:: LEX :: ПРИНЦИПИ ГЛАСНОСТІ ТА ВІДКРИТОСТІ СУДОВОГО РОЗГЛЯДУ В СВІТЛІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 59)

Термін подання матеріалів

14 березня 2024

До початку конференції залишилось днів 0


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРИНЦИПИ ГЛАСНОСТІ ТА ВІДКРИТОСТІ СУДОВОГО РОЗГЛЯДУ В СВІТЛІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ
 
23.11.2016 13:18
Автор: Яненко Анастасія Вадимівна, студент-магістр юридичного факультету, Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна
[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право]

Конституція України закріпила перечень положень, спрямованих на побудову нашої країни  як держави європейського рівня.

Основну увагу у цьому питанні приділяємо положенням Конституції України, які захищають права людини та громадянина при здійсненні правосуддя. Так, у п. 6 ст. 129 Конституції України закріплено принцип гласності судового процесу та його повне фіксування технічними засобами, її конкретизація у статті 11 Закона України «Про судоустрій і статус суддів» та відображення цього принципу у ст. 6 ЦПК України: «Гласність та відкритість судового розгляду». 

Основними міжнародними актами, які висвітлюють принцип гласності і відкритості є: Загальна декларація прав людини, Міжнародний пакт про громадянські і політичні права та Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод.  

Міжнародно-правові акти, які були вказані вище, відображають основні гуманні досягнення цивілізації та становляться прикладом законодавчого функціонування судової системи в державі.

У зв'язку з цим можна стверджувати, що ідея гласності правосуддя набула статусу загальновизнаного принципу в міжнародному праві та є одним із показників євроінтергації у нашій державі.

Що саме є гласніть? Гласність - один з принципів, який характеризує: здійснення демократії, гарантування ефективного функціонування усіх її інститутів; діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування та об'єднань громадян, а також  реалізацію права на інформацію. Принцип гласності та відкритості судового процессу - є одним з найважливіших принципів судочинства, гарантує кожному право на гласний судовий розгляд справи. Він характеризує демократизм цивільного ЦПК України судочинства і сприяє здійсненню ним і виховної функції. 

Слід відзначити, що й до сьогодні виникають спори з приводу природи принципу відкритості судового розгляду, його співвідношення з принципами гласності та публічності.

Дослідженням принципів гласності та відкритості у судочинстві займалися такі науковці як: В.Б. Алексеев, А. С. Амеліна, Н. М. Оніщенко, О. О. Овсяннікова, О. В. Прієшкіна, О. Зизда, С. А. Бондарчук, П. Л. Коляденко, В. О. Роботинська, О.А. Коваль, А.М. Колодій, А.Д. Попова, О.Г. Свида, В.С. Стефанюк, Ю. Тодика, М. Й. Штефан.

Принцип гласності та відкритості судового розгляду іноді ототожнюється  з доступністю правосуддя, що включає в себе: відкрите ведення своєї діяльності судом; безпечність, доступність та зручність використання приміщень суду; забезпечення судом можливості ефективної участі у процесі всіх, хто постає перед ним, у тому числі осіб з обмеженими фізичними можливостями; повага й ввічливість з боку працівників суду до кожного, з ким вони контактують, не принижуючи гідності цих осіб. Хід судового засідання фіксується технічними засобами. Порядок фіксування судового засідання технічними засобами встановлюється главою 5 розділу 3 ЦПК України.

Відкритість судового розгляду полягає в тому, що всі цивільні справи в усіх судових інстанціях розглядаються публічно.

Гласність судового розгляду нерозривно пов’язана з принципом усності та безпосередності цивільного судочинства. Цивільні справи розглядаються усно. Усність - це одна із засад судового розгляду, що забезпечує наочність процесу, доступність його сприйняття для усіх учасників процесу та глядачів.

Відкритий судовий розгляд справ зумовлює вимогу усного спілкування учасників цивільного процесу, без якого в осіб, присутніх на судовому засіданні, не було б можливості для сприйняття судового процесу, що відбувається.

Гласне і публічне судочинство - це ефективний спосіб соціального контролю за діяльністю суду з одного боку, а з іншого - відкритий розгляд дає можливість громадянам ознайомлюватися з роботою суду, що підвищує його відповідальність за законне та правильне вирішення справ у всіх галузях права. 

Кожна людина повинна бути забезпечена правом на справедливий і неупереджений судовий розгляд. Відкритість судового розгляду полягає у вирішенні спору публічно, в присутності вільних слухачів, преси, які можуть фіксувати увесь процес судового розгляду на аудіо- чи відеопристрої, що в свою чергу допомогає здійснювати соціальний контроль за діяльністю суду.

Здійснення учасниками цивільного процесу та іншим особами, присутніми на відкритому судовому засіданні, аудіо- та відеофіксації судового розгляду сприятиме дотриманню судами всіх процесуальних вимог закону, що забезпечить кожному право на справедливий суд.

Сутність принципу відкритості судового процессу полягає у забезпеченні довіри до суду, доступності до судової зали засідань та ухвалення справедливого, незалежного й законного рішення суду.




Джерела:

1. Амеліна А. С. Гласність як один з принципів цивільного судочинства / А. С. Амеліна/ Міжнародний юридичний вісник: збірник наукових праць Національного університету державної податкової служби України. – 2014.

2. Бондарчук С. А. Гласність та відкритість судового процесу як гарантії доступу до правосуддя: автореферат/ Бандарчук С. А.- Харків, 2010. 

3. Конституція України від 28.06.1996 № 254к/96-ВР // Відомості Верховної Ради України (ВВР). -1996.

4. Прієшкіна О. В. Гласність як відображення демократичних засад конституційного ладу: теоретичні аспекти. /О. В. Прієшкіна/ Актуальні проблеми держави та права / Одесса, -2005.

5. Цивільний процесуальний кодекс України: Закон України: Відомості Верховної ради України. - 2004 р. - № 1618- IV.

________________________

Науковий керівник: Селіванов Максим Владимирович, кандидат юридичних наук, доцент, Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЩОДО ПИТАННЯ НАЛЕЖНОГО ПОВІДОМЛЕННЯ ВІДПОВІДАЧА ПРО ЧАС ТА МІСЦЕ СЛУХАННЯ СПРАВИ
24.11.2016 13:33
ПРАВО НА МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ
18.11.2016 10:14
ОСОБЕННОСТИ ПРАВОВОЙ ОХРАНЫ ХОРОШО ИЗВЕСТНЫХ ТОРГОВЫХ МАРОК В УКРАИНЕ
18.11.2016 10:08
ПРИНЦИП АКЦЕСОРНОСТІ В СИСТЕМІ ЗАХИСТУ ПРАВ КРЕДИТОРІВ В УКРАЇНІ
04.11.2016 10:59




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше