:: LEX :: СЛІДЧІ СИТУАЦІЇ В МЕТОДИЦІ РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО НАРКОБІЗНЕСУ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 1


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

СЛІДЧІ СИТУАЦІЇ В МЕТОДИЦІ РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО НАРКОБІЗНЕСУ
 
16.12.2011 12:17
Автор: Самохін Олексій Юрійович, здобувач кафедри кримінального процесу і криміналістики Академії адвокатури України
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

Науковці розглядають слідчу ситуацію як ступінь інформаційної поінформованості слідчого про злочин і стан процесу розслідування в певний момент часу (Т. Волчецкая, 1997 р.). Слідча ситуація є основою формування програми або алгоритму розслідування (І. Возгрін, 1993 р.). Слідчі ситуації поділяють на прості (вихідні, проміжні й завершальні) і складні (проблемні, конфліктні, ситуації тактичного ризику, організаційно-неупорядковані й комбіновані) (Л. Драпкін, 1987 р.). Науковці виділяють типові слідчі ситуації й відзначають їх значення для розробки методики розслідування злочинів певного виду й тактики проведенні окремих слідчих дій (В. Корноухов, 1972 р.). Під типовою слідчою ситуацією розуміють узагальнену сукупність відомостей про комплекси певних загальних умов, що зустрічаються при розслідуванні окремих видів або однотипних груп злочинів (В. Лисиченко, О. Батюк, 1988 р.). Типізація слідчих ситуацій може здійснюватися за одним-двома компонентами, при цьому найчастіше використовується інформаційний компонент (Р. Бєлкін, 1997 р.).

Специфіка незаконного наркобізнесу визначає те, що більш важливим і вагомим є фактор, який свідчить не про зміст інформації, а про її повноту й можливість перевірки слідчим шляхом.

Слідчі ситуації, які виникають на початковому етапі розслідування організованої злочинної діяльності у сфері незаконного наркобізнесу можна звести до таких :

1. Отримано оперативну інформацію про існування організованої злочинної групи, яка займається незаконним наркобізнесом, - і проведена оперативна перевірка даної інформації. Виявлені усі або більша частина учасників групи, відомі їх ролі, і є можливість затримання їх на місці злочину при вчиненні незаконних операцій з наркотичними засобами.

2. Затримано особу (декількох осіб), яка вчинила злочин, пов’язаний з незаконним наркобізнесом, і виявлені сліди, які свідчать про груповий характер злочину, однак інші члени групи не встановлені.

3. Наркотичні засоби виявлені й вилучені, встановлені усі учасники незаконного наркобізнесу, більшість затримана, але їх ролі невідомі.

4. Виявлені й вилучені наркотичні засоби, походження й власник яких невідомі. Є дані, що свідчать про груповий характер злочину, але особи учасників не встановлені.

5. Затримано особу, у якої вилучено наркотичні засоби, спочатку дані про груповий характер злочину були відсутні, однак надалі був установлений груповий характер злочину.

Найбільш сприятливою для початку розслідування є перша ситуація. Оперативні працівники при проведенні оперативно-розшукових заходів мають можливість встановити й зафіксувати не тільки всіх учасників злочинної групи, але і їх дії й навіть взаємини між ними, що надалі може бути використано для встановлення ролі кожного з них. Складнішою для розслідування є друга й третя ситуації, тому що в цьому випадку необхідно встановити й виявити усіх учасників злочинної групи. Третя ситуація зустрічається в діяльності підрозділів органів внутрішніх справ на транспорті й пов’язана, як правило, з незаконним перевезенням наркотичних засобів, рідше з їх пересиланням поштовими відправленнями.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПСИХОЛОГІЧНИЙ ПОРТРЕТ (ПРОФІЛЬ) ЗЛОЧИНЦЯ: ПОНЯТТЯ, СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ, ЙОГО ЗМІСТ ТА РЕАЛІЗАЦІЯ
30.11.2011 14:07
ПОНЯТТЯ ЗЛОЧИННИХ ГРУП ТА ЇХ КРИМІНАЛІСТИЧНІ ТИПИ
30.11.2011 13:55
НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИННИМ ПОРУШЕННЯМ ПРАВИЛ БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ НА ПАСАЖИРСЬКОМУ АВТОТРАНСПОРТІ
24.11.2011 15:23
МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ КОМПЛЕКСНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННИХ ЗАВОЛОДІННЯ ТАКИМИ ЗАСОБАМИ
20.12.2011 14:54
МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ АВТОМАТИЗОВАНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННИХ ЗАВОЛОДІНЬ АВТОТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ
20.12.2011 14:46
ОГЛЯД МІСЦЯ ПОДІЇ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗҐВАЛТУВАННЯ МАЛОЛІТНІХ
20.12.2011 14:43
ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВКИ ДОПИТУ МАЛОЛІТНІХ ПОТЕРПІЛИХ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗГВАЛТУВАНЬ
20.12.2011 14:41
СТАНОВЛЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ПРО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНУ ВЛАСНІСТЬ
20.12.2011 14:38
КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЗЛОЧИННИХ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ НА КОМП'ЮТЕРНЕ ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
20.12.2011 14:35
НАПРЯМИ ВИКОРИСТАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ РЕЗУЛЬТАТІВ ЕКСПЕРТИЗИ ЛАКОФАРБОВИХ МАТЕРІАЛІВ ТА ПОКРИТТІВ
20.12.2011 14:22




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше