:: LEX :: МЕХАНІЗМ ВИКОНАННЯ ПІДПИСІВ ІЗ НАСЛІДУВАННЯМ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

МЕХАНІЗМ ВИКОНАННЯ ПІДПИСІВ ІЗ НАСЛІДУВАННЯМ
 
19.02.2014 10:16
Автор: Свобода Євгенія Юріївна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри криміналістичних експертиз навчально-наукового інституту підготовки фахівців для експертно-криміналістичних підрозділів Національної академії внутрішніх справ, Кордас Констянтин Iгорович, курсант навчально-наукового інституту підготовки фахівців для експертно-криміналістичних підрозділів Національної академії внутрішніх справ
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

Останнім часом розвиток комп’ютерних технологій призвів до різкого зменшення кількості текстів, які виконуються рукописним способом, і як наслідок, до збільшення кількості малооб’ємних почеркових об’єктів, зокрема, підписів.

Однією з малорозроблених проблем судово-почеркознавчої експертизи є дослідження неавтентичних підписів, виконаних з наслідуванням.

Дослідження таких підписів часто пов’язано з великими труднощами. Це пояснюється тим, що експерт повинен вивчити порівняно малий об’єм графічного матеріалу й за ним визначити факт наслідування, його вид, справжність підпису, особу виконавця підпису, виконаного з наслідуванням [6, с. 54].

В криміналістичній літературі під несправжнім підписом розуміється підпис, виконаний не тією особою, від імені якої він значиться [2, с. 84].

В. Ф. Орлова вважає, що такий підпис по суті підписом не є, тому що він не виступає в якості затверджувального знака [5, с. 304].

Несправжні підписи, виконані з наслідуванням, в більшості випадків відображають специфічну взаємодію двох рухових навичок. Наслідувач повинен враховувати ступінь виробленості й координацію рухів в оригіналі при формуванні навички виконання несправжнього підпису.

Наслідування буває двох видів – навмисне та ненавмисне. Навмисне наслідування це наслідування, яке проявляється у результаті усвідомленої, спрямованої діяльності людини. Ненавмисним є наслідування без спеціальної мети [2, с. 165].

При наслідуванні, перш за все, у якійсь мірі засвоюються навички письмово-рухової системи іншої особи і потім відтворюються при письмі. Однак засвоєння і відтворення таких навичок неминучо призводять до часткової зміни власних навичок письма особи, що наслідує, а, отже, і до порушення всієї стереотипної рухової установки. У почерковому об’єкті це проявляється не тільки у імітації ознак чужого почерку, але і у викривленні ознак власного почерку підроблювача.

У підписах, виконаних із наслідуванням спостерігаються ознаки: 1) які імітують ознаки чужого почерку; 2) змінені ознаки почерку підроблювача; 3) ознаки звичайного почерку підроблювача.

У зв’язку з деавтоматизацією індивідуальної письмової навички у особи в процесі наслідування виникає необхідність контролювати процес письма при виконанні букв у цілому та їх елементів. Особливу увагу при вивченні підпису з метою пошуку у ньому ознак незвичного виконання експерт повинен звертати на ознаки уповільнених рухів, яка супроводжує виконання підпису із наслідуванням.

На підставі вище викладених ознак, А. М. Лисенко визначив несправжні підписи, виконані з наслідуванням, як почеркові об’єкти, що відтворюють конфігураційні особливості оригіналу або образу справжнього підпису певної особи, виконані на основі функціонально-динамічного комплексу навичок виконавця або з допомогою знову виробленої рухової навички [3, с. 120].

На процес наслідування можуть впливати наступні фактори:

– вид наслідування;

– вид транскрипції підпису-оригіналу (точніше конструктивна складність підпису-зразка);

– ступінь виробленості підпису-оригіналу;

– ступінь виробленості почерку особи, що наслідує;

– здібності особи до запам’ятовування і малювання;

– тривалість спостереження, тренування.

На сьогоднішній день відомі три основні способи виконання підпису із наслідуванням: а) «на око»; б) по пам’яті; в) після попереднього тренування [4, с. 204-205].

Схема виконання підпису із наслідуванням «на око» така: зорове сприйняття; виконання підпису (безпосередньо на документ або спочатку на аркуш паперу, потім – на документ) [4, с. 208].

Висновок про виконання підпису з наслідуванням «на око» може бути зроблений при встановленні факту зниження та порушення координації рухів, зниженню темпу письма, наявності слідів уповільненості рухів з необґрунтованими зупинками, підмальовуванням, слідами тремтіння руки та наявністю збігів транскрипції підписів, загальних ознак та деяких окремих ознак.

Для даного виду наслідування характерним є велика зовнішня схожість та значна відмінність в окремих ознаках, таких як: форма рухів при виконанні початкових та заключних частин підписів; протяжність рухів при виконанні додаткових штрихів; напрямок рухів при виконанні букв в цілому та окремих елементів букв, а також складність рухів при виконанні розчерку.

Виконання підпису із наслідуванням «по пам’яті». Суть цього виду наслідування полягає у тому, що особа виконує підпис від імені іншої особи, який вона раніше бачила і запам’ятала. Підроблювач у цьому випадку наслідує не підпису, який він міг би спостерігати у момент наслідування, а зоровому образу, який зберігся у його пам’яті.

При наслідуванні «по пам’яті» найчастіше співпадає транскрипція (буквена, змішана, штрихова – хоча можуть бути розбіжності у деталях транскрипції), загальний вигляд підпису, нахил букв і штрихів, а також напрямок рухів при виконанні окремих елементів і найбільш «помітних» елементів підпису. До ознак, що розрізняються, відносяться майже всі окремі ознаки: особливо протяжність рухів по вертикалі й горизонталі, а також більшість окремих ознак (однак це не виключає збігу деяких окремих ознак). Іноді при наслідуванні «по пам’яті» у досліджуваному підпису проявляються елементи власного підпису підроблювача.

Виконання підпису із наслідуванням після «попереднього тренування». При відсутності попереднього тренування у більшості випадків особи, що наслідують підпису інших осіб, не можуть відтворити об’єкт наслідування без значного зниження виробленості та координації рухів, а також зниження темпу. Отже, схема виконання підпису із наслідуванням після «попереднього тренування»: така: підпис – як об’єкт наслідування, зорове сприйняття, тренування, виробленість навички, виконання підпису.

Вищезазначене дозволяє зробити висновок, що підписи нерідко виконуються із наслідуванням; кожний підпис, виконаний із наслідуванням є результат зміни звичного почерку і відтворення особливостей чужої навички; у підписах, виконаних із наслідуванням спостерігаються певні ознаки, які впливають на експертне дослідження. На сьогоднішній день відомі три основні способи виконання підпису із наслідуванням: «на око»; по пам’яті; після попереднього тренування




Література:

1. Абрамова В. М. Альбом схем із судово-почеркознавчої експертизи : навч. посіб. / Абрамова В. М., Садченко О. О., Свобода Є. Ю. – К. : Паливода, 2003. – 120 с.

2. Винберг Л. А. Почерковедческая экспертиза : учебн. / Л. А. Винберг, М. В. Шванкова / под ред. Р. С. Белкина. – Волгоград : НИ и РИО ВСШ МВД СССР, 1977. – 208 с.

3. Лисенко А. М. Актуальні питання криміналістичного дослідження недійсних підписів, виконаних з наслідуванням оригіналу або його узагальненого вигляду / А. М. Лисенко // Право і суспільство. – 2006. – С. 119-128.

4. Меленевська З. С. Судово-почеркознавча експертиза : навч.-метод. посіб. / Меленевська З. С., Свобода Є. Ю., Шаботенко А. І. ; за ред. І. П. Красюка. – К. : Укр. центр духовної культури, 2007. – 280 с.

5. Орлова В. Ф. Теория судебно-почерковедческой идентификации / Орлова В. Ф. – М. : ВНИИСЭ, 1973. – Вып. 6. – 336 с.

6. Порфирьев К. Г. Количественные характеристики признаков подписей, выполненных с подражанием / К. Г. Порфирьев // Криминалистика и судебная експертиза. – 1981. – Вып. 23. – С. 54.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЩОДО ПОНЯТТЯ «ЗАВІДОМО НЕЗАКОННИЙ ПРИВІД» ЗА ЗМІСТОМ СТАТТІ 371 КК УКРАЇНИ
21.02.2014 20:18
ПРИМУШУВАННЯ ДО ДАЧІ ПОКАЗАНЬ ЯК ЧИННИК, ЩО СПРИЯЄ РОЗВИТКУ ЗЛОЧИННОСТІ
21.02.2014 00:25
ЗМАГАЛЬНІСТЬ ЯК ОДНА ІЗ ЗАСАД КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ
18.02.2014 11:46
ПІДСЛІДНІСТЬ ЯК ІНСТИТУТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИКОНАННЯ ЗАВДАНЬ КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА
18.02.2014 11:43
ОСКАРЖЕННЯ ДО СЛІДЧОГО СУДДІ РІШЕНЬ, ДІЙ ЧИ БЕЗДІЯЛЬНОСТІ СЛІДЧОГО ТА ПРОКУРОРА
18.02.2014 11:42
ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СЛІДЧОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ У ВІДПОВІДНОСТІ ДО ЧИННОГО КПК УКРАЇНИ
17.02.2014 22:39
ОСОБЛИВОСТІ РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО–ТРАНСПОРТНИХ ПРИГОД
04.03.2014 20:43




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше