:: LEX :: ОГЛЯД МІСЦЯ ПОДІЇ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗҐВАЛТУВАННЯ МАЛОЛІТНІХ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 28


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОГЛЯД МІСЦЯ ПОДІЇ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗҐВАЛТУВАННЯ МАЛОЛІТНІХ
 
20.12.2011 14:43
Автор: Ботнаренко Ігор Юрійович, здобувач кафедри криміналістики і судової медицини Національної академії внутрішніх справ
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

1. Огляд місця події по справах про зґвалтування малолітніх повинен проводитися незалежно від того, чи вчинене воно знайомою особою потерпілим чи невідомою, відбувалося на відкритій місцевості чи в приміщенні, вчинене групою осіб або однією особою.

2. При огляді місця події слідчий, по-перше, особисто переконується в обстановці, яка мала місце. За слідами і речовими доказами він подумки відновлює картину злочину й на основі її аналізу висуває слідчі версіє й продумує необхідні слідчі дії та оперативно-розшукові заходи щодо розкриття злочину й викриттю злочинця. По-друге, він фіксує в протоколі обстановку, яка існувала до моменту огляду місця події, виявляє й вилучає різні докази, які підтверджують, або спростовують показання малолітніх потерпілих щодо обставин згвалтування.

3. Огляд місця події повинен проводитися відразу, як тільки стає відомо про факт зґвалтування малолітніх потерпілих. Зволікання з оглядом може спричинити втрату важливих речових доказів. Іноді обставини справи (негода чи інші несприятливі погодні умови) складаються таким чином, що огляд місця події доцільно провести ще до того, як буде допитаний малолітній потерпілий щоб не втратити важливих доказів та зафіксувати розташування слідів. Коли факт зґвалтування стає відомим через кілька днів, відмовлятися від огляду місця події також не треба. Звичайно, такий огляд має менше підстав на успіх, але він все ж може принести позитивні результати.

4. Таку ж користь можуть принести повторні огляди. Якщо перший огляд був проведений за несприятливих умов або недоброякісно, то його у всіх випадках доцільно повторити.

5. Питання про доцільність участі малолітнього потерпілого в огляді місця події повинне вирішуватися залежно від обставин кожної конкретної справи. Так, якщо місце події можна виявити без допомоги потерпілого (наприклад, зґвалтування було вчинено в приміщенні, адреса якого потерпілим добре відома), то запрошувати їх на це місце немає необхідності. Однак, якщо злочин було вчинено на відкритій місцевості, або в приміщенні, яке без потерпілих важко відшукати, то в цьому випадку без запрошення потерпілих важко обійтися.

Якщо є тверде переконання, що заява про зґвалтування цілком правдоподібна, то присутність малолітніх потерпілих при огляді незалежно від того, чи відкрита ця місцевість або приміщення, може виявитися досить корисною. Слідчий при огляді може в будь-який час уточнити в потерпілих окремі обставини, які допомагають більш образно уявити картину події й полегшити пошук необхідних слідів. Крім того, присутність потерпілих при огляді й бесіда їх зі слідчим з приводу обставин зґвалтування сприятливо позначається на відновленні в їх пам’яті таких деталей злочину, про які вони забули повідомити при допиті.

Участь малолітніх потерпілих в огляді цілком виправдана навіть тоді, коли немає твердої впевненості в щирості їх заяви. У цьому випадку доцільно після допиту потерпілих запропонувати їм показати місце, де вчинялося сексуальне насильство, а потім у їх відсутності провести його огляд. Якщо обстановка на місці, явно суперечить показанням потерпілих, то при наявності відповідних умов можна запросити потерпілих і запропонувати пояснити, чому обстановка на місці перебуває в повному протиріччі з їх показаннями. Такий тактичний прийом може привести до того, що заявники переконаються в безглуздості своїх тверджень і дадуть правдиві показання.

6. Тактика огляду місця події по справах про зґвалтування малолітніх не містить принципових розходжень із тактикою огляду місця події по інших злочинах. Однак, окремі особливості при огляді місця події все-таки є і їх доцільно враховувати. Так, при зґвалтуванні нерідко залишаються дрібні або маловидимі речові докази, їх виявлення пов’язане з витратою значного часу і вимагає від осіб, які проводять огляд місця події неабиякої витримки і терпіння. Щоб відшукати волосся, яке могло бути вирваним малолітніми потерпілими в злочинця при чиненні йому опору, повинні бути оглянуті всі дрібні предмети, наявні на місці злочину. Також ретельному огляду повинні піддаватися предмети, на яких могли залишитися сліди сперми чи крові.

При огляді місця події по справах про зґвалтування малолітніх потерпілих майже завжди виникає необхідність у вивченні не тільки самого місця події, але й навколишнього оточення. Якщо злочин вчинено на відкритій місцевості, то при огляді найдокладніше фіксуються в протоколі всі об’єкти розташовані поблизу місця події, описується місцевість, стан погоди (сила і напрям вітру, туман, пурга). Стан погоди фіксується в протоколі тільки в тому випадку, якщо огляд проводився незабаром після вчинення злочину й до моменту огляду погода не змінилася.

При огляді місця події в закритому приміщенні, особливо в адміністративних або житлових будинках встановлюється, які кабінети або квартири розташовуються поруч із цим приміщенням, яка між ними товщина стін, звукопроникливість цих стін (з цією метою в подальшому може проводитися відтворення обстановки і обставин події у формі слідчого експерименту), на вулицю чи у двір виходять вікна, у відкритому чи закритому положенні вони перебували, чи не розбите в них скло і т.ін.

Без ретельного дослідження всіх цих питань не можна чітко уявити, чи могли потерпілі під час зґвалтування покликати кого-небудь на допомогу, а якщо вони твердять, що кликали, то чи міг їх хтось почути.

Наступне завдання, яке виконується при огляді місця події, це виявлення й вилучення слідів і інших об’єктів, що можуть бути речовими доказами в справі.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПСИХОЛОГІЧНИЙ ПОРТРЕТ (ПРОФІЛЬ) ЗЛОЧИНЦЯ: ПОНЯТТЯ, СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ, ЙОГО ЗМІСТ ТА РЕАЛІЗАЦІЯ
30.11.2011 14:07
ПОНЯТТЯ ЗЛОЧИННИХ ГРУП ТА ЇХ КРИМІНАЛІСТИЧНІ ТИПИ
30.11.2011 13:55
НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИННИМ ПОРУШЕННЯМ ПРАВИЛ БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ НА ПАСАЖИРСЬКОМУ АВТОТРАНСПОРТІ
24.11.2011 15:23
МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ КОМПЛЕКСНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННИХ ЗАВОЛОДІННЯ ТАКИМИ ЗАСОБАМИ
20.12.2011 14:54
МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ АВТОМАТИЗОВАНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННИХ ЗАВОЛОДІНЬ АВТОТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ
20.12.2011 14:46
ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВКИ ДОПИТУ МАЛОЛІТНІХ ПОТЕРПІЛИХ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗГВАЛТУВАНЬ
20.12.2011 14:41
СТАНОВЛЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ПРО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНУ ВЛАСНІСТЬ
20.12.2011 14:38
КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЗЛОЧИННИХ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ НА КОМП'ЮТЕРНЕ ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
20.12.2011 14:35
НАПРЯМИ ВИКОРИСТАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ РЕЗУЛЬТАТІВ ЕКСПЕРТИЗИ ЛАКОФАРБОВИХ МАТЕРІАЛІВ ТА ПОКРИТТІВ
20.12.2011 14:22
ВИКОРИСТАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ МОЖЛИВОСТЕЙ ЕКСПЕРТИЗИ ЛАКОФАРБОВИХ МАТЕРІАЛІВ ТА ПОКРИТТІВ
20.12.2011 14:20




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше