:: LEX :: БЛАГОДІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ КРЕДИТНИХ СПІЛОК
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

БЛАГОДІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ КРЕДИТНИХ СПІЛОК
 
01.02.2014 11:57
Автор: Агаркова Євгенія Ігорівна, Донецький національний університет
[Секція 9. Господарське право. Господарське процесуальне право]

Проведення економічної реформи та структурної перебудови господарського комплексу держави, обумовлює необхідність подальшого розвитку кредитних спілок (далі - КС) як складової частини фінансового ринку України.
Будучи провідною ланкою ринкової економіки, кредитні спілки виступають складним механізмом, що чутливо реагує на всі соціально-економічні, політичні та соціопсихологічні процеси, що відбуваються в країні. Незважаючи на високу соціальну значимість, а також важливу роль КС у розвитку економіки держави, варто зауважити, діяльність кредитних спілок залишається мінімально врегульованою на законодавчому рівні, що у цілому може привести до негативних соціально-економічних результатів.
Низку правових проблем господарської діяльності кредитних спілок висвітлено в  роботах вчених  В. Гончаренка [1], О. Луцишина [2], Н. Славової [3] та інших вчених і фахівців – юристів та економістів. Разом з тим, залишається значна кількість питань, що потребують подальшого дослідження та доопрацювання.
Метою дослідження є розробка конкретних пропозицій щодо правового регулювання господарської діяльності кредитних спілок, зокрема благодійної діяльності КС.
Відповідно до ст. 21 Закону України «Про кредитні спілки» [4] кредитна спілка відповідно до свого статуту здійснює наступні види господарської діяльності: приймає вступні та обов'язкові пайові та інші внески від членів спілки; надає кредити своїм членам на умовах їх платності, строковості та забезпеченості в готівковій та безготівковій формі; залучає на договірних умовах внески (вклади) своїх членів на депозитні рахунки як у готівковій, так і в безготівковій формі; виступає поручителем виконання членом спілки зобов'язань перед третіми особами; розміщує тимчасово вільні кошти на депозитних рахунках в установах банків, які мають ліцензію на право роботи з вкладами громадян, об'єднаній кредитній спілці, а також придбаває державні цінні папери, перелік яких встановлюється Уповноваженим органом, та паї кооперативних банків; залучає на договірних умовах кредити банків, кредити об'єднаної кредитної спілки, кошти інших установ та організацій виключно для надання кредитів своїм членам, якщо інше не встановлено рішенням Уповноваженого органу; надає кредити іншим кредитним спілкам, якщо інше не встановлено рішенням Уповноваженого органу; виступає членом платіжних систем; оплачує за дорученням своїх членів вартість товарів, робіт і послуг у межах наданого йому кредиту; провадить благодійну діяльність за рахунок коштів спеціально створених для цього фондів; провадження кредитною спілкою іншої діяльності, крім передбаченої цим Законом, не допускається.
На практиці переважна більшість кредитних спілок здійснюють дві діяльності (операції) – надання кредитів та залучення внесків (вкладів) своїх членів на депозитні рахунки.
Відповідно до ст. 1 Закону України «Про кредитні спілки» кредитна спілка є фінансовою установою, виключним видом діяльності якої є надання фінансових послуг (норма є імперативною). Необхідно зазначити, що серед вищезгаданого переліку видів діяльності кредитних спілок, до фінансової відноситься майже всі, як виключення є благодійна діяльність. Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» [5] визначає, що благодійна діяльність - добровільна особиста та/або майнова допомога для досягнення визначених цим Законом цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара. Суб’єктами благодійної діяльності є благодійні організації, а також інші благодійники та бенефіціари. В совою чергу, до благодійників закон відносить дієздатну фізичну особу або юридичну особу приватного права (у тому числі благодійна організація), яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності.
Треба звернути увагу на те, що Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» визначено вичерпний перелік сфер та видів благодійної діяльності. У зв’язку з цим, благодійні організації та благодійники самостійно визначають сфери (зокрема, освіта, охорона здоров’я, розвиток територіальних громад), види (зокрема, публічний збір благодійних пожертв, проведення благодійних аукціонів, управління благодійними ендавментами), місце (територію), строки і бенефіціарів благодійної діяльності в установчих документах, благодійних програмах або інших рішеннях органів управління.
Слід підкреслити, що в ринкових умовах, некомерційні організації (до яких відносять й кредитні спілки) виконують соціальну функцію, становлячись складового управління життям населення, юридичних осіб (дитячих садків, шкіл, притулків тощо), яким щодня доводиться шукати джерела для розвитку, виживання, «будувати» стратегію життя для забезпечення життєдіяльності. Ймовірність успіху кредитних спілок, посилюється за умов, коли вони відповідають економічним, соціальним процесам (тобто вирішують саме ті завдання які необхідні суспільству).
Не викликає сумнівів, що ефективність господарювання КС залежить і від прозорого характеру благодійної діяльності (мова йдеться саме про кошти, майно яке спрямовується виключно на відповідні цілі).
На нашу думку, внески членів кредитної спілки на благодійну діяльність  повинні спрямовуватися на задоволення соціальних, економічних, культурних інтересів. Крім того, вони (члени кредитної спілки) мають бути впевненими, що їхня фінансова, матеріальна допомога є корисною, тобто направлена на вирішення певних, а саме конкретних завдань. У зв’язку, з тим, що Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» надається вичерпний перелік видів та сфер здійснення благодійної діяльності, вважаємо, що статутом КС повинно бути передбачено конкретні види та сфери такої діяльності.
З огляду на наведене, пропонується внести доповнення до статті 7 Закону України «Про кредитні спілки», а саме:
«цілі та сфери благодійної діяльності, у разі здійснення кредитною спілкою такої діяльності».
Водночас, треба звернути увагу, що благодійна діяльність не входить до переліку фінансових послуг. За таких умов, необхідно п. 2 ст. 1 Закону України «Про кредитні спілки» викласти у наступній редакції «2. Кредитна спілка є фінансовою установою, яка надає фінансові послуги своїм членам. Крім надання фінансових послуг своїм членам кредитна спілка має право займатися іншими видами діяльності передбачених цим Законом».


Література:
1. Гончаренко В.В. Кредитна кооперація: Форми економічної самодопомоги сільського і міського населення у світі та Україні / В.В. Гончаренко. – К.: Глобус, 1998. – 330 с.
2. Луцишин О. Кредитні спілки на ринку фінансових послуг України: проблеми та пріоритети розвитку / О. Луцишин // Світ фінансів. – 2006. –
№ 3. – С. 114-127.
3. Славова Н.О. Господарсько-правовий статус кредитних спілок: Монографія / Н.О. Славова. – Донецьк: ДонНу, 2012. – 190 с.
4. Про кредитні спілки: Закон України  від 20  грудня 2001 р. № 2908-ІІ // Відомості Верховної Ради України. – 2002. – № 15. – Ст. 101.
5. Про благодійну діяльність та благодійні організації: Закон України від 5 липня 2012 р. № 5073 - VI // Голос України. – 2013. – № 29.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше