:: LEX :: ТИПОВІ ЕКСПЕРТИЗИ ПО КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ПРО РОЗБОЇ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ТИПОВІ ЕКСПЕРТИЗИ ПО КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ПРО РОЗБОЇ
 
17.06.2012 18:35
Автор: Кравчук Петро Юрійович, здобувач кафедри кримінального процесу та криміналістики Академії адвокатури України
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

Причиною низького рівня розкриття розбоїв є відсутність дієвих рекомендацій по проведенню окремих слідчих дій, що висуває вказану багатопланову проблему в коло актуальних напрямів криміналістичних досліджень.

Проблеми методики розслідування розбоїв уже були предметом дослідження науковців, зокрема Ю.П. Алєніна, В.Н. Долініна, Н.І. Клименко, В.П. Колмакова, В.П. Колонюка, П.М. Кубрака, В.І. Перкіна, К.А. Сабірова, В.В. Тіщенка, А.Я. Целіщева, Г.О. Чорного, М.А. Шматова та інших. Однак, на нашу думку, типові експертизи у публікаціях зазначених авторів розкриті не повною мірою.

Сьогодні при розслідуванні розбоїв все більшого значення набувають різні судові експертизи. Одним з найбільш реальних резервів підвищення ефективності експертних досліджень при розслідуванні таких злочинів є своєчасність призначення експертиз. Однак, ефективність використання даних судової експертизи багато в чому залежить не тільки від своєчасного її призначення, але й від оперативного проведення експертних досліджень, що дозволяє використовувати їх результати вже на початковому етапі слідства, що у свою чергу нерідко визначає успіх подальшого розслідування.

Слід зазначити, що серед багатьох різновидів експертиз, призначуваних на початковому етапі розслідування розбоїв, найпоширенішою є судово-медична експертиза. Вона призначається для одержання відповідей на питання медичного й біологічного характеру з метою визначення наявності, характеру й ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, заподіяних потерпілому, а також злочинцеві під час насильницьких дій, боротьби й т.ін. Серед обов’язкових питань перед експертом також ставляться запитання, які допомагають слідчому уявити загальну картину події. Зокрема, яким за формою знаряддям були заподіяні ушкодження й чи могли вони бути нанесені конкретним знаряддям; яка давнина заподіяння ушкоджень; у якому положенні перебувала особа в момент нанесення їй ушкоджень; чи не міг потерпілий сам нанести собі ці ушкодження, якщо так, то який механізм їх нанесення й т.ін.

Судово-медична експертиза речових доказів використовується з метою дослідження виділень людського організму і їх слідів на різних предметах (крові на одязі й знаряддях злочину, засохлої слини на недопалках й т.ін.). При цьому експерт може відповісти на питання про те, чи є дана речовина кров’ю, якщо так, то кров’ю людини чи тварини, яка група крові, її тип й інші особливості, яка давнина утворення тих або інших слідів.

В ході проведення трасологічних експертиз можна встановити факти залишення слідів пальців рук на знаряддях злочину й інших об’єктах, виявлених на місці розбою; ідентифікувати взуття, транспортні засоби й різні знаряддя злочину за їх слідами (відображеннями), виявлених у процесі розслідування; ідентифікувати певні об’єкти за їх частинами й т.ін.

Техніко-криміналістичні експертизи документів під час розслідування розбоїв проводяться головним чином з метою встановлення дійсності документів, виявлених при огляді місця події або обшуку, їх початкового змісту у випадку наявності ознак підробки, а іноді й для ідентифікації засобів друку.

В ході судово-балістичної експертизи, під час розслідування розбоїв, досліджуються вогнепальна зброя, боєприпаси і сліди їх застосування. Найчастіше вирішуються такі питання: встановлення виду, системи, способу виготовлення, калібру застосованої зброї; встановлення напряму пострілу й відстані, з якого він здійснений; встановлення придатності зброї для пострілу й давнини останнього пострілу; ідентифікація зброї за виявленими кулями, гільзами, дробинками, пижами на місці події або в тілі потерпілого; вирішується чи не становили раніше виявлені куля, гільза й частки пижів єдине ціле; чи не вистрілені чи (або викинуті) виявлені кулі, гільзи з тієї самої конкретної зброї; встановлення однорідності виявлених куль, пороху або пижів при огляді місця події або в тілі потерпілого з вилученими при обшуку в підозрюваного; чи не є певний предмет або частина його приналежністю вогнепальної зброї або боєприпасів до неї.

По кримінальних справах про розбої часто проводяться криміналістичні експертизи холодної зброї з метою визначення типу, виду й зразка холодної зброї, встановлення бойових властивостей і придатності для нападу й захисту наданого на експертизу зразка, встановлення способу й застосовуваних при цьому механізмів і пристосувань для виготовлення саморобної зброї тощо.

Судово-психіатричні експертизи по справах розбої проводяться в основному з метою вирішення виниклих сумнівів у психічній повноцінності підозрюваних, свідків, потерпілих, а також встановлення їх осудності.

Експертні дослідженнями мікрооб’єктів по справах про розбої дозволяють вирішувати питання про наявність і походження дрібних часток на одязі потерпілих, підозрюваних, а іноді й свідків-очевидців; про їх однорідність між собою й тими об’єктами, з якими безпосередньо контактував підозрюваний.

Іноді при розслідуванні аналізованих злочинів призначаються ґрунтознавчі експертизи з метою встановлення однорідності часток ґрунту, вилучених із взуття або одягу підозрюваного й з місця події.

По кримінальних справах про розбої можливе проведення й інші експертиз, однак вищезазначені є, як правило, типовими.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
КРИМІНАЛІСТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА СУБ’ЄКТИВНИХ ОЗНАК ПОВТОРНОСТІ ТА РЕЦИДИВУ ЗЛОЧИНІВ
24.05.2012 15:52
СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК МЕТОДУ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОФІЛЮВАННЯ У США
18.06.2012 15:47
НАПРЯМИ АНАЛІЗУ ЗВ'ЯЗКУ «ЗЛОЧИНЕЦЬ-ЖЕРТВА» З МЕТОЮ РОЗШУКУ СЕРІЙНИХ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВЦЬ
18.06.2012 15:47
ДОСВІД СТВОРЕННЯ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ НОРМАТИВНИХ АКТІВ СПРЯМОВАНИХ НА ПРОФІЛАКТИКУ ЗЛОЧИННОСТІ НЕПОВНОЛІТНІХ У США
18.06.2012 15:45
ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПІДРОБЛЕННЯ ДОКУМЕНТІВ, ЗБУТ ЧИ ВИКОРИСТАННЯ ТАКИХ ДОКУМЕНТІВ В ОКРЕМИХ КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
18.06.2012 15:43
СУБ’ЄКТИВНІ ОЗНАКИ ПІДРОБЛЕННЯ ДОКУМЕНТІВ, ЗБУТУ ЧИ ВИКОРИСТАННЯ ТАКИХ ДОКУМЕНТІВ
18.06.2012 15:31
ОСОБЛИВОСТІ СКЛАДАННЯ ПЛАНІВ ТА СХЕМ В ХОДІ ОГЛЯДУ МІСЦЯ ПОДІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ РОЗБОЇВ
17.06.2012 18:36
ПРОБЛЕМИ ЗАЛУЧЕННЯ ОКРЕМИХ ФАХІВЦІВ, В ЯКОСТІ СПЕЦІАЛІСТІВ, ДО РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ
17.06.2012 18:33
ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЗАСОБІВ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ФОТОГРАФІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ
17.06.2012 18:32
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ПРОФІЛАКТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СЛІДЧОГО ПО СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ПОВОДЖННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
17.06.2012 18:30




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше