:: LEX :: ПРОБЛЕМИ ОХОРОНИ ТА ЗАХИСТУ ОСОБИ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 21


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРОБЛЕМИ ОХОРОНИ ТА ЗАХИСТУ ОСОБИ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ
 
12.06.2013 13:44
Автор: Юркова Галина Володимирівна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри правознавства Миколаївського національного університету ім. В.О.Сухомлинського
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

Відповідно до ст. 3 Конституції України людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визначаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Закріплення вказаного положення вимагає від держави створення відповідної системи державних органів, діяльність яких була б безпосередньо направлена на забезпечення та реалізацію означених цінностей. Найбільш важлива соціальна роль у захисті прав і свобод громадян належить правоохоронним органам, зокрема слідчим підрозділам. 

Діяльність слідчого щодо забезпечення прав і свобод людини багатоаспектна, її результати залежать не тільки від професіоналізму але від можливості та ступеню дотримання норм КПК України, а також від механізмів та гарантій захисту учасників кримінального провадження. Саме на це націлює чинний Кримінально-процесуальний кодекс України, який вперше закріпив таку вихідну засаду кримінального провадження як верховенство права, відповідно до якого зміст і спрямованість діяльності держави не повинна виходити за межі закону та порушувати права людини.

Відповідно до нового КПК України можливості слідчих щодо забезпечення особистих прав громадян обумовлені перш за все їх компетенцією у цій галузі. Завдання Кримінально-процесуального кодексу щодо захисту особи, охорони прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження вказаними органами можна розглядати в різних аспектах: реалізація прав громадян на звернення із заявою про злочин; забезпечення прав потерпілого на відшкодування шкоди, завданої злочином; захист прав особи під час затримання та взятті під варту; забезпечення та реалізація прав підозрюваного та обвинуваченого; попередження та запобігання вчиненню злочинів тощо.

При обмеженні прав і свобод людини, яке може здійснюватися лише на підставі кримінального та кримінально-процесуального законодавства,  органи досудового слідства зобов’язані давати роз’яснення підстав таких обмежень, прав особи та можливостей їх реалізації. Крім того, чинне законодавство покладає на слідчих обов’язок щодо забезпечення права на юридичний захист затриманих та взятих під варту осіб. Ця норма значно підвищує рівень захищеності особи від необґрунтованих дій з боку не тільки слідчого але й інших суб’єктів досудового провадження.

Важливою гарантією дотримання прав учасників кримінального судочинства є встановлена процесуальна форма, яка створює детально врегульований, обов’язковий, стабільний та захищений державою правовий режим провадження у кримінальному провадженні, покликаний забезпечувати істину, свободу і справедливість. Дія принципу «дозволено все, що не заборонено законом», поширюється лише на громадян. Щодо суб’єктів процесу, які мають владні повноваження - здійснюють кримінальне провадження, діє протилежний принцип – «дозволено тільки те, на що уповноважив закон, і тільки у визначеній законом процедурі (формі)».

Варто зауважити, що процесуальна форма встановлюється кримінально-процесуальним законом, який безумовно повинен відповідати міжнародним стандартам – як за змістом, так і за формою.  Проте, чинний Кримінально-процесуальний кодекс, прийнятий у 2012 році викликає безліч нарікань та зауважень з боку як практичних працівників, так і теоретиків кримінального процесу. 

Наявність численних недоліків та помилок дають підстави назвати його таким, що не задовольняє потреби держави щодо ефективного здійснення кримінального судочинства. Порушення логічності викладення норми, розпливчастість та неясність формулювань, недостатня чіткість, неоднозначність, а також лінгвістичні та стилістичні помилки й неточності тягнуть додаткові тлумачення, роз’яснення, доповнення, викликають численні запитання, марні витрати часу, являються підґрунтям для тяганини та службових зловживань. У кінцевому рахунку виникає безліч ускладнень під час реалізації норм Кримінально-процесуального кодексу, що призводять до неоднозначного тлумачення та невірного застосування кримінально-процесуальної норми, помилок у прийнятті рішень, порушення процесуальних строків, порушення процесуальної форми, конфліктів між суб’єктами кримінального процесу. 

В якості приклада, проаналізуємо ст. 148 чинного КПК України. Глава 13, в якій міститься ця норма має назву «Тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом», проте визначення цього поняття відсутнє. Разом з тим, у статті 148 поряд з тимчасовим обмеженням у користуванні спеціальним правом зазначається про тимчасове вилучення документів, які посвідчують користування спеціальним правом. Причому, норма викладена таким чином, що не зрозуміло, яке із цих понять визначає інше. Якщо тимчасове обмеження полягає у тимчасовому вилучені документа, що посвідчує користування спеціальним правом, то чому тоді стаття 148 має назву: Загальні положення тимчасового обмеження у користуванні спеціальним правом та тимчасового вилучення документів, які посвідчують користування спеціальним правом.

Цілком закономірно, що усі перераховані негативні наслідки призводять до найбільш шкідливого – порушення прав, свобод, законних інтересів людини і громадянина, а це повинно націлювати державу на створення необхідних передумов, гарантій і механізмів реалізації  прав особи у сфері кримінального судочинства.




Література:

1. Конституція України: Прийнята 26 червня 1996 // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – №30. – Ст.141.

2. Кримінально-процесуальний кодекс України. – К.: Алерта, 2012. – 304 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
СУБ`ЄКТ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ, ПЕРЕДБАЧЕНОГО СТ. 305 КК УКРАЇНИ
30.05.2013 16:26
КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВОПОРУШЕННЯ І КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОСТУПОК: ДЕЯКІ ПРОБЛЕМИ ЗАПРОВАДЖЕННЯ У КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС
24.05.2013 21:26
ПОШУК ЗЛОЧИНЦЯ ЗА СПОСОБОМ ВЧИНЕННЯ ЗЛОЧИНУ
11.06.2013 13:48
ПОЧАТОК КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ ПРО СЕКСУАЛЬНІ ВБИВСТВА
11.06.2013 13:45
ДОВІДКОВО-ДОПОМІЖНІ ОБЛІКИ ЕКСПЕРТНОЇ СЛУЖБИ МВС УКРАЇНИ
11.06.2013 13:42
ОСОБЛИВОСТІ ОГЛЯДУ МІСЦЯ ПОДІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ СЕРІЙНИХ УБИВСТВ
11.06.2013 13:40
ДО ПОНЯТТЯ «СЕРІЙНІСТЬ ВБИВСТВ»
11.06.2013 13:38
ОСОБЛИВОСТІ НАСТУПНОГО ЕТАПУ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ ШАХРАЙСТВ, ВЧИНЕНИХ ПІД ВИГЛЯДОМ РЕЛІГІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
11.06.2013 13:02
ОРГАНІЗАЦІЯ І ТАКТИКА ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ ШАХРАЙСТВ, ВЧИНЕНИХ ПІД ВИГЛЯДОМ РЕЛІГІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
11.06.2013 12:56
СТАДІЯ ВІДДАНЯ ДО СУДУ ЗА КПК УСРР 1922 Р. ТА ЇЇ РЕФОРМУВАННЯ У ПІДГОТОВЧІ ДІЇ СУДУ У КПК УСРР 1927 Р.
05.06.2013 19:22




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше