:: LEX :: ПРОБЛЕМИ ЕТИМОЛОГІЧНОГО ВИВЧЕННЯ ТЕРМІНУ «КОРУПЦІЯ»
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 27


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРОБЛЕМИ ЕТИМОЛОГІЧНОГО ВИВЧЕННЯ ТЕРМІНУ «КОРУПЦІЯ»
 
26.04.2014 10:38
Автор: Бухтіяров Олексій Анатолійович, кандидат юридичних наук, доцент кафедри організації оперативно-розшукової діяльності, Гожий Микола Степанович, бакалавр, Національний університет державної податкової служби України
[Секція 1. Теорія та історія держави і права. Історія політичних і правових вчень. Філософія права]

В сучасних політичних та економічних умовах розвитку України питання ефективної протидії корупційним проявам набувають особливої актуальності. Проте, ефективна боротьба з цим негативними явищами неможлива без глибокого розуміння  їх природи.  При відсутності наукового обґрунтування походження та значення терміну «корупція» неможливо повністю розкрити  зміст корупційних правопорушень та вести повноцінну боротьбу проти них.

Проблемами вивчення історії  розвитку терміну «корупція» займалися  такі вчені: А.А. Аслаханов,  В.С. Лукомський, П. С. Матишевський, О.І. Мізерій, С. І. Ожегов, М.Ю. Панченко, П.М. Тихомиров та інші. 

Можна виділити кілька варіантів походження терміну «корупція».  Перший варіант передбачає походження від сполучення латинських слів «correi» (кілька учасників зобов’язальних відносин з приводу одного предмета) і «rumpere» (ламати, пошкоджувати, порушувати, скасовувати). В результаті утворився самостійний термін «corrumpere», який передбачає участь у діяльності кількох осіб, метою яких є «гальмування» нормального ходу судового процесу або процесу управління справами суспільства. Також  цей термін також пов’язують з латинським словом, але вже дещо іншим - «corruptio», яке тлумачиться як «підкуп, продажність громадських і політичних діячів, посадових осіб».

С. І. Ожегов тлумачить це  поняття по-своєму : «Корупція, - зазначає він, - підкуп хабарами, продажність посадових осіб, політичних діячів». Крім підкупу і продажності, енциклопедичні словники тлумачать латинське слово corruptio ще й як псування і розбещування. Останнє, як вже зазначалось, підкреслює глибинний аспект корупції як соціального явища, яке свідчить про розбещення певних посадових осіб державних органів владою і розкладання системи державної влади. 

В енциклопедичних виданнях корупція пояснюється як процес, пов’язаний з прямим використанням посадовою особою прав (повноважень), наданих їй посадою, з метою особистого збагачення, включаючи в цей процес підкуп чиновників і громадсько-політичних діячів,  дачу хабарів і т. п.

Деякі науковці розглядати корупцію як одну з форм зловживання владою, пов’язаною з підкупом посадових осіб. Як злочинну діяльність у сфері політики або державного управління, що полягає у використанні посадовими особами наданих їм прав і владних можливостей з метою особистого збагачення, пропонує розглядати корупцію М. Ю. Тихомиров. В окремих енциклопедичних виданнях корупція відверто називається конкретним злочином, який полягає у прямому використанні посадовою особою прав, пов’язаних з її посадою, з метою особистого збагачення.

Таким чином, енциклопедичні визначення, які повинні характеризуватися чіткістю, точністю, лаконічністю і одно¬значністю дефініцій, не дають виразної і однозначної уяви про корупцію з юридичної точки зору.

Отже, питання вивчення походження корупції як  явища, та питання походження терміну «корупція» нерозривно пов’язані і на можуть розглядатись окремо одне від одного. 




Література:

1. Мельник М. І. Корупція - корозія влади (соціальна сутність, тенденції та наслідки, заходи протидії). – К. : Юридична думка, 2004. – 400 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОТИДІЯ КОРУПЦІЙНИМ ПРОЯВАМ ЯК ОДНА ІЗ ФОРМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАКОННОСТІ В УКРАЇНІ
26.04.2014 10:41
СТАНОВЛЕННЯ ТА ГЕНЕЗИС УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ В УКРАЇНСЬКОМУ САМОСТІЙНИЦЬКО-ДЕРЖАВНИЦЬКОМУ РУСІ: ІСТОРИКО-ПРАВОВИЙ ДИСКУРС
25.04.2014 12:45
СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК ОСВІТИ У ПОВІТОВИХ ОРГАНАХ ЗЕМСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНСЬКИХ ГУБЕРНІЯХ РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ
04.04.2014 10:07




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше