:: LEX :: ДОКУМЕНТНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 28


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДОКУМЕНТНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ
 
24.10.2016 14:33
Автор: Черепій Ольга Сергіївна, студент 5 курсу 5-К навчальної групи Національної академії внутрішніх справ України
[Секція 10. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

Процес становлення правової держави потребує підвищення ефективності роботи всіх правоохоронних органів, в тому числі і органів внутрішніх справ. Сьогодні актуальним є пошук та запровадження нових підходів у сфері управління органами внутрішніх справ, побудови їх якісно нової моделі відповідно до стандартів, принципів і норм, що вироблені світовою спільнотою.

В умовах інтенсивності правотворчого процесу в сучасній Україні до співробітників Національної поліції України висуваються підвищені вимоги, що стосуються не тільки досконалого знання змісту права, але й специфіки його утворення й оформлення. У зв’язку з цим зростає роль письмового оформлення документаційного супроводу діяльності поліції, правильного складання й оформлення всіх видів управлінських документів.

Важливою складовою частиною роботи органів Національної поліції є діловодство, адже документи є важливим джерелом і засобом планування діяльності, контролю, роботи з кадрами і кадровим резервом, зміцнення службової дисципліни, аналізу й узагальнення практики управління, яскравим показником рівня управлінської культури [1, c. 76]. Діловодство органів Національної поліції полягає у створенні, обробленні, розсиланні та доведенні до виконавців, контролі за виконанням, систематизації, обліку, зберіганні, використанні документів, істотно важливих і необхідних для успішного здійснення їх функцій та поставлених перед ними завдань.

Питання вивчення природи документів неодноразово було предметом наукових досліджень, однак залишається одним з найбільш дискусійних в наукових та практичних дослідженнях. Необхідність вивчення ролі документів у діяльності органів внутрішніх справ полягає в тому, що саме в них відображаються всі елементи змісту (права, обов’язки, відповідальність, дії учасників правових відносин; результати цих дій; прийоми, засоби і способи їх досягнення) та процедурно-процесуальні форми практичної роботи (етапи роботи з документами, процедури щодо прийняття рішень, правові режими) юридичної практики.

Питанням документаційно-інформаційного забезпечення управління в державних установах висвітлено у працях Н. Кушнаренко, М. Ларіна, Я. Калакури, Ю. Палехи, А. Головача та інших вчених. Частково проблему документаційного забезпечення органів внутрішніх справ порушено в роботах науковців різних галузей правових наук, зокрема, М. Ануфрієва, О. Бандурки, Ю. Битяка, С. Боровик, Р. Калюжного, О. Комісарова та ін.

Правоохоронні органи у сучасній Україні повинні бути насамперед єдиною сервісною службою, що допомагає суспільству влаштувати безпечний та законний добробут у власній країні, саме тому оперативність та чіткість у роботі з документами, обробці інформації є основною задачею для ефективного функціонування поліції. Особливо гостро сьогодні постає питання прозорості діяльності правоохоронних органів. Від поліції очікують не лише прояв інтересів до інформації, що стосується їх діяльності, але й потреб громадян, їхній захист та спокій [5, c. 167]. Підвищення довіри населення до поліції – основна мета діяльності усієї правоохоронної системи. Запровадження новітніх технологій, а особливо у процес документообігу деякою мірою дає таку змогу. Стан діловодства в підрозділі Національної поліції характеризує стиль роботи керівництва, дотримання законності і дисципліни, рівень професійної підготовки працівників, наукову організацію управлінської праці.

Резюмуючи, можна сказати, що слід забезпечити прозорість та ефективність документаційних процесів в органах Національної поліції України. Дотримаення законності та юридичної сили документів залежить від чітко налагодженої системи документування [6, c. 29]. Проте незважаючи на великий науковий інтерес фахівців до інформаційно-документаційної діяльності органів внутрішніх справ та її вдосконалення, багато теоретичних, методологічних та практичних питань, особливо в умовах реформування Національної поліції в Україні, залишилися поза увагою документознавчої науки і потребують ґрунтовного вивчення.




Література:

1. Бандурка О. М. Основи управління в органах внутрішніх справ України: теорія, досвід, шляхи удосконалення [Текст] / О. М. Бандурка. – Х. : Основа, 1996. – 398 с.

2. Брайченко О. Д. Інформаційно-комунікаційне забезпечення діяльності посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування [Текст] : навч.-метод. Матеріали / уклад. : О. Д. Брайченко, І. В. Васькова, С. В. Загороднюк, Т. А. Саченко. – К. : НАДУ, 2010. – 72 с.

3. Діхтяренко О. В. Проблеми і перспективи станду сучасного документообігу та діловодства [Текст] / О. В. Діхтяренко // Інформатизація вищої освіти. Управління розвитком складних систем. – К. – 2013. – № 13. – С. 147-151.

4. Інструкція з оформлення документів у системі Міністерства внутрішніх справ України від 27.07.2012 р. – [Електронний ресурс]. – режим доступу : http : //www.npu.gov.ua/uk/publish/article/788953. – Заголовок з екрана. 

5. Комісаров О. Г. Інформатизація в системі охорони громадського порядку: проблеми адміністративно-правового забезпечення [Текст]: монографія / О. Г. Комісаров; В.о. Дніпропетр. держ. ун-т внутріш. справ. – Дніпропетровськ : Ліра ЛТД, 2012. – 423 с.

6. Корж А .В. Юридичне документування. [Текст] / А. В. Корж. – К.: ін-т держави і права, 2011. – 168 с.

7. Про Національну поліцію [Електронний ресурс] : Закон України від 01.01.2016 р. // Парламент. – Режим доступу : http :/ zakon3. rada. gov. ua/ laws/ show/ 580-19 – Заголовок з екрана



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше