:: LEX :: МЕТОД КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ДІАГНОСТИ ЗЛОЧИННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В СФЕРІ ЕКОНОМІКИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 0


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

МЕТОД КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ДІАГНОСТИ ЗЛОЧИННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В СФЕРІ ЕКОНОМІКИ
 
20.12.2012 16:00
Автор: Старушкевич Анатолій Володимирович, кандидат юридичних наук, доцент, завідувач кафедри права Луцького інституту розвитку людини Відкритого Міжнародного університету «Україна»
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

Криміналістична діагностика як окрема криміналістична теорія існує відносно недавно. Початок її розробки можна віднести до 70-х років минулого століття. Основоположники цієї теорії визначали криміналістичну діагностику як вчення про закономірності розпізнавання криміналістичних об’єктів за їх ознаками. Введенню в криміналістичну науку понять «криміналістична діагностика» і «експертна криміналістична діагностика» передувало виділення теоретичних аспектів пізнавальної діяльності, яка не вирішує ідентифікаційних завдань і має самостійний напрям в науці (Корухов Ю. Г., 2001 р.).

На думку провідних дослідників зазначеної криміналістичної теорії, терміну «діагностика» властиві три значення : розпізнавання, розрізнення й визначення. Криміналістична діагностика акумулює всі ці значення й може бути визначена як окремий метод пізнання механізму злочину на основі його відображення на об’єктах матеріального світу (Бєлкін Р. С., 1977 р.).

Поділяючий такий підхід, стосовно розслідування злочинної діяльності в сфері економіки, зазначимо, що для того щоб розпізнавання стало можливим, необхідна побудова типових моделей таких злочинів. Використання в правоохоронній практиці типових моделей злочинної діяльності дозволить розрізняти (відрізняти) досліджувану конкретну ситуацію від тих, на підставі яких побудовані моделі. У свою чергу, кожна нова ситуація може служити підставою для розробки відповідної моделі, і в такий спосіб буде поповнюватися база даних про типові моделі злочинів у сфері економіки. Отже, побудова типових моделей злочинів у сфері економіки дозволить не тільки розпізнавати й розрізняти, але й визначати.

Розробці теоретичних основ побудови криміналістичних моделей злочинної діяльності у сфері економіки присвячені публікації Є. Ю. Андроннікової, Г. А. Густова, А. В. Дулова, М. К. Камінського, А. Ф. Лубіна,  та ін.

Серед окремих завдань криміналістичної діагностики злочинної діяльності у сфері економіки зазначені автори визначають : а) встановлення приналежності досліджуваної моделі певного злочину до відповідної типової моделі; б) встановлення фаз або етапів, з яких складається процес злочинної діяльності в досліджуваній моделі; в) визначення складу криміналістично значимої інформації, у якій знаходять відображення дії по вчиненню злочину (документи, облікові регістри, звітність, договори й ін.); г) встановлення часових характеристик вчинення злочину (період який тривала злочинна діяльність, протягом якого вчинялися певні дії, послідовність дій спрямованих на досягнення злочинного результату, послідовність утворення ознак і слідів злочину; д) визначення організацій, задіяних у злочинній діяльності, складу злочинної групи, професійної підготовки її учасників і розподілу ролей між ними; є) ретроспективне дослідження причинно-наслідкових зв’язків у діях, з яких складався процес вчинення злочину; ж) прогнозування можливих наслідків, які могли наступати в результаті тих або інших дій кожного з учасників злочинної групи в процесі вчинення злочину; з) встановлення механізму, який використовувався, а також механізму злочинної діяльності в цілому; і) встановлення відповідності показань учасників процесу тому механізму злочинної діяльності, який визначено на підставі документальних даних; к) встановлення криміногенних факторів, які становлять причини й умови використання конкретної моделі економічного злочину.

Предметом криміналістичної діагностики злочинної діяльності у сфері економіки, є ознаки й сліди в економічній інформації, дій по вчиненню таких злочинів, причини й умови, які сприяли вчиненню злочину, що дають можливість визначення механізму злочину в цілому або окремих його фрагментів (Андроннікова Є. Ю., 2006 р.).

Практичне значення криміналістичної діагностики злочинної діяльності в сфері економіки полягає в одержанні відносно нетрудомістким шляхом, досить достовірної інформації про подію злочину, необхідну для аналізу слідчих ситуацій і побудови слідчих версій під час розкриття та розслідування злочинів аналізованого виду.

Процес криміналістичної діагностики злочинної діяльності в сфері економіки повинен включати такі основні етапи.

Перший етап — постановка питань, на які необхідно одержати відповідь у результаті діагностики.

Другий етап — визначення складу й обсягу криміналістично значимої інформації, як правило економічного характеру, необхідної для криміналістичної діагностики злочинної діяльності.

Третій етап — виявлення ознак і слідів злочинної діяльності за допомогою аналізу криміналістично значимої інформації й криміналістичної оцінки результатів такого аналізу. На цьому етапі досліджується відповідність здійснених господарських і фінансових операцій типовим операціям або типовим моделям злочинної діяльності. Також визначається конкретний склад криміналістично значимої інформації, яка містить ознаки й сліди певного злочину.

Четвертий етап — визначення на основі криміналістично значимої інформації, яка містить ознаки й сліди злочинної діяльності, обставин, що входять до предмета доказування по кримінальних справах.

П’ятий етап — зіставлення отриманих у процесі криміналістичної діагностики результатів з даними, отриманими шляхом проведення слідчих (розшукових) дій на предмет виявлення невідповідностей.

Шостий етап — з’ясування причин невідповідностей, якщо вони будуть встановлені на п’ятому етапі.

По завершенні шести перерахованих етапів, результати криміналістичної діагностики злочинної діяльності в економічній сфері можуть бути застосовані для аналізу слідчих ситуацій і побудови слідчих версій, а також для встановлення причин і умов, які сприяли такій злочинній діяльності.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
УМІННЯ ПРОВЕДЕННЯ ЛЕКЦІЙНИХ ЗАНЯТЬ ПО КРИМІНАЛІСТИЦІ
22.12.2012 01:48
ДО ПИТАННЯ ПРО СТВОРЕННЯ МОДЕЛІ ПРАЦІВНИКА ЕКСПЕРТНОЇ СЛУЖБИ
22.12.2012 01:46
ОСОБЛИВОСТІ ОБШУКУ ПО СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
22.12.2012 01:44
ОСОБЛИВОСТІ ФІКСАЦІЇ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ, ПІД ЧАС СЛІДЧОГО ОГЛЯДУ ПО СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ПОВОДЖЕННЯ З НЕЮ
22.12.2012 01:43
ПРОБЛЕМИ ПОШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У КРИМІНАЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ
22.12.2012 01:40
ПИТАННЯ ПРИЗНАЧЕННЯ СУДОВО-БУХГАЛТЕРСЬКОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ (ВІДМИВАННЯ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ
20.12.2012 16:32
ПРИЗНАЧЕННЯ ПОЧЕРКОЗНАВЧОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ (ВІДМИВАННЯ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ
20.12.2012 16:30
ПРОБЛЕМИ ВИЯВЛЕННЯ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ МІКРОСЛІДІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ, ВЧИНЕНИХ З ВИКОРИСТАННЯМ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ
20.12.2012 16:26
ОСОБЛИВОСТІ ОГЛЯДУ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ, ВИЯВЛЕНОЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ НЕЮ
20.12.2012 16:21
МОЖЛИВОСТІ ДОСЛІДЖЕННЯ ХОЛОДНОЇ ЗБРОЇ ТА ЇЇ СЛІДІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ
20.12.2012 16:14




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше