:: LEX :: КЛАСИФІКАЦІЯ ВИБУХОВИХ РЕЧОВИН, ЩО ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ПРИ ВЧИНЕННІ КРИМІНАЛЬНИХ ВИБУХІВ
UA  RU  EN
 
  Main page
  How to take part in a scientific conference?
  Calendar of conferences
  Editorial board. PA «Naukova Spilnota»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Archive

Actual researches of legal and historical science (Issue 61)

Date of conference

16 May 2024

Remaining time to start conference 28


  Scientific conferences
 

  Useful legal internet resources
 

 Useful references
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Counters


 References


 Our bottun
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

КЛАСИФІКАЦІЯ ВИБУХОВИХ РЕЧОВИН, ЩО ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ПРИ ВЧИНЕННІ КРИМІНАЛЬНИХ ВИБУХІВ
 
25.03.2009 20:58
Author: Поліщук Володимир Васильович, ад’юнкт Київського національного університету внутрішніх справ
[Criminal law. Criminal judicial law. Criminalistics. Criminology. Criminal-executive law]
Вибуховими речовинами (надалі – ВР) називають хімічні сполуки або суміші речовин, здатні під дією зовнішнього впливу (ініціюючого імпульсу) до надзвичайно швидкого хімічного перетворення, яке супроводжується виділенням великої кількості тепла і сильно нагрітих газів, що здатні здійснювати роботу з переміщення або руйнування [1, с. 4].
Існує безліч різних класифікацій ВР за їх різноманітними ознаками. Оскільки не завжди вдається суворо визначити межі тієї або іншої групи ВР, їх розподіл носить досить умовний характер. Так, ВР поділяють:
1. За потужністю (здатністю виконувати роботу в процесі вибухового перетворення): потужні і малопотужні ВР.
2. За чутливістю (здатністю вибухати від того або іншого початкового імпульсу – розігріву, удару, тертя, вибуху тощо): чуттєві і нечуттєві ВР.
3. За структурою (складом): індивідуальні хімічні сполуки або індивідуальні ВР (наприклад, тротил, гексоген і т.д.) і механічні вибухові суміші. Останні, у свою чергу, поділяються на дві групи: що складаються з твердого окислювача і рідкого пального (наприклад, аміачної селітри з дизельним паливом); що включають одне або декілька індивідуальних ВР і різного роду добавки, що забезпечують ті або інші властивості суміші.
4. За фізичним станом: тверді (литі, пресовані); сипучі (порошкоподібні, гранульовані, в зернах); еластичні; пластичні; рідкі.
5. За призначенням: промислові, що застосовуються в народному господарстві; військові, що застосовуються у військовій справі.
6. За способом виготовлення: саморобні і виготовлені промисловим способом відповідно до нормативно-технічної документації.
7. За практичним застосуванням: ініціюючі; бризантні; метальні; піротехнічні суміші, здатні до вибухового перетворення.
Ініціюючі (або первинні) ВР – високочутливі ВР, що використовуються для збудження детонації бризантних і запалення метальних ВР. Відмінною рисою ініціюючих ВР є те, що вони здатні вибухати (детонувати) у малих кількостях при впливі на них простого початкового імпульсу у вигляді удару, наколу, тертя, теплового впливу. До найбільш розповсюджених ініціюючих ВР відносяться гримуча ртуть, азид свинцю, тринітрорезиорцінат свинцю, що використовуються в засобах підриву (капсулях-детонаторах, запалах, електродетонаторах тощо), а також у засобах запалення (капсулях-запалювачах, капсульних втулках тощо) [2, с. 11-12].
Бризантні (або вторинні) ВР більш потужні ніж ініціюючі ВР і відносно малочутливі, використовуються в якості основного заряду у вибухових пристроях, вибух якого збуджується ініціюючими ВР. Детонація вторинних ВР можлива лише при особливих умовах, наприклад, високій температурі, великій масі, високому тиску за рахунок горіння в замкнутому об’ємі й ін. Даний вид ВР використовується в народному господарстві й у військовій справі, тому він частіше інших застосовується злочинцями для вчинення кримінальних вибухів як у чистому вигляді, так і у вигляді сплавів і сумішей одна з одною для спорядження вибухових пристроїв.
Характерними представниками бризантних ВР є індивідуальні ВР, що випускаються промисловістю – тротил, гексоген, тетрил, октоген; суміші ВР на їх основі; суміші ВР на основі аміачної селітри – амоніти різних марок тощо [3, с. 9].
Метальні ВР переважно використовуються в різних стріляючих пристроях, де не потрібно бризантного (дроблячого) ефекту. Основною формою вибухового перетворення метальних ВР є стійке горіння, що не переходить у детонацію навіть при тих умовах, при яких цей перехід має місце для вторинних ВР. До метальних ВР відносяться різні види пороху.
Промислові види пороху поділяються на „димні” та „бездимні”. Димний порох являє собою механічну суміш окислювача – калієвої селітри і паливних речовин – деревного вугілля і сірки. Бездимний порох одержують розчиненням піроксиліну сумішшю етилового спирту і ефіру або нітрогліцерином, дигліколем і т.д.
Піротехнічні суміші включають велику і різноманітну за хімічним складом групу сумішей. Їх використовують у різного роду піротехнічних виробах, призначених для створення димових, світлових, запалювальних, звукового ефектів [2, с. 12]. Одні піротехнічні суміші не мають детонаційних властивостей, інші за певних умов здатні детонувати, наприклад хлоратні і перхлоратні. Однак основним способом їх вибухового перетворення є горіння. Піротехнічні суміші включають: паливні речовини (алюміній, магній і їх сплави, фосфор, сірка, сульфіди деяких металів і ін.); окислювачі (хлорати, перхлорати, нітрати тощо); цементатори (штучні і природні смоли: крохмалю, декстрину, оліфи тощо).
Всі вище розглянуті вибухові речовини є основою для виготовлення як промислових, так і саморобних вибухових пристроїв.

Література:
1. Альбом бризантных взрывчатых веществ: приложение к випуску 3 „Атлас спектров для криминалистических подразделений МВД СССР” / [под ред. М.И. Подгорной]. – Новосибирск: Новосибирский институт органической химии СО АН СССР, 1980. – 63 с.
2. Место взрыва как объект криминалистического исследования: [учебное пособие] / Ю.М. Дильдин, В.В. Мартынов, А.Ю. Семенов, А.Д. Стецкевич. – [2-е изд., перераб. и доп.]. М.: ЭКЦ МВД России, 1995. – 98 с.
3. Основы криминалистического исследования самодельных взрывных устройств: [учебное пособие] / Ю.М. Дильдин, В.В. Мартынов, А.Ю. Семенов, А.А. Шмырев. – М.: ВНКЦ МВД СССР, 1991. – 94 с.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОВАДЖЕННЯ У КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ПРО ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНІ ПОДІЇ
31.03.2009 19:33
ТАКТИКА ДОПИТУ ПОТЕРПІЛИХ В СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ЗАВОЛОДІННЯ МОБІЛЬНИМИ ТЕЛЕФОНАМИ
29.04.2009 22:20
РЕАЛІЗАЦІЯ ФУНКЦІЇ ОБВИНУВАЧЕННЯ ПРИ РОЗГЛЯДІ СУДОМ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ ПРО ХАБАРНИЦТВО
26.04.2009 12:18
ФОРМИ ВЗАЄМОДІЇ СЛІДЧОГО Й ОРГАНА ДІЗНАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ
25.05.2009 08:45
ПИТАННЯ УЧАСТІ СПЕЦІАЛІСТА ПРИ ВІДТВОРЕННІ ОБСТАНОВКИ І ОБСТАВИН ПОДІЇ ПО СПРАВІ ПРО ВБИВСТВО ВЧИНЕНЕ НА ЗАМОВЛЕННЯ
24.05.2009 09:40
ОКРЕМІ ПИТАННЯ УЧАСТІ СПЕЦІАЛІСТА ПРИ ДОПИТІ ПО СПРАВІ ПРО СЕКСУАЛЬНЕ ВБИВСТВО
24.05.2009 09:37
ПРОБЛЕМА УЧАСТІ ПОНЯТИХ У СЛІДЧИХ ДІЯХ
23.05.2009 09:38
ПЕРСПЕКТИВИ ДОСЛІДЖЕННЯ ШКІРЯНОГО ПОКРОВУ РУК ТА НІГ ЛЮДИНИ В КРИМІНАЛІСТИЦІ
23.05.2009 09:36
ПРОБЛЕМИ ТЕОРІЇ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗЛОЧИНІВ
23.05.2009 09:33
ПРОБЛЕМИ ПРОТИДІЇ РОЗКРИТТЮ ТА РОЗСЛІДУВАННЮ ЗЛОЧИННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ЕКОНОМІЧНІЙ СФЕРІ
23.05.2009 09:31




© 2006-2024 All Rights Reserved At use of data from the site, the reference to the www.lex-line.com.ua is obligatory!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше