:: LEX :: ШЛЯХИ ВИКОРИСТАННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ МІЖНАРОДНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ У БОРОТЬБІ З ВІДМИВАННЯМ БРУДНИХ ГРОШЕЙ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 59)

Термін подання матеріалів

14 березня 2024

До початку конференції залишилось днів 0


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ШЛЯХИ ВИКОРИСТАННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ МІЖНАРОДНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ У БОРОТЬБІ З ВІДМИВАННЯМ БРУДНИХ ГРОШЕЙ
 
27.08.2013 09:02
Автор: Івасік Роман Михайлович, здобувач кафедри кримінального процесу Національної академії внутрішніх справ
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

Сучасна теорія протидії злочинності виділяє три основні напрями вдосконалення боротьби з відмиванням брудних грошей, що характерні для всіх країн світу, а саме :

– удосконалення національної кримінально-процесуальної системи, яку становлять законодавство та система установ, що здійснюють боротьбу з відмиванням брудних грошей;

– подальша криміналізація не тільки самого процесу відмивання брудних грошей, а й супутніх дій осіб, які причетні до цього процесу: створення умов для відмивання грошей, допомога в нелегальних операціях з грішми, збут коштів, отриманих незаконним шляхом, фінансування злочинних і терористичних організацій. Окремо варто виділити те положення, що основні зусилля в боротьбі з цим видом злочинної діяльності необхідно спрямовувати саме на виявлення, конфіскацію та спрямування до державного бюджету грошових коштів і матеріальних цінностей, що виявлені у процесі розслідування у справах про відмивання брудних грошей;

– посилення ролі міжнародних і недержавних організацій та установ у попередженні та боротьбі з відмиванням брудних грошей та його наслідками.

Функції міжнародних організацій у процесі протидії відмиванню грошей є різноманітними. Так, наприклад, основний інструмент ООН – розроблення міжнародних конвенцій (Конвенція ООН проти наркозлочинності від 1 листопада 1990 р., яку підписали понад ста країн світу, що визначає засади міжнародної взаємодії у протидії легалізації брудних грошей, а також численні модельні угоди для країн-учасниць з окремих питань взаємодії).

Серед інших організацій, що не мають наднаціональної компетенції, а скоріше мають функції консультаційних організацій, рішення яких не є обов’язковими для країн, наприклад, ФАТФ (Група розроблення фінансових заходів боротьби з відмиванням доходів), Егмонтська група, Євразійська група з протидії легалізації брудних доходів та фінансування тероризму, Світовий банк, Базельський комітет, Вольфсберзька група тощо.

Організаціями, що мають безпосередні повноваження із встановлення взаємодії правоохоронних органів країн світу у боротьбі з відмиванням брудних грошей, є Інтерпол та Європол.

Інтерпол, крім розроблення модельних угод з питань транскордонного та поліцейського співробітництва, є практичним органом із протидії відмиванню брудних грошей. Так, до повноважень Національного центрального бюро Інтерполу деяких країн входить можливість «заморожування» підозрілих банківських рахунків на час слідства та накладання заборони на відчуження майна, яке, можливо, було отримано під час здійснення злочинної діяльності. У вересні 1983 року у складі Інтерполу утворено підрозділ по боротьбі з фінансовими злочинами «FOPAC» (Група розроблення фінансових заходів щодо боротьби з відмиванням брудних грошей), головною функцією якої став кримінальний аналіз фактів відмивання брудних грошей, розроблення методики протидії легалізації брудних грошей, проведення навчання, співробітництво з іншими організаціями, а також публікація бюлетеня «FOPAC» – видання, що містить інформацію про нові способи та факти відмивання грошей, а також заходи, що вживають правоохоронні органи у протидії цьому виду злочинної діяльності. Видається також «Енциклопедія фінансових активів», до якої входить інформація про законодавство країн світу з протидії фінансовим злочинам, а також про систему підготовки та навчання співробітників правоохоронних органів з цієї проблеми. У зв’язку з реорганізацією Генерального секретаріату Інтерполу, у 2001 році підрозділ було ліквідовано, а його повноваження в повному обсязі надано Субдиректорату фінансової злочинності та злочинності у сфері високих технологій Генерального секретаріату Інтерполу.

Європол з моменту свого створення мав певні функції щодо протидії легалізації брудних коштів. Сьогодні у його складі функціонує бюро кримінальних фінансових активів, що входить до підрозділу фінансових та майнових злочинів департаменту серйозних злочинів Європолу. Головною функцією цього підрозділу є надання допомоги в розслідуванні фінансових злочинів, а також підтримання Камденської міжвідомчої мережі повернення фінансових активів (CARIN) – міжнародної мережі обміну інформацією співробітників правоохоронних органів, що спеціалізуються на розслідуванні відмивання брудних грошей. Вона дозволяє здійснювати оперативний обмін інформацією між представниками правоохоронних органів країн Європи та третіх країн, координувати транскордонне співробітництво, відслідковувати й арештовувати активи та майно, отримані злочинним шляхом.

Окремої уваги заслуговує загальна інформаційна система Європолу «Info Ex», яка є, по суті, європейською базою даних розслідувань, що підтримує логічний пошук за пов’язаними назвами, тобто, розшукуючи особу за номером її паспорта або за прізвищем, можна отримати інформацію не тільки про анкетні дані особи, а й про попередні розслідування, ознайомитись з матеріалами щодо особи або організації.

Систему обміну інформацією в Європолі ми розглядаємо як найбільш ефективну та захищену, порівняно з іншими системами (насамперед Інтерполу), по-перше, тому що, використовуючи систему індексів, країна-розповсюджувач інформації надає її не в повному обсязі, а лише у вигляді основної інформації, розкриваючи її зміст лише за запитом тієї країни, для якої ця інформація становить інтерес. По-друге, інформація в Європолі надходить до контактних офіцерів (представники всіх країн-членів Європолу, які працюють у штаб-квартирі), тобто про неї поінформовані всі країни-учасниці цієї організації, система Інтерполу ж розуміє під собою лише двосторонній обмін інформацією або декількох країн, оскільки роботу над інформаційною системою у вигляді індексів «І-Link» в Інтерполі не закінчено.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ДЕЯКІ ПРОБЛЕМИ ЗАХИСТУ ПРАВ ЛЮДИНИ ВІД ПОСЯГАНЬ, ЩО ВЧИНЯЮТЬСЯ СЛУЖБОВИМИ ОСОБАМИ
29.09.2013 14:25
ТРАДИЦІЙНІ ТА НОВИЙ КРИТЕРІЇ КЛАСИФІКАЦІЇ СКЛАДІВ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ
29.09.2013 10:58
ОКРЕМІ ПИТАННЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ В СУДІ ПРИСЯЖНИХ
27.08.2013 09:04
ЛЕГАЛІЗАЦІЯ (ВІДМИВАННЯ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ : ПРОБЛЕМИ ВИЗНАЧЕННЯ ПРЕДМЕТУ ДОКАЗУВАННЯ
27.08.2013 09:03
ЩОДО ПРАВ ПОТЕРПІЛОГО У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ
27.08.2013 08:56
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ПРОВЕДЕННЯ СУДОВОЇ ЕКСПЕРТИЗИ
27.08.2013 08:55
ОБ’ЄКТ НЕЗАКОННОГО ВІДТВОРЕННЯ ТА РОЗПОВСЮДЖЕННЯ КОМП’ЮТЕРНИХ ПРОГРАМ І БАЗ ДАНИХ
13.10.2013 13:42
СОЦІАЛЬНО-ПРАВОВА ОБУМОВЛЕНІСТЬ ОКРЕМИХ ВИДІВ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ ПРОТИ АВТОРСЬКИХ ПРАВ
13.10.2013 13:39
ПРАВА ГРОМАДЯН НА РЕЄСТРАЦІЮ ЗАЯВИ ПРО КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВОПОРУШЕННЯ
02.10.2013 22:30
ДО ПИТАННЯ ПРО ПРЕДМЕТ ЗАСТАВИ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ
01.10.2013 16:27




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше