:: LEX :: УПОВНОВАЖЕНИЙ З ПРАВ ЛЮДИНИ ЯК КОНСТИТУЦІЙНИЙ КОНТРОЛЬНИЙ ОРГАН ЗА ДОТРИМАННЯМ ПРАВ ДИТИНИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 22


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

УПОВНОВАЖЕНИЙ З ПРАВ ЛЮДИНИ ЯК КОНСТИТУЦІЙНИЙ КОНТРОЛЬНИЙ ОРГАН ЗА ДОТРИМАННЯМ ПРАВ ДИТИНИ
 
23.11.2011 10:13
Автор: Малишкіна Наталя Олегівна, студентка Національного університету "Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого"
[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Міжнародне право]

У статтях 51, 52 Конституції України встановлено, що діти в нашій країні мають ті самі конституційні права, що й усі громадяни, зокрема право на життя, достатній життєвий рівень, охорону здоров’я, освіту, житло, медичну допомогу та медичне страхування, безпечне і здорове довкілля тощо. Але, крім матеріального закріплення прав і свобод, у Конституції України, у статті 55, закладено правові засади конституційної системи захисту прав і свобод людини, в тому числі і дитини, яка включає систему судів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, міжнародні судові та інші органи, членом або учасницею яких є Україна [1, с.20].

Так, відповідно до ст.101 Конституції України Уповноважений з прав людини здійснює парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина. При цьому йдеться про весь спектр прав та свобод людини і про всі категорії носіїв цих прав та свобод, зокрема  й дітей [2, с.321]. Згідно зі ст.21 Закону України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, кожен може без обмежень і перешкод звернутися до Уповноваженого у порядку, передбаченому Законом України "Про звернення громадян". Це право повною мірою стосується і дітей.

Уповноважений з прав людини є незалежним конституційним контрольним субсидіарним органом позасудового захисту прав дитини відповідно до Конвенції ООН про права дитини. До Омбудсмана надходить багато звернень щодо проблем забезпечення прав дітей. Більшість з них тісно пов’язані з гарантуванням прав сім’ї, материнства та батьківства. Як правило, автори звертаються щодо розв’язання кількох проблем родини та кількох порушень прав дитини. Тому їх розглядом одночасно займаються фахівці кількох підрозділів Секретаріату Уповноваженого з прав людини. Розгляд звернень від дітей та в інтересах дітей завжди відбувається відповідно до ст. 3 Конвенції ООН про права дитини, де зазначається, що “першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини”.

Важливим джерелом інформації щодо порушення прав дітей є засоби масової інформації. Уповноважений здійснює постійний моніторинг повідомлень ЗМІ щодо прав дітей і вживає передбачених чинним законодавством заходів реагування. Слід також зазначити, що відповідно до ст.3, п.10 ст.13 Закону України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини” Омбудсман вправі звертатися до суду із заявою про захист прав і свобод дитини, а також забезпечує сприяння приведенню законодавства України про права і свободи людини відповідно до Конституції України, міжнародних стандартів у цій галузі та сприяє правовій поінформованості населення, повною мірою стосується й інформування дітей щодо запобігання порушенням їхніх прав і свобод. Також налагоджена тісна співпраця Уповноваженого з прав людини з Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

28 січня 2011 року уряд України звітував у Женеві щодо виконання Конвенції ООН з прав дитини під час 56 сессії засідання Комітету ООН з прав дитини. Комітет ООН висловив стурбованість тим, що високою залишається кількість дітей, позбавлених батьківської опіки, не вирішеними залишаються питання щодо дотримання прав дітей, що потребують особливої уваги (дітей інвалідів, біженців), також багато питань, що стосуються фінансового забезпечення дотримання прав дитини, яке залишається недостатнім.

Однак не зважаючи на широке коло повноважень Омбудсмана щодо дотримання прав дитини, та здійснення багатьох заходів в цій сфері, Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова у спеціальній доповіді "Стан дотримання та захисту прав дитини в Україні" від 5 квітня 2011 року, звертає увагу на те, що залишаються проблеми в сфері забезпечення прав дитини на життя і здоров'я, протидії жорстокості, насильству, агресивності серед дітей, запобігання торгівлі дітьми тощо, і ці питання потребують якнайшвидшого вирішення [3, с.37].

У підсумку зазначимо, що Уповноважений з прав людини як конституційний контрольний орган за додержанням прав людини використовує всі можливості у межах своєї компетенції щодо захисту прав українських дітей. Уповноважений підтримує необхідність доступу дітей до усіх форм представництва, створення можливості контролю дітьми щодо забезпечення їхніх прав та інтересів, заохочення державних органів та громадськості враховувати думку дітей, усвідомлення дітьми і дорослими прав дитини. Порушуючи найболючіші питання охорони дитинства, Уповноважений намагається привернути увагу до них усього суспільства, об’єднати зусилля органів влади, місцевого самоврядування, громадськості для формування середовища, в якому почувалася б щасливою кожна українська дитина.




Література:

1. Конституція України: чинне законодавство станом на 10 лютого 2011р.: (Відповідає офіц.. текстові) – К.: Алерта; ЦУЛ, 2011. – 96с.

2. Общая теория прав человека. / Отв. ред. Лукашева Е.А., М.: Норма, 1996. – 509с. 

3.Спеціальна доповідь Упоноваженого Вреховної Ради України з прав людини "Стан дотримання та захисту прав дитини в Україні" - К.: Омбудсман України, 2011. - 228с.




e-mail: malyshkina-natasha@mail.ru

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
КЛАСИФІКАЦІЯ ЮРИДИЧНИХ ГАРАНТІЙ СУБ’ЄКТИВНИХ КУЛЬТУРНИХ ПРАВ І СВОБОД
10.12.2011 11:46
АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ РЕАЛІЗАЦІЇ НАРОДАМИ ПРАВА НА САМОВИЗНАЧЕННЯ: ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ
08.12.2011 15:38
ВПЛИВ МОВНОЇ ПОЛІТИКИ НА ФОРМУВАННЯ МОРАЛЬНО-ПРАВОВИХ ЗАСАД СУЧАСНОГО СУСПІЛЬСТВА
07.12.2011 21:32
ПОНЯТТЯ ГРОМАДСЬКИХ ОБ’ЄДНАНЬ
07.12.2011 14:46




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше