:: LEX :: ПРОБЛЕМА НЕЗАЛЕЖНОСТІ ПРОФЕСІЙНИХ СПІЛОК В УКРАЇНІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 22


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРОБЛЕМА НЕЗАЛЕЖНОСТІ ПРОФЕСІЙНИХ СПІЛОК В УКРАЇНІ
 
26.11.2014 22:40
Автор: Пудлик Наталія Юріївна, студентка Інституту прокуратури та слідства Національного університету «Одеська юридична академія»
[Секція 6. Трудове право та право соціального забезпечення]

Проблема взаємовідносин держави і громадянина завжди перебувала в центрі уваги дослідників. Як добровільні об’єднання останніх, немалу роль відіграють професійні спілки, діяльність яких спрямована на захист інтересів працюючих. Однак їхні первісні властивості не завжди влаштовували державу, яка намагалась підпорядкувати їх своїм інтересам. 

Держава співпрацює з професійними спілками: надає право громадянам вступати в профспілки, забезпечує додержання прав та інтересів профспілок, визнає профспілки повноважними представниками працівників і захисниками їх прав та інтересів, співпрацює в реалізації цих прав та інтересів.

De-facto, така взаємодія є швидше вимушеним кроком, ніж підтримкою, для профспілок. Держава робить спроби законодавчого обмеження діяльності профспілок, стримування їх від застосування акцій протесту, переорієнтацію профспілок з відстоювання інтересів працівників на інтереси держави.

Так, в процесі занепаду Радянського Союзу, було створено 6 жовтня 1990 року Федерацію незалежних профспілок України, яка стала правонаступницею Української республіканської ради профспілок. У листопаді 1992 року її було перейменовано в Федерацію профспілок України.

Незважаючи на зміну назви, ФПУ, за свою суттю, залишилася типовою по-радянському залежною профспілкою. Доказом цього є виступ у 1994р. Л.Кучми, який звернувся до професійних спілок з пропозицією запровадити тимчасовий мораторій на страйки, на що працюючі віднеслися з розумінням. Це призвело до заборгованості у виплаті заробітної плати більше ніж 6 млрд. гривень та безробіття близько 15% населення.

Також в 2006 році Міністерством Юстиції було надіслано лист місцевим управлінням юстиції «Про порядок посвідчення відчуження майна загальносоюзних профспілкових організацій колишнього Союзу РСР, розташованого на території України» де вказується, що майно колишніх 

профспілкових організацій залишається державною власністю, а тому правові підстави для розпорядження Федерацією профспілок України майном загальносоюзних громадських організацій колишнього Союзу РСР відсутні.

А в 2007 р. ВРУ було прийнято закон «Про мораторій на відчуження майна, яке перебуває у володінні Федерації професійних спілок України» (далі -Закон), який зобов’язав скласти перелік майна, котре забороняється відчужувати, провести його інвентаризацію, перевірити законність перебування у власності ФПУ та встановити, яка частка в цьому майні належить державі.

Встановлення мораторію на дане майно забороняє його передачу в  оренду  чи  інше користування. Це не дає можливості членам профспілки повною мірою користуватися ним, тобто держава порушує охоронювані законом права і свободи як громадянина і як члена профспілки. ВРУ доручила ФДМ й правоохоронним органам перевірити законність відчуженого ФПУ майна й у випадку виявлення порушення законодавства вжити заходів для повернення цих об'єктів законному власникові.

Тобто піднімається питання щодо сумнівності правомірного володіння профспілками майном і можливість віднесення його до державної власності з метою використання всіма громадянами України. Але шляхом правонаступництва майно та кошти, які на праві власності належали Українській республіканській раді профспілок переходять до Федерації профспілок України, де остання є добросовісним набувачем. І відповідно до загальних приписів права власності, одержавлення майна профспілок буде порушенням статті 321 Цивільного кодексу України.

Таким чином, прослідковується невідповідність Закону, даного листа нормам ЦКУ. Тому, варто було б підняти питання про доцільність вищевказаних актів.

Щоб відстояти свою незалежність та результативно виконувати функції профспілка повинна діяти більш радикально, як наприклад у Франції. У цій країні для захисту трудових прав працюючі часто вдаються до страйків та маніфестацій. В червні 2014 року, було скасовано більше півсотні європейських рейсів через страйк французьких авіадиспетчерів. Причиною було невдоволення профспілок авіадиспетчерів ЄС планом оптимізації повітряного трафіку між країнами, що може призвести до скорочення робочих місць. 

 Отож, для реальної незалежності профспілок, потрібно в першу чергу скасувати акти, які не дають їм вільно та самостійно діяти, але при тому чітко встановити ті контрольні повноваження якими будуть наділятися державні органи, перевіряючи діяльність професійних спілок. А у випадку втручання будь-яких суб’єктів, члени профспілок повинні рішуче відстоювати свої інтереси, де останнім важелем буде масовий страйк.




Література:

1. Цивільний кодекс України від 16. 01. 2003 року // Відомості Верховної Ради України. – 2003. - № 40-44. Ст. 356.

2. Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності : Закон України від 15.09.1999 №1045-XIV // Відомості Верховної Ради України. – 1999. – № 45, ст.397 (зі змінами).

3. Про мораторій на відчуження майна, яке перебуває у володінні Федерації професійних спілок України : Закон України від 22.02.2007 №700-V // Відомості Верховної Ради України. – 2007. – № 21, ст.286.

4. Про порядок посвідчення відчуження майна загальносоюзних профспілкових організацій колишнього Союзу РСР, розташованого на території України : лист Міністерства Юстиції України від 29.08.2006 № 31-32/167 [Електронний ресурс] // Законодавство України. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ЩОДО НЕДОЛІКІВ ТА ПЕРЕВАГ ФРІЛАНСИНГУ
26.11.2014 22:25
ОСОБЛИВОСТІ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН ПРАЦІВНИКІВ У ПЕРІОД ПРОХОДЖЕННЯ ВИПРОБУВАННЯ
26.11.2014 18:05




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше