІЖНАРОДНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД: СТРУКТУРА ТА ФУНКЦІЇ
09.10.2020 10:24
КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВА БОРОТЬБА ІЗ ЗЛОЧИНАМИ ПРОТИ ОСНОВ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ
08.10.2020 12:15
АНАЛІЗ ЮРИДИЧНОЇ ПРИРОДИ ОБТЯЖУЮЧИХ ОБСТАВИН В КРИМІНАЛЬНОМУ ПРАВІ УКРАЇНИ
08.10.2020 12:05
ДЕРЖАВНА ПРИКОРДОННА СЛУЖБА УКРАЇНИ, ЯК СУБ’ЄКТ ПРОТИДІЇ НЕЛЕГАЛЬНОЇ МІГРАЦІЇ
07.10.2020 14:16




© 2006-2024 All Rights Reserved At use of data from the site, the reference to the www.lex-line.com.ua is obligatory!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше