:: LEX :: ПРИЗНАЧЕННЯ ЕКСПЕРТИЗ СЛІДІВ ЗНАРЯДЬ ЗЛОМУ ТА ІНСТРУМЕНТІВ, ЗАМКІВ ТА ПЛОМБ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРИЗНАЧЕННЯ ЕКСПЕРТИЗ СЛІДІВ ЗНАРЯДЬ ЗЛОМУ ТА ІНСТРУМЕНТІВ, ЗАМКІВ ТА ПЛОМБ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
 
21.04.2012 21:41
Автор: Олексюк Андрій Володимирович, здобувач кафедри кримінального права і процесу Волинського національного університету імені Лесі Українки
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

1. Загальновідомо, що правила зберігання вогнепальної зброї вимагають наявності приміщень, сейфів, залізних шаф та іншого подібного обладнання. Тому, під час розслідування незаконного заволодіння вогнепальною зброєю актуальним є призначення експертиз слідів знарядь злому та інструментів, замків та пломб.

Утворення слідів знарядь та інструментів характерно для незаконного заволодіння вогнепальною зброєю, пов’язаного з подоланням різного роду перешкод з метою проникнення в приміщення (замки, двері і вікна, стіни, стелі, підлоги житлових, складських та інших приміщень), розкриттям сховищ (сейфів, металевих шаф тощо), відокремленням частин різних об’єктів з метою крадіжки (вузлів і агрегатів військового устаткування тощо).

У постанові (ухвалі) про призначення експертизи слідів знарядь злому та інструментів необхідно вказувати час виявлення слідів, стан об’єкта зі слідами (сухий, вологий тощо), способи їх фіксації та вилучення, умови зберігання такого об’єкта. Стосовно знарядь, які перевіряються, варто з’ясувати, чи були вони в експлуатації і як довго, чи піддавалися вони якій-небудь обробці (ремонту, заточуванню, фарбуванню).

Загальними правилами при визначенні послідовності призначення експертиз є: а) у першу чергу призначаються і проводяться експертизи тих слідів, нашарувань і часток, які зазнають швидких змін чи склад яких може змінитися в процесі транспортування і експертних досліджень; б) експерт, якому доручається першим провести дослідження, має бути сповіщений про експертизи, що будуть проводитися щодо даних об’єктів надалі; в) експерт, якому доручається проведення чергового дослідження, повинен мати дані про проведені раніше експертизи, а також про застосовані при їх проведенні методи.

2. Експертиза слідів знарядь злому та інструментів встановлює: спосіб утворення слідів (віджим, свердління, пролом, розруб, розпил); напрям впливу знаряддя, інструментів; положення знаряддя, інструмента відносно слідосприймаючої поверхні; групову приналежність і конкретне знаряддя, інструмент, якими залишені сліди.

На експертизу направляються: а) предмети або їх частини зі слідами знарядь і інструментів (у випадку неможливості направлення слідів в оригіналі необхідно виготовити їх копії (полімерні зліпки, масштабні фотографії); б) перевіряєме знаряддя, інструмент; масштабні фотознімки взаємного розташування слідів; в) протокол огляду місця події із доданими до нього схемами й фотознімками; г) відомості про умови й час експлуатації знаряддя, яке перевіряється, або інструмента з моменту утворення сліду й до моменту вилучення знаряддя (інструмента).

Якщо є підстави вважати, що інструмент після утворення досліджуваного сліду піддавався змінам (заточувався, тривалий час експлуатувався й т.ін.), то експертиза може бути проведена, якщо будуть спрямовані на дослідження предмети зі слідами, залишеними цим інструментом приблизно в той час, що й досліджуваний слід.

3. Експертиза слідів термічного впливу металорізальних апаратів встановлює: а) тип (вид), конструктивні особливості, технічний стан, комплектність застосованого металорізального апарата, придатність даного апарата для різання металу, спосіб (фабричний, кустарний) виготовлення апарата, номер мундштука; б) наявність в осіб, які здійснювали різання, професійних навичок і рівень кваліфікації різьбяра; в) місце початку й напрям різання; в) час, необхідний для здійснення розрізів; г) факт зупинки процесу різання й кількість зупинок.

На експертизу слідів термічного впливу металорізальних апаратів на перешкодах необхідно направити зламаний об’єкт (по можливості повністю) зі слідами злому, металорізальний апарат або його частини й сліди застосування металорізальних апаратів (обгорілі електроди, шматочки розплавленого металу, сліди ободків газових балонів і т.ін.).

4. Під час проникнення на об’єкти де зберігається вогнепальна зброя, у сховища, сейфи та залізні шафи, з метою заволодіння вогнепальною зброєю злочинці здійснюють маніпуляції із замками і пломбами. Відповідно ці об’єкти можуть досліджуватися експертами в ході проведення експертизи замків і пломб, під час якої встановлюються: а) справність або несправність замка; б) спосіб ушкодження замка або його відмикання; в) можливість відмикання замка не призначеними для нього ключами, відмичкою; г)  чи відмикався замок сторонніми ключами, відмичкою; д) можливість відмикання контрольного замка без порушення контрольного папірця; є) вид знаряддя (підроблений ключ, відмичка), які залишили сліди на замку; ж) стан (відімкнений або замкнений), при якому замку нанесені наявні на ньому ушкодження; з) факт ушкодження й розкриття пломби, спосіб розкриття пломби; і) зміст відбитка матриць пломбувальних лещат на контактних поверхнях пломб; й) можливість витягування із пломби дроту (шпагату), не порушуючи її цілісності; к) відповідність способу пломбування пломби правилам пломбування; л) використання конкретних пломбувальних лещат для обтиснення пломби.

Замки направляються на експертизу у тому виді, в якому вони виявлені на місці події. Ніяких маніпуляцій із замками (відмикання й запирання) здійснювати не можна. Якщо висячий замок замкнений, він знімається із двері разом з петлями, накладками, іншими деталями й направляється на експертизу. Внутрішні дверні, а також сейфові замки можуть бути відкриті з метою їх наступного вилучення, але тільки ключами-оригіналами.

Якщо на експертизу направляються разом із замком декілька належних йому ключів, то в постанові необхідно вказати, чи всіма цими ключами або тільки одним з них постійно відкривався й закривався замок.

У разі, якщо об’єктом дослідження є пломби, то необхідно для порівняння й проведення експериментів направляти аналогічні пломби, а також зразки шпагату, дроту. А якщо на вирішення експертизи ставляться питання, пов’язані з ідентифікацією пломбувальних лещат, то в розпорядження експерта необхідно надати або сам пломбір, або не менш 4-5 експериментальних пломб, стиснутих цим пломбіром.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ГЕНЕЗИС КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА РОЗБІЙ
31.03.2012 16:11
КРИМІНАЛІСТИЧНА ТИПОЛОГІЯ СЕРІЙНИХ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВЦЬ
21.04.2012 21:50
ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-ПОШУКОВИХ СИСТЕМ З МЕТОЮ РОЗКРИТТЯ І РОЗСЛІДУВАННЯ СЕРІЙНИХ УБИВСТВ
21.04.2012 21:44
ПРОБЛЕМИ ПРИЗНАЧЕННЯ СУДОВО-БАЛІСТИЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
21.04.2012 21:39
ОСОБЛИВОСТІ ДОПИТУ СВІДКІВ ІЗ НАЙБЛИЖЧОГО ОТОЧЕННЯ НЕПОВНОЛІТНЬОГО ЯКИЙ ВЧИНИВ ГРАБІЖ АБО РОЗБІЙ
21.04.2012 21:35
ПРОБЛЕМИ ДОПИТУ СВІДКІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ ВЧИНЕНИХ НЕПОВНОЛІТНІМИ
21.04.2012 21:34
ПРОБЛЕМИ ПРОВЕДЕННЯ ОБШУКУ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
21.04.2012 21:31
ВІДТВОРЕННЯ ОБСТАНОВКИ ТА ОБСТАВИН ПОДІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
21.04.2012 21:26
ПРОБЛЕМИ ПОНЯТТЯ ТА ЗМІСТУ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗЛОЧИНІВ
21.04.2012 21:22
СУЧАСНІ НАПРЯМИ ІНТЕГРАЦІЇ ДОСЯГНЕНЬ ПРИРОДНИЧИХ І ТЕХНІЧНИХ НАУК У КРИМІНАЛІСТИКУ
21.04.2012 21:21




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше