:: LEX :: МОЖЛИВОСТІ ДОСЛІДЖЕННЯ ХОЛОДНОЇ ЗБРОЇ ТА ЇЇ СЛІДІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 28


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

МОЖЛИВОСТІ ДОСЛІДЖЕННЯ ХОЛОДНОЇ ЗБРОЇ ТА ЇЇ СЛІДІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ
 
20.12.2012 16:14
Автор: Кравчук Петро Юрійович, здобувач кафедри кримінального процесу та криміналістики Академії адвокатури України
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

В ході розслідування грабежів і розбоїв виявлення, фіксація й вилучення об’єктів, дослідження холодної зброї можуть мати місце при проведенні різних слідчих дій (особистого огляду, огляду місця події, обшуку, відтворення обстановки та обставин події й т.ін.), у процесі яких з’ясовується, чи була застосована холодна зброя; яка зброя була застосована; які об’єкти несуть на собі сліди від застосування холодної зброї; яке місцезнаходження злочинця в момент застосування зброї стосовно ушкодженого об’єкта; чи даною холодною зброєю заподіяні поранення й т.ін.

Виявлена в ході слідчих дій по справах про грабежі і розбої холодна зброя фотографується за правилами вузлової й детальної фотозйомки. При огляді такої зброї варто пам’ятати, що вона може бути не тільки слідоутворюючим, але й слідосприймаючим об’єктом і на ній можуть бути наявні різні сліди (відбитки пальців, часточки волокон одягу, плями крові й т.ін.). Тому здійснювати огляд холодної зброї потрібно так, щоб не знищити ці сліди.

Виявлений предмет, що має ознаки холодної зброї направляється на судово-експертне дослідження. У постанові про призначення експертизи по справах про грабежі і розбої можуть бути поставлені такі питання : а) чи є наданий на дослідження предмет холодною зброєю; до якого виду, типу й зразка холодної зброї відноситься даний предмет; б) яким способом виготовлена дана холодна зброя (заводським, кустарним або саморобним); в) чи не є такий-то предмет заготовкою холодної зброї; які матеріали, інструменти, устаткування, пристосування використовувалися при виготовленні даної холодної зброї, чи не перероблена вона з іншої холодної зброї або іншого предмета; чи не використовувалися якісь інструменти й пристосування при виготовленні наданої на дослідження холодної зброї; чи не носилася дана зброя в даному об’єкті (чохлі, кишені, піхвах і т.ін.); г) чи не є наданий предмет частиною даної холодної зброї.

У зв’язку з тим, що встановлення факту застосування холодної зброї по справах про грабежі і розбої має для слідства особливу значимість, зазначені сліди доцільно розділити на : 1) сліди застосування холодної зброї, 2) сліди володіння й користування холодною зброєю.

Сліди застосування холодної зброї залишаються у вигляді : а) ушкоджень на одязі й тілі потерпілого, на предметах обстановки місця події; б) слідів крові, виділень і часток організму потерпілого на одязі, тілі потерпілого й предметах на місці події; в) слідів металізації й речовин, що утворилися на тілі й одязі потерпілого від металу зброї й речовин на ньому; г) крові, часток тканин, органів, волосся, волокон одягу на зброї; д) крові, виділень і часток організму потерпілого на одязі й тілі злочинця.

Сліди володіння й користування холодною зброєю залишаються на деталях зброї, на одязі особи, яка користувалася нею. До них відносяться : а) сліди, які відображають приналежність предмета певній особі (ініціали, прізвище, ім’я, монограма й інші знаки на зброї); б) сліди, які залишилися на зброї в результаті її заточення, дефекти клинка (зазубрене лезо, вищербини на ньому, затуплене вістря), які залежать від її застосування й пов’язані із професією власника; в) сліди пальців рук на зброї; г) частки речовин і волокон, що потрапили на зброю з місця зберігання й носіння зброї; д) сліди металізації на одязі злочинця від зіткнення з металом зброї; є) випадкові ушкодження одягу злочинця зброєю, яку він носив.

Під час розслідування грабежів і розбоїв значення перерахованих слідів різне. За ушкодженнями, які залишилися на одязі й тілі потерпілого, можна зробити висновок про знаряддя злочину, визначити його тип, форму клинка або ударної частини, іноді розміри. В окремих випадках, якщо ушкоджені кістки або хрящі, можлива ідентифікація знаряддя (Кубіцкій К. М., 1959 р., Скопін І. В., 1960 р.).

За випадковими ушкодженнями, що залишилися на одязі злочинця від холодної зброї, яку він носив, можна визначити її групову приналежність. Цей факт (у ланцюзі інших) буде свідчити, що підозрюваний міг носити конкретний екземпляр зброї (Бокаріус Н. С., 1929 р.; Авдєєв М. І., 1949 р.).

Сліди крові, виділень і часток організму потерпілого на його одязі й місці події сприяють встановленню обставин грабежу або розбою, положення потерпілого в момент нанесення ударів, свідчить про його рухи в подальшому.

Ці сліди можуть залишитися й на одязі, і на тілі підозрюваного. Встановлення групової приналежності крові й речовин буде означати, що підозрюваний міг бути на місці вчинення грабежу або розбою. За розташуванням й характером цих слідів на одязі підозрюваного можна зробити висновок про обставини, за яких вони утворилися. Ці відомості спростують або підтвердять версію, висунуту підозрюваним у своє виправдання.

За слідами металізації, які утворилися на тілі й одязі потерпілого від металу холодної зброї, можна визначити якісний й кількісний склад металу або сплавів, з яких виготовлені окремі деталі зброї. В окремих випадках можна визначити форму предмета, який залишив сліди. Ці ж факти можна визначити й за слідами металізації на одязі злочинця, які утворилися під час носіння холодної зброї.

Визначення якісного й кількісного складу металів, з яких зроблені окремі деталі холодної зброї, а також форми предмета, який залишив ці сліди, може в сукупності сприяти встановленню факту знаходження досліджуваного предмета в контакті з тілом і одягом потерпілого й одягом підозрюваного, а іноді й ідентифікації предмета (Юрін Г. С., 1959 р.; Зельдес І. М. 1966 р.).

Виявлення на предметі часток тканин, органів, волосся потерпілого свідчить про те, що предмет міг застосовуватися як знаряддя заподіяння ушкоджень конкретній особі. Цей факт підтвердить і виявлення на холодній зброї волокон одягу потерпілого. Характер часток, волокон і розподіл їх на холодній зброї можуть довести факт знаходження даного екземпляра в контакті з одягом і тілом потерпілого. Виявлення на холодній зброї волокон, подібних з волокнами одягу потерпілого, буде додатковим доказом проти нього. Описано випадок, коли на досліджуваному ножі було виявлено 172 волокна, однорідних волокнам одягу вбитого, і 135 волокон, однорідних з волокнами одягу підозрюваного (Подшибякін А. С., 1978 р.).

Якщо підозрюваний у грабежі або розбої показує, що не має до холодної зброї ніякого відношення, дослідження часток речовини й волокон на зброї може встановити їх подібність із речовиною й волокнами, виявленими в місці передбачуваного зберігання або носіння зброї. В окремих випадках можлива ідентифікація цих речовин і волокон.

Сліди пальців рук підозрюваного на знарядді злочину також свідчать про те, що воно перебувало в руках підозрюваного.

За написами і знаками на холодній зброї, які злочинці нерідко вирізують або виконують іншим способом, можна визначити прізвище, ім’я власника, його ініціали. Інші знаки служать особливими прикметами, які будуть сприяти впізнанню даного екземпляра холодної зброї особами, які бачили її в підозрюваного.

Сліди заточення на холодній зброї, випадкові дефекти клинка можуть виконати роль особливих прикмет при впізнанні, полегшити процес ідентифікації при встановленні цілого за частинами у випадках, коли частина клинка холодної зброї залишилася в ушкодженому об’єкті або на місці події, а інша частина виявлена в підозрюваного. Крім того, дефекти клинка або інших деталей зброї можуть утворити на ушкоджуваних об’єктах, характерні сліди, які полегшують ідентифікацію холодної зброї за цими слідами.

Досліджувана сукупність усіх проаналізованих нами слідів допоможе з вірогідністю встановити власника холодної зброї, факт застосування її проти певної особи, окремі обставини заподіяння ушкоджень в ході грабежу або розбою.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
УМІННЯ ПРОВЕДЕННЯ ЛЕКЦІЙНИХ ЗАНЯТЬ ПО КРИМІНАЛІСТИЦІ
22.12.2012 01:48
ДО ПИТАННЯ ПРО СТВОРЕННЯ МОДЕЛІ ПРАЦІВНИКА ЕКСПЕРТНОЇ СЛУЖБИ
22.12.2012 01:46
ОСОБЛИВОСТІ ОБШУКУ ПО СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
22.12.2012 01:44
ОСОБЛИВОСТІ ФІКСАЦІЇ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ, ПІД ЧАС СЛІДЧОГО ОГЛЯДУ ПО СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ПОВОДЖЕННЯ З НЕЮ
22.12.2012 01:43
ПРОБЛЕМИ ПОШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У КРИМІНАЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ
22.12.2012 01:40
ПИТАННЯ ПРИЗНАЧЕННЯ СУДОВО-БУХГАЛТЕРСЬКОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ (ВІДМИВАННЯ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ
20.12.2012 16:32
ПРИЗНАЧЕННЯ ПОЧЕРКОЗНАВЧОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ (ВІДМИВАННЯ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ
20.12.2012 16:30
ПРОБЛЕМИ ВИЯВЛЕННЯ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ МІКРОСЛІДІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ, ВЧИНЕНИХ З ВИКОРИСТАННЯМ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ
20.12.2012 16:26
ОСОБЛИВОСТІ ОГЛЯДУ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ, ВИЯВЛЕНОЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ НЕЮ
20.12.2012 16:21
МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЗАПАХОВИХ СЛІДІВ ЛЮДИНИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ
20.12.2012 16:10




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше