:: LEX :: ПРОБЛЕМА  ПІДВИЩЕННЯ ПЕНСІЙНОГО ВІКУ В УКРАЇНІ У КОНТЕКСТІ СВІТОВОГО ДОСВІДУ
UA  RU  EN
 
  Main page
  How to take part in a scientific conference?
  Calendar of conferences
  Editorial board. PA «Naukova Spilnota»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Archive

Actual researches of legal and historical science (Issue 60)

Date of conference

16 April 2024

Remaining time to start conference 19


  Scientific conferences
 

  Useful legal internet resources
 

 Useful references
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Counters


 References


 Our bottun
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРОБЛЕМА ПІДВИЩЕННЯ ПЕНСІЙНОГО ВІКУ В УКРАЇНІ У КОНТЕКСТІ СВІТОВОГО ДОСВІДУ
 
09.12.2010 20:12
Author: Матвієнко Євгенія Петрівна, аспірант кафедри цивільного права юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника
[Labour law and public guarantee law]
Одним із важливих напрямів політики соціально-орієнтованої держави є турбота про добробут літніх людей. Саме тому Конституція України закріпила право кожного на соціальний захист (ст. 46), яке включає в себе право на забезпечення громадян. Найпоширенішим видом соціального забезпечення є пенсія. Для багатьох пенсіонерів вона є основним і єдиним джерелом існування після виходу на пенсію. Але в більшості випадків її розмір не відповідає потребам людей.
Проблемою пенсійного забезпечення займаються відомі вчені. Серед них: Н. Болотіна, В. Бурак, П. Пилипенко, С. Прилипко, С. Синчук, І. Сирота, Н. Стаховська, Б. Сташків, Б. Стичинський, В. Тарасова, Н. Хуторян та інші.
Досвід функціонування пенсійних систем в світі свідчить про те, що будь-яка солідарна пенсійна система дуже залежить від демографічних показників. На сьогоднішній день у нашій державі спостерігається тенденція зростання кількості пенсіонерів (згідно даних Держкомстату в Україні їх налічується 13,5 млн. осіб) відносно працюючих людей. Не виключено, що через кілька років ці показники зрівняються. Як засвідчує практика, збільшення кількості осіб похилого віку служить причиною зростання державних витрат на їх соціальне забезпечення і виникнення проблеми накопичення коштів у пенсійних фондах. Що, в свою чергу, виникає в процесі реформування системи пенсійного забезпеченя України.
В Україні чоловіки мають право на призначення пенсії за віком, якщо вони досягли 60 років, а жінки – 55 років. Слід зазначити, що данний пенсійний вік був встановлений ще в 1928 році і є нижчим у порівнянні з іншими країнами. Так, наприклад,  на сьогоднішній день у Німеччині цей вік для чоловіків та жінок становить 65 років. Але вже з 2012 року пенсійний вік збільшується до 67 років. І навіть, за прогнозами експертів таке  підвищення вікової планки для німецьких пенсіонерів недостатнє, щоб держава впоралося з виплатою пенсій. Провідні німецькі економісти пропонують підвищити термін виходу на пенсію до 70 років – тільки таким чином буде досягнутий баланс між працюючими і пенсіонерами. В іншому випадку просто не вистачить коштів на виплату пенсій.
Громадяни Франції виходять на пенсію в 60 років, якщо вони сплачували  відрахування протягом 40,5 роки, і в 65 років, якщо платили менше цього терміну. Незважаючи на численні протести, у Франції набув чинності закон про пенсійну реформу, що передбачає підвищення пенсійного віку з 60 до 62 років як для чоловіків так і для жінок. Уряд країни проводить цю реформу з метою заощадити на пенсіях  тому, що зараз 10% пенсій виплачується у борг [2].
У Великобританії вік виходу на пенсію для чоловіків становить 65 років, а для жінок – 60 років. Демографічні зміни в країні призвели до того, що кількість пенсіонерів перевищила кількість школярів. Саме тому в 2007 році було  прийнято Закон, відповідно до норм якого передбачено підвищення віку виходу на пенсію до 68 років. У 2010-2020 рр. планується зрівняти пенсійний вік для чоловіків та жінок. Однак існують інші підходи до визначення пенсійного віку. Так, уряд Великобританії підготував законопроект, який відміняє граничний вік для виходу на пенсію. З ліквідацією самого поняття «пенсійного вік» люди зможуть працювати стільки, скільки вони самі вважатимуть необхідним, і поки зможуть виконувати свої посадові обов’язки. Залишається лише визначити, з якого віку і кому виплачуватиметься мінімальна державна пенсія [3, c.214].
При прийнятті рішення про збільшення пенсійного віку, слід зазначити, що  середня тривалість життя в Україні скорочується. За даними статистики, вона складає 62 роки для чоловіків і 73 роки для жінок, а частина зовсім не доживає до 60 і 55 років відповідно. Отже зростання кількості пенсіонерів за віком не відбудеться, а навпаки, кількість їх зменшиться. Люди пенсійного віку складають приблизно 1/5 від загальної чисельності населення України. Той факт, що населення помітно старішає є характерним для всіх розвинених держав. Це свідчить про зниження народжуваності у країні. Але у більшості розвинених країн світу процес старіння супроводжується не тільки зниженням народжуваності, а й зменшенням смертності, і як наслідок збільшенням тривалості життя. Порівнюючи показник тривалості життя населення України з розвиненими країнами світу, можна констатувати, що більшість з них перевищила 75-річний рубіж. Наприклад, в Англії цей показник становив більше ніж 78 років для чоловіків, США  – 79 років, Швейцарії, Швеції, Японії – 80 років та більше ніж 83 роки для жінок в Австралії, Бельгії, Іспанії, Італії, Норвегії, в Франції, Швейцарії, Швеції – 84 роки, в Японії –  85 років [1].
На сьогоднішній день в Україні спостерігається негативна тенденція у стані здоров’я людей похилого віку – причинами цього є зростання захворюваності людей, відсутність грошей у людей похилого віку на належне лікування. Все це призводить до скорочення тривалості життя пенсірнерів. Саме тому підвищення пенсійного віку в нашій країні не вирішить всіх проблем – більшість людей до пенсії взагалі не доживе.
Таким чином, для нашої країни найбільш прийнятною формою вирішення проблем пенсійного забезпечення є створення надійних накопичувальних та недержавних пенсійних фондів, при умові надання дозволу підприємствам-страхувальникам відраховувати до них кошти від фонду заробітної плати. Такі заходи істотно стимулювали б підприємства розширювати сферу соціального забезпечення своїх працівників, забезпечували б умови формування ринкового механізму вирішення проблем складної демографічної ситуації, накопичення коштів пенсійних фондів, розвиток економіки шляхом інвестування в неї грошей недержавними та накопичувальними пенсійними фондами. Саме тоді будуть створені належні умови для гідного існування літніх людей та відповідного їх пенсійного забезпечення.

Література:
1. Огляд світового досвіду запровадження пенсійних реформ [Електронний ресурс].– Режим доступу: http: //pfu.gov.ua/pfu/control/uk/publish /article?art_id=94986&cat_id=99092.
2. Новини. Світ. [Електронний ресурс].– Режим доступу: http://tsn.ua/svit.
3. Прилипко С.М. Право соціального забезпечення в Україні: Підручник / С.М. Прилипко, І. С. Ярошенко – Харків. – 2009. – 434 с.

e-mail: kudryashik@yahoo.com

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРАВА НА ДОДАТКОВУ ВІДПУСТКУ ПРАЦІВНИКАМ, ЯКІ МАЮТЬ ДІТЕЙ
23.11.2010 21:04




© 2006-2024 All Rights Reserved At use of data from the site, the reference to the www.lex-line.com.ua is obligatory!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше