:: LEX :: ОСОБЛИВОСТІ ФІКСАЦІЇ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ, ПІД ЧАС СЛІДЧОГО ОГЛЯДУ ПО СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ПОВОДЖЕННЯ З НЕЮ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОСОБЛИВОСТІ ФІКСАЦІЇ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ, ПІД ЧАС СЛІДЧОГО ОГЛЯДУ ПО СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ПОВОДЖЕННЯ З НЕЮ
 
22.12.2012 01:43
Автор: Поветкіна Юлія Валеріївна, викладач Одеського училища професійної підготовки працівників міліції ГУМВС України в Одеській області
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

1. В Україні передбачена кримінальна відповідальність за незаконне поводження з вогнепальною зброєю (ст. 263 КК України). В частині першій зазначеної статті зазначено, що носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської) без передбаченого законом дозволу караються позбавлення волі.

2. Під час виявлення вогнепальної зброї на місці події, в протоколі огляду доцільно зафіксувати : предмети, вилучені на місці події (зброя, кулі, гільзи, предмети зі слідами пострілу); точне місцезнаходження виявленої зброї, куль, гільз, дробу, пижів, пробоїв та слідів пострілу на предметах обстановки; форма, розміри і взаємне розташування слідів пробоїв вищезазначених предметів; ознаки близького пострілу, що виявлені на предметах.

3. Щодо вогнепальної зброї, то в протоколі огляду фіксуються : вид зброї (револьвер, пістолет, гвинтівка, карабін тощо); модель; номер; маркувальні позначки; розміри; положення і стан виявленої зброї (напрям ствола і рукоятки, положення курка, чи заряджена зброя, кількість патронів в магазині, кількість та розташування патронів і стріляних гільз в барабані тощо); подряпини, вдавленості, інші зовнішні дефекти на вогнепальної зброї та різні сліди на ній.

4. Щодо гільз в протоколі фіксується : форма (циліндрична, пляшкоподібна); розміри (висота, діаметр фланцю, діаметр корпусу біля фланцю, діаметр дульця); колір металу гільзи і капсуля; маркувальні позначки (калібр, рік виготовлення, код заводу, зірочки тощо); матеріал мисливської гільзи (металева, паперова); ознаки способу кріплення кулі у гільзі (керніння, обжим); наявність та форма сліду бойка ударника на капсулі (круглий, овальний, грушоподібний); наявність інших слідів і сторонніх часток.

5. Щодо кулі в протоколі фіксується : вид кулі за її будовою (оболонкова, напівоболонкова, безоболонкова); вид кулі за призначенням (пістолетна, револьверна, гвинтівочна); форма головної частини (гострокінцева, тупокінцева, напівсферична, заокруглена); колір оболонки; розміри (висота та діаметр ведучої частини); наявність деформації (сплющена, розірвана, з тріщиною); наявність сторонніх частинок ((кров, волокна тощо); сліди закріплення кулі у гільзі (сліди керніння, кільцевий жолобок)); наявність і характер маркувальних позначок на дні; кількість та нахил полів накалу стволу.

6. Щодо гільзи, кулі і дробу в протоколі має бути вказано, яким способом, із застосуванням яких науково-технічних засобів вони були вилучені, оглянуті, виміряні й упаковані.

7. Щодо особливостей вилучення вогнепальної зброї з місця події слід дотримуватися таких криміналістичних рекомендацій.

Зафіксувавши розташування зброї починають її вилучення. Перед вилученням рекомендується позначити місце, де знайдена вогнепальна зброя, наприклад, увіткнути в землю два кілка між дульним зрізом і курком зброї або обвести її крейдою, олівцем тощо; позначки можуть стати в пригоді при потребі уточнення розташування зброї стосовно знову знайдених слідів та предметів.

Під час огляду зброї слід діяти обережно, маючи на увазі що на поверхні зброї можуть бути сліди пальців. Слід також вжити заходи щодо того, щоб з каналу ствола не випали залишки заряду патрона, який згорів.

Вилучення краще всього проводити в гумових рукавичках, щоб не залишити на зброї слідів своїх пальців.

Зброя береться за такі місця, де виявлення відбитків пальців є малоймовірним : рифлені щічки револьверів та пістолетів, рифлені дерев’яні шийки лож мисливської рушниці, кути рукояток пістолетів тощо.

З метою уникнення випадкового пострілу зброю після зовнішнього огляду потрібно розрядити, для чого слід відокремити магазин й вийняти з патронника набій (гільзу).

Для огляду каналу ствола потрібно відвести затвор розрядженої зброї в крайнє заднє положення і біля заднього зрізу патронника під кутом 45 градусів до нього помістити смужку білого паперу, яка віддзеркалить світло в каналі ствола. Оглянути канал зі сторони дульного зрізу.

Категорично забороняється розбирати зброю, тому що це може порушити взаєморозташування деталей і порядок їх взаємодії, що в подальшому ускладнить вирішення питання щодо її справності або можливості пострілу без натиснення на спусковий гачок.

Перед упаковкою зброї кінець ствола необхідно обгорнути чистою білою тканиною і обв’язати ниткою. Потім загорнути зброю у чистий цупкий папір, целофан або клейонку і покласти в ящик або коробку з ватою або паклею. При наявності на зброї слідів рук, вони не мають торкатися матеріалу упаковки. Магазин зброї та патрони потрібно загорнути в окремі аркуші паперу і обв’язати нитками. На обгортках робиться напис в якому вказується найменування предмету, (зброя, магазин, патрони), час і місце вилучення, у зв’язку з якою справою вилучений. Вилучені предмети опечатуються.

Для забезпечення безпеки детального дослідження зброї та боєприпасів, а також для збереження слідів, що можуть бути на зброї, необхідно особливу увагу звернути на огляд вилученого пристрою, який стріляє. Зброю оглядають з дотриманням правил поводження з нею, як з об’єктом підвищеної небезпеки та вимог обережності поводження з нею як з речовим доказом.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
УМІННЯ ПРОВЕДЕННЯ ЛЕКЦІЙНИХ ЗАНЯТЬ ПО КРИМІНАЛІСТИЦІ
22.12.2012 01:48
ДО ПИТАННЯ ПРО СТВОРЕННЯ МОДЕЛІ ПРАЦІВНИКА ЕКСПЕРТНОЇ СЛУЖБИ
22.12.2012 01:46
ОСОБЛИВОСТІ ОБШУКУ ПО СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
22.12.2012 01:44
ПРОБЛЕМИ ПОШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У КРИМІНАЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ
22.12.2012 01:40
ПИТАННЯ ПРИЗНАЧЕННЯ СУДОВО-БУХГАЛТЕРСЬКОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ (ВІДМИВАННЯ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ
20.12.2012 16:32
ПРИЗНАЧЕННЯ ПОЧЕРКОЗНАВЧОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ (ВІДМИВАННЯ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ
20.12.2012 16:30
ПРОБЛЕМИ ВИЯВЛЕННЯ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ МІКРОСЛІДІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ, ВЧИНЕНИХ З ВИКОРИСТАННЯМ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ
20.12.2012 16:26
ОСОБЛИВОСТІ ОГЛЯДУ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ, ВИЯВЛЕНОЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ НЕЮ
20.12.2012 16:21
МОЖЛИВОСТІ ДОСЛІДЖЕННЯ ХОЛОДНОЇ ЗБРОЇ ТА ЇЇ СЛІДІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ
20.12.2012 16:14
МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЗАПАХОВИХ СЛІДІВ ЛЮДИНИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ
20.12.2012 16:10




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше