:: LEX :: ВИЯВЛЕННЯ ТА ВИЛУЧЕННЯ ОКРЕМИХ СЛІДІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВСТВ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 59)

Термін подання матеріалів

14 березня 2024

До початку конференції залишилось днів 0


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ВИЯВЛЕННЯ ТА ВИЛУЧЕННЯ ОКРЕМИХ СЛІДІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВСТВ
 
29.02.2012 05:38
Автор: Січковська Інна Віталіївна, здобувач кафедри кримінального процесу і криміналістики Львівського державного університету внутрішніх справ
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

Іноді на місці вчинення сексуального вбивства або виявлення трупа виявляють найрізноманітніші сліди, наприклад, сліди губ, коліна, ліктя, відбитки одягу або особистих речей, а також супутні сліди (портфеля, дипломата, інших предметів злочинця).

На місці вчинення зґвалтування іноді виявляються предмети туалету як жертви, так і злочинця. Високою інформативністю відзначаються предмети, залишені злочинцем на місці події — одяг, недопалки, обривки паперів, а також предмети, в які пакувався труп.

У ході дослідження ґрунту на місці злочину можна виявити сліди боротьби: невеликі заглиблення, які можуть бути залишені ліктями, колінами, носками, краями каблуків як жертви, так і злочинця. На підставі зазначених слідів можливо висунути версії про спосіб вчинення злочину: а) статевий акт вчинений всупереч волі потерпілої (чи застосовував злочинець фізичне або психічне насильство); б) злочинець використав безпомічний стан потерпілої, який виражався у фізичній або психічній безпорадності.

Іноді на місці сексуального вбивства злочинці залишають написи на стіні, записки для співробітників міліції, фрази, вирізані ножем або написані на тілі жертви губною помадою.

На місці злочину можуть бути виявлені одорологічні сліди. Існує правильна, перевірена практикою рекомендація вилучати одорологічні сліди тільки у присутності та за допомогою спеціаліста-кінолога. Предмет-носій запаху необхідно вилучати цілком (загорнути у фольгу та помістити в герметично закриту ємність). Якщо предмет-носій запаху з місця події вилучити не можна, то до нього прикладаються не менш ніж на годину спеціальні серветки (фланелеві, бавовняні), які виконують роль адсорбенту. Вони також загортаються у фольгу й зберігаються в банках, посудинах, ємностях, які забезпечують консервацію заходу. Згодом вилучений запах може бути використаний для непроцесуальної ідентифікації злочинця (Протопопов О.Л., 2001 р.).

Залежно від місця вчинення злочину необхідно направляти зусилля на виявлення нетипових слідів злочину. Так, по одній з кримінальних справ в автомашині підозрюваного з внутрішньої сторони на лобовому склі виявили сліди стоп ніг жертви. Виявлені нетипові сліди посприяли у виборі тактики допиту підозрюваного.

Волочіння трупа по землі або траві неминуче спричиняє видирання трави, яка застряє в одязі. Сліди волочіння трупа зустрічаються, коли злочинець намагався перетягнути труп з метою приховання або, наприклад, інсценування нещасного випадку (труп переміщають на залізничну колію, де залишають) тощо. На смузі волочіння можуть бути виявлені кров, частини одягу, предмети або речі, які належали жертві або злочинцеві, а також сліди ніг злочинця. Дослідження трави (порівняння зі зразками, вилученими на місці події) допомагають визначити місце вчинення нападу.

Одним з найбільш характерних способів вчинення сексуальних убивств є удушення. В ході вивчення кримінальних справ зазначеної категорії встановлені засоби удушення, якими найчастіше користувалися злочинці: жертву душили руками, хустками, шарфами, панчохами й, навіть, власними внутрішніми органами. У випадках удушення жертви та приховання місця вчинення вбивства (транспортування, упакування трупа) на місці виявлення трупа можуть бути виявлені вузли й петлі. Спосіб зав’язування, вид та інші характеристики вузлів і петель мають велике пошукове й доказове значення. Певний вид і спосіб в’язання вузлів можуть вказати на професію або захоплення сексуального вбивці (Протопопов О.Л., 2001 р.).

У ході слідчого огляду місця вчинення сексуального вбивства можуть бути виявлені й досліджені будь-які сліди, у тому числі виділення людини. По одній кримінальній справі на подушці були виявлені сліди вій, в результаті дослідження яких був встановлений злочинець (Протопопов О.Л., 2001 р.).

У ході судово-біологічної експертизи може бути встановлено: а) чи є на об’єктах-носіях рослинні частки (рослини, насіння, плоди, волокна деревини); б) до якого роду (виду) рослин відносяться виявлені рослинні частки; в) яке походження представленого на дослідження насіння; г) можливі локальні ділянки походження рослин; д) чи є рослинні частки, вилучені з об’єкта-носія, частиною конкретної рослини, виробу; є) до якого виду тварин належать представлені на дослідження волосся, вилучені з місця події, та чи збігаються вони за своїми ознаками з волоссям конкретного тваринного або хутряного виробу (наприклад, волосся, виявлені на одязі підозрюваного (обвинувачуваного), з волоссям, вилученим з песцевої шапки, яка належить потерпілій) (Каткова Т.В., 1997 р.).

Так, по одній кримінальній справі був виявлений закопаний у землю повністю оголений труп малолітньої М. Під час огляду в волосі дівчинки знайшли насіння рослини гравілат, що є досить рідкою рослиною. В результаті пошуків за участю спеціаліста-ботаніка вдалося встановити локальну ділянка, де ріс гравілат, і тим самим — місце вчинення вбивства. Згодом на пальті підозрюваного виявили волосся потерпілої й насіння гравілату.

По одній кримінальній справі на пакувальному матеріалі, в якому перебував розчленований жіночий труп, знайшли волосся вівчарки. Ця знахідка стала підставою для висунення версії про те, що в злочинця є собака. Саме в цьому напрямі йшов пошук, який, як стало відомо згодом, виявився успішним.

Таким чином, ми прийшли до висновку, що по справах про сексуальні вбивства в першу чергу слідство повинно з’ясувати, чи є місце виявлення трупа місцем вчинення вбивства. З місця події необхідно вилучати зразки того, що може бути виявлене на злочинці (фарба, ґрунт, речовини тощо). Важливу пошукову інформацію стосовно злочинця можуть дати предмети, які він залишив на місці події. Тільки при вмінні виділити головне в хаосі предметів і речей, виявлених на місці події, кваліфікований слідчий може відтворити картину вчинення й приховання злочину.

Надати допомогу у визначенні місця знаходження злочинця до вчинення злочину можуть результати судово-ґрунтознавчої експертизи. Під час експертного дослідження за характерними в ґрунті домішками може бути встановлена приналежність ґрунтових нашарувань певній локальній ділянці місцевості та визначений механізм їх утворення на об’єкті-носії, а також проведений порівняльний аналіз зразків ґрунтів, представлених на дослідження.

На нашу думку, доцільно виділити такі форми участі фахівця зі судового ґрунтознавства: а) участь експерта в огляді місця події за запрошенням слідчого з метою індивідуалізації ділянки місцевості й надання йому допомоги у відборі зразків ґрунту (дії експерта відображаються в протоколі огляду місця події); б) участь експерта в додатковому огляді місця події для відбору зразків ґрунтів, якщо вони не були вилучені й залучені до справи до призначення експертизи; в) самостійна робота експерта з досліджуваним об’єктом, визначення його особливостей та зовнішніх ознак спільності й розходження з навколишньою територією в процесі проведення експертизи.

Рекомендується вилучити один зразок ґрунту з відомого або передбачуваного місця події й кілька зразків (3-4) на відстані 50-100 м від нього. Однак зазначена рекомендація не є правилом. Визначальним критерієм для кількості проб є однорідність ґрунту й рослинного покриву. Чим більш неоднорідні ґрунт і рослинність, тим більша кількість проб ґрунту необхідно відбирати. Зразки беруться вагою 100-200 г кожний шляхом зняття поверхневої верстви ґрунту на 5 см або на глибину, яка відповідає рівню проникнення в ґрунт досліджуваного предмета.

Якщо для виїзду на місце події запросити експерта не можна, доцільно додержуватися рекомендацій по відбору зразків ґрунту. При цьому необхідно повідомити експерта, що являє собою місцевість, звідки взяті проби ґрунту (рілля, ліс, глиняний кар’єр тощо), у якому стані перебував ґрунт у момент вилучення (вологий, сухий). Упаковуються зразки ґрунту окремо в міцні картонні коробки або полотняні мішечки. Вологий ґрунт просушується при кімнатній температурі (Каткова Т.В., 1997 р.).

Значний відсоток сексуальних убивств вчиняється не в приміщеннях, а на відкритій місцевості, де земля є доброю слідосприймаючою поверхнею. Наведемо позитивний приклад використання спеціальних знань при дослідженні слідів взуття. Так, по одній кримінальній справі, порушеній за фактом вчинення сексуального вбивства, експерт, який досліджував зліпок взуття, зробив припущення про те, що злочинець — мотоцикліст (по втисненій смузі на відбитку підошви). Правильно висунута версія стосовно роду діяльності злочинця дозволила в найкоротший термін розкрити вбивство (Іщенко П.П., 1990 р.).

По виявленим на ґрунті слідам ніг (взуття) експерт може встановити таке: а) чи був виявлений слід залишений взуттям, вилученим у підозрюваного (обвинувачуваного); б) однім чи різним взуттям залишені сліди; в) до якого виду відноситься взуття, сліди якого виявлені на місці події, та його особливості (матеріал підошви, спосіб кріплення, наявність набойок, потертостей). Крім того, експерт може надати відомості щодо пересування людини, сліди якої виявлені на місці події (повільним, швидким кроком, бігцем) (Каткова Т.В., 1997 р.).

Таким чином, ми прийшли до висновку, що судово-ґрунтознавчу експертизу доцільно призначати при виявленні на місці події фрагмента ґрунту, не характерного для даної місцевості. В ході експертного дослідження може бути встановлено, чи є на представленому для дослідження об’єкті (взутті підозрюваного, шинах автомототранспорту тощо) ґрунтове нашарування, аналогічне тому, що було виявлене на місці події. Тісна взаємодія слідчого й експерта при проведені судово-ґрунтознавчих експертиз дозволяє забезпечити повноту дослідження, виявити всі ознаки досліджуваних об’єктів, які мають значення для справи. Це в цілому підвищує результативність і якість зазначених експертиз.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЩОДО ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИНАМ ТА ПРАВОПОРУШЕННЯМ, ПОВ’ЯЗАНИМ З ОРГАНІЗАЦІЄЮ ТА ПРОВЕДЕННЯМ МАСОВИХ ЗАХОДІВ ТА АКЦІЙ
30.01.2012 20:36
ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ СУДОВОЇ ФОТОГРАФІЇ ПРИ ОГЛЯДІ МІСЦЬ ПОДІЙ ПО КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ПРО ЕКОЛОГІЧНІ ЗЛОЧИНИ
29.02.2012 05:48
ЗАКОНОДАВСТВО КРАЇН СНД ПРО ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕЗАКОННЕ ВІДТВОРЕННЯ ТА РОЗПОВСЮДЖЕННЯ КОМП’ЮТЕРНИХ ПРОГРАМ І БАЗ ДАНИХ
29.02.2012 05:44
СОЦІАЛЬНО-ПРАВОВА ОБУМОВЛЕНІСТЬ НЕЗАКОННОГО ВІДТВОРЕННЯ ТА РОЗПОВСЮДЖЕННЯ КОМП’ЮТЕРНИХ ПРОГРАМ І БАЗ ДАНИХ
29.02.2012 05:41
ОКРЕМІ ОСОБЛИВОСТІ ВИЯВЛЕННЯ ТА ВИЛУЧЕННЯ МІКРОСЛІДІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВСТВ
29.02.2012 05:36
ПІДГОТОВКА ДО ОГЛЯДУ МІСЦЯ ПОДІЇ, ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ ПРОТИ ДОВКІЛЛЯ, ВЧИНЕНИХ ШЛЯХОМ ЗАБРУДНЕННЯ ВОДОЙМ
29.02.2012 05:34
ОКРЕМІ ОСОБЛИВОСТІ ОГЛЯДУ МІСЦЯ ПОДІЇ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ ПРОТИ ДОВКІЛЛЯ, ВЧИНЕНИХ ШЛЯХОМ ЗАБРУДНЕННЯ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ
29.02.2012 05:31
РОЛЬ ПСИХОЛОГІЧНОГО АСПЕКТУ У ВИКОНАННІ ПОКАРАНЬ ЩОДО ЗАСУДЖЕНИХ НЕПОВНОЛІТНІХ
28.02.2012 07:58
ВЗАЄМОДІЯ СЛІДЧОГО ТА СПЕЦІАЛІСТА (ПРИНЦИП ОРГАНІЗАЦІЇ РОЗСЛІДУВАННЯ)
21.02.2012 12:03
РОЗШУКОВА РОБОТА СЛІДЧОГО
21.02.2012 11:49




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше