:: LEX :: ТАКТИКА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ АДВОКАТОМ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 28


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ТАКТИКА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ АДВОКАТОМ
 
04.02.2013 00:20
Автор: Хмелевська Наталя Володимирівна, аспірант Академії адвокатури України
[Секція 10. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

Юридична література містить розробки щодо тактики у різних сферах та напрямах права, як-от: прокурорська тактика, криміналістична тактика, тактика кримінального переслідування, тактика захисту, судова тактика, тактика судового слідства, адвокатська тактика тощо [1; 101]. Так, В. В. Конін присвятив  кандидатську дисертацію вивченню тактики професійного захисту підсудного в суді першої інстанції щодо виявлення чинників, які визначають тактику захисту у судовому засіданні, дослідження та розробки рекомендацій з вирішення типових ситуацій, які виникають у судовому  розгляді, найбільш ефективному використанню тактичних прийомів у судовому  розгляді, виявлення ролі ситуаційного підходу та методу моделювання в діяльності захисника, обґрунтуванню впливу тактики, вибраної захисником на стадії попереднього розслідування, на тактику, яка застосовується ним в судовому  розгляді  [2]. У свій час М. О. Баєвим була захищена спочатку кандидатська дисертація на тему «Тактика професійного захисту від обвинувачення в кримінальному процесі Росії» (1998) [3], а далі – докторська на тему «Тактичні основи діяльності адвоката-захисника в кримінальному судочинстві Росії: теорія та практика» (2005) [4].

Зокрема, в останній із названих робіт цим автором на основі дослідження місця теорії професійного захисту від кримінального переслідування в системі юридичних наук, наведене визначення предмета та змісту тактики професійного захисту у кримінальних справах, опрацьовані принципи цієї діяльності і системи критеріїв допустимості тактичних засобів професійного захисту, запропоновані науково обґрунтовані системи практичних рекомендацій реалізації тактичних аспектів діяльності адвоката-захисника в кримінальному судочинстві стосовно його окремих етапів і з врахуванням різноманітних ситуацій захисту.

Однак у цих та інших схожих дослідженнях пропозиції щодо тактики надання правової допомоги адвокатом знову ж таки обмежуються лише одним напрямом такої допомоги – захистом і переважно – обвинуваченого.

Останнім часом з’явилися поодинокі практичні та навчальні посібники, де здійснено спроби розкриття тактики адвокатської діяльності. Для прикладу, А. Н. Чашин на рівні навчального посібника висвітлює основи загальної адвокатської тактики, розглядаючи адвокатські ситуації, розкриває тактику спілкування із довірителем та укладення угоди про надання юридичної допомоги, виділяючи  тактику вступу адвоката у справу, тактику виявлення предмета та обсягів позовів, тактичні прийоми та методи, що використовуються адвокатом, тактику взаємодії адвоката з юридичною службою підприємства, адвокатську тактику у цивільних та кримінальних справах [5]. Разом з тим, тут відсутнє наукове обґрунтування сутності, інваріативності тактики надання правової допомоги при різноманітті супроводжуючих її ситуацій.

В цілому ж, вважаємо за доцільне узагальнити аргументи, що підтверджують та мотивують необхідність і можливість теоретичного обґрунтування та розробки прикладних основ формування тактики забезпечення правової допомоги.

Перш за все, наявність в юридичній літературі рекомендацій щодо розробки тактики діяльності захисника-адвоката, зокрема – у кримінальному судочинстві, – слугує незаперечним доказом визнання тактики захисту. Виходячи з сприйняття захисту в цілому як важливої (а, точніше, – центральної) сфери надання правової допомоги, видається логічним поширення тактики та її прийомів в межах обраної стратегії забезпечення правової допомоги і на інші сфери останньої (представництво та інші види правової допомоги), що дає підставу говорити про тактику забезпечення правової допомоги.

Надання правової допомоги є змістом, сутністю діяльності адвоката, ближчим до істини видається потреба іменувати  вказану тактику не як тактику діяльності адвоката, а саме як тактику забезпечення правової допомоги.

І, нарешті, найважливішим, з наших позицій, є аргумент щодо необхідності розробки тактики забезпечення правової допомоги у кожному із випадків надання її клієнту для спрямування реалізації права людини на доступ до правосуддя  відповідно до Конституції України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Міжнародного  пакту   про  громадянські  та політичні права, що ставиться за мету у Концепції формування  системи безоплатної правової допомоги в Україні [6]. Саме вказана тактика «урівноважить» слідчу, судову, прокурорську та інші тактики цього ряду щодо здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту адвокатом, особливо – щодо доступу  до  правосуддя.  

Але разом з тим зрозуміло, що тактику діяльності адвоката-захисника, яка відносно детально розроблена криміналістикою, не можна механічно переносити на усю сферу функцій адвоката щодо надання правової допомоги. Саме в цьому і виявляється необхідність розробки оптимальних стратегічних, тактичних та методичних прийомів діяльності адвоката у наданні правової допомоги.

Видається можливим сформулювати атрибути тактики забезпечення правової допомоги адвокатом на основі аналізу специфічних рис тактики захисту та узагальнення останніх [7, с. 24-25]. На цій основі до ознак тактики забезпечення правової допомоги адвокатом, як вважаємо, відносяться: 

 вид діяльності, в якій вказана тактика здійснюється і для якої виробляється – надання правової допомоги; 

 головна мета і завдання даного виду діяльності, для якого виробляється тактика, – захист прав, свобод та законних інтересів;

 суб'єкт діяльності тактики надання правової допомоги – професійний учасник діяльності – адвокат; 

 суб'єктивні та об'єктивні умови діяльності адвоката значно відрізняються від умов діяльності інших суб'єктів права.

З таких різноспрямованих позицій тактика забезпечення правової допомоги адвокатом являє собою систему домінант практичних рекомендацій з організації та планування надання правової допомоги адвокатом, визначення оптимальної лінії поведінки останнього з урахуванням відносин та взаємодії з іншими учасниками, що залучені у стосунки з клієнтом при отриманні ним правової допомоги на основі законодавства, норм і принципів вказаного процесу.

Література:

1. Баев М. О. Тактика уголовного преследования и профессиональной защиты от него. Прокурорская тактика. Адвокатская тактика: [научно-практическое пособие] / М. О. Баев, О. Я. Баев. – М.: Экзамен, 2005. –  320 c. 

2. Конин В. В. Тактика профессиональной защиты подсудимого в суде первой инстанции : Автореф. дис... канд. юрид. наук: 12.00.09 / В. В. Конин ; Калининградский государственный ун-т. – Калининград, 2003. – 21 с. 

3. Баев М. О Тактика профессиональной защиты от обвинения в уголовном процессе России : Автореф. дисс. … канд. юрид. наук [Елекронний ресурс] / М. О. Баев. – Воронеж, 1998. – Режим доступа :  http://www.lawlibrary.ru/disser2006499.html 

4. Баев М. О. Тактические основы деятельности адвоката-защитника в уголовном судопроизводстве России: теория и практика : Автореф. дисс. … докт. юрид. наук / М.О. Баев. – Воронеж, 2005. – Режим доступа :  http://www.lawlibrary.ru/disser2006499.html

5. Чашин А. Н. Стратегия и тактика адвокатской деятельности : [учебное пособие] / А. Н. Чашин. – М. : Дело и сервис, 2008. – 272 с. 

6. Концепція формування системи    безоплатної правової допомоги в Україні 9 червня 2006 року № 509/2006 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/509/2006 

7. Жамиева P. M. Тактика профессиональной защиты по уголовным делам  : Автореф. дис.канд. юрид. наук: 12.00.09 / Р. М. Жамиева ; Академия МВД Республики Казахстан. – Алмати, 1999. – 28 с. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше