:: LEX :: ПРОБЛЕМИ ВСТАНОВЛЕННЯ ЗАГИБЛОГО ПО СПРАВАХ ПРО ВБИВСТВА, ВЧИНЕНІ З МЕТОЮ ПРИХОВАТИ ІНШИЙ ЗЛОЧИН АБО ПОЛЕГШИТИ ЙОГО ВЧИНЕННЯ
UA  RU  EN
 
  Main page
  How to take part in a scientific conference?
  Calendar of conferences
  Editorial board. PA «Naukova Spilnota»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Archive

Actual researches of legal and historical science (Issue 60)

Date of conference

16 April 2024

Remaining time to start conference 19


  Scientific conferences
 

  Useful legal internet resources
 

 Useful references
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Counters


 References


 Our bottun
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРОБЛЕМИ ВСТАНОВЛЕННЯ ЗАГИБЛОГО ПО СПРАВАХ ПРО ВБИВСТВА, ВЧИНЕНІ З МЕТОЮ ПРИХОВАТИ ІНШИЙ ЗЛОЧИН АБО ПОЛЕГШИТИ ЙОГО ВЧИНЕННЯ
 
13.05.2009 23:49
Author: Варданян Арман Гагікович, здобувач кафедри криміналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка
[Criminal law. Criminal judicial law. Criminalistics. Criminology. Criminal-executive law]
По справах про вбивства, вчинені з метою приховати інший злочин або полегшити його вчинення, нерідко, труп потерпілого знаходять через тривалий час після вчиненого вбивства в гнилісно-зміненому вигляді або зі спотвореним обличчям. У таких випадках, особа убитого може бути встановлена на підставі спеціальних методів дослідження, спрямованих на виявлення й фіксацію об’єктивної ідентифікаційної інформації про потерпілого.
Одним з видів медико-криміналістичних досліджень при встановленні особи невпізнаного трупа в стадії трупних змін, які далеко зайшли, є відновлення папілярних узорів кісток рук. Для проведення таких досліджень з подальшим виготовленням дактилокарти кисті рук невпізнаного трупа вічленяють, з допомогою криміналістичних рекомендацій упаковують та направляють у лабораторію для дактилоскопіювання. У постанові про призначення медико-криміналістичної експертизи по виявленню папілярних узорів на змінених кистях рук на вирішення експерта ставляться такі питання: про можливість одержання відбитків пальців і долонних поверхонь рук невпізнаного трупа, придатних для ідентифікації; про виявлення й фіксацію на пред’явлених кістках індивідуальних особливостей (татуювань, шрамів і т.ін.).
З метою встановлення особи потерпілого за кістковими залишками може використовуватися метод М.М. Герасимова, який дозволяє відновити прижиттєвий вигляд убитого за черепом шляхом пластичної скульптурної реконструкції особи.
Найбільш часто для відновлення зовнішнього вигляду використовують два методи: графічну реконструкцію (виготовлення мальованого портрета) і комбінований графічний метод (виготовлення портрета з використанням типових елементів зовнішності, який міститься в комп’ютерній базі).
У ході медико-криміналістичного дослідження черепа експерти встановлюють відомості про стать, вік, расовий тип, стан зубного апарата, уроджені і набуті патологічні зміни і індивідуальні особливості.
При реконструкції вірогідно відображаються пропорційні особливості особи й голови, форми й розміри чола, носа, положення очних щілин, нижня частина обличчя тощо. Вірогідність відновлених ознак значною мірою залежить від повноти відомостей, одержуваних при огляді й дослідженні трупа та його залишків. Матеріали реконструкції зовнішнього вигляду використовуються для перевірки за обліками безвісті зниклих громадян, а також фотографуються, розмножуються й використовуються при складанні орієнтувань на зниклих потерпілих. Реконструкція відноситься до суб’єктивних відображень зовнішнього вигляду людини й не може використовуватися як об’єкт, пропонований для впізнання особи, а також при проведенні судово-портретної експертизи, яка є однієї з найважливіших при встановленні особи потерпілого за виявленим невпізнаним трупом.
Судово-портретна експертиза призначається для ідентифікації трупа потерпілого. Дослідження здійснюється шляхом порівняння прижиттєвих зображень потерпілого із зображенням трупа або ототожнення особи за черепом методом фотопоєднання фотозображень.
Успішне проведення ототожнення невпізнаного трупа за фотозображеннями багато в чому залежить від того, наскільки правильно сфотографований труп у морзі і як якісно був проведений перед цим туалет трупа. Знімки порівнюваної особи й трупа повинні бути виконані в тому самому або близькому ракурсі, у приблизно однакових умовах освітлення. Фотографії експертові варто надавати нормальної за контрастом якості, які відображають всі дрібні особливості особи. Питання експертам можна сформулюватися так: «чи не зображений на фотознімках трупа гр-н К., відображений на фотознімках № 1,2?».
За наявності черепа й прижиттєвих фотозображень безвісті зниклого проводиться ідентифікаційна експертиза методом фотографічного поєднання. Об’єктами дослідження є череп (із залишками м’яких тканин або без них) і прижиттєві зображення потерпілого. На експертизу направляються всі кістки черепа, якщо вони зруйновані, включаючи нижню щелепу, а також всі зуби й зубні протези, виявлені на місці приховання трупа. Сутність методу полягає в поєднанні фотозображень особи й черепа таким чином, щоб на підсумковому фотознімку, одночасно, проглядалися обидва об’єкти. При цьому повинні збігатися за своїм взаєморозміщенням й конфігурацією ознаки зовнішності на певних ділянках, у тому числі в анатомо-топографічних крапках.
Перед фотопоєднанням проводиться судово-медичне дослідження кісток черепа для встановлення статі, віку, зросту потерпілого. У розпорядження експерта бажано надати прижиттєві рентгенограми голови, медичні документи, які стосуються відомостей звертання потерпілого до стоматолога, а також про перенесені травми черепа, хірургічні втручання тощо. Питання експертові може бути сформульоване так: «чи міг череп трупа невідомої особи належати гр. Ц., зображеному на фотознімках № 1,2,3?».
В якості об’єктів судово-портретної експертизи можуть виступати також посмертні маски, які являють собою об’ємні гіпсові зліпки — негативні копії особи, виконані в натуральну величину. Маску виготовляють поряд з фотознімками трупа для найбільш повної фіксації ознак зовнішності особи. Перед цим повинен бути проведений туалет трупа. З маски роблять фотознімки у тому ж ракурсі, що й прижиттєвий знімок особи. Потім проводять зіставлення ознак зовнішності за методом словесного портрета.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОВАДЖЕННЯ У КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ПРО ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНІ ПОДІЇ
31.03.2009 19:33
ТАКТИКА ДОПИТУ ПОТЕРПІЛИХ В СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ЗАВОЛОДІННЯ МОБІЛЬНИМИ ТЕЛЕФОНАМИ
29.04.2009 22:20
РЕАЛІЗАЦІЯ ФУНКЦІЇ ОБВИНУВАЧЕННЯ ПРИ РОЗГЛЯДІ СУДОМ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ ПРО ХАБАРНИЦТВО
26.04.2009 12:18
ФОРМИ ВЗАЄМОДІЇ СЛІДЧОГО Й ОРГАНА ДІЗНАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ
25.05.2009 08:45
КЛАСИФІКАЦІЯ ВИБУХОВИХ РЕЧОВИН, ЩО ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ПРИ ВЧИНЕННІ КРИМІНАЛЬНИХ ВИБУХІВ
25.03.2009 20:58
ПИТАННЯ УЧАСТІ СПЕЦІАЛІСТА ПРИ ВІДТВОРЕННІ ОБСТАНОВКИ І ОБСТАВИН ПОДІЇ ПО СПРАВІ ПРО ВБИВСТВО ВЧИНЕНЕ НА ЗАМОВЛЕННЯ
24.05.2009 09:40
ОКРЕМІ ПИТАННЯ УЧАСТІ СПЕЦІАЛІСТА ПРИ ДОПИТІ ПО СПРАВІ ПРО СЕКСУАЛЬНЕ ВБИВСТВО
24.05.2009 09:37
ПРОБЛЕМА УЧАСТІ ПОНЯТИХ У СЛІДЧИХ ДІЯХ
23.05.2009 09:38
ПЕРСПЕКТИВИ ДОСЛІДЖЕННЯ ШКІРЯНОГО ПОКРОВУ РУК ТА НІГ ЛЮДИНИ В КРИМІНАЛІСТИЦІ
23.05.2009 09:36
ПРОБЛЕМИ ТЕОРІЇ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗЛОЧИНІВ
23.05.2009 09:33




© 2006-2024 All Rights Reserved At use of data from the site, the reference to the www.lex-line.com.ua is obligatory!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше