:: LEX :: НАУКОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ СУДОВИХ, ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ ТА АДВОКАТУРИ В УКРАЇНІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 24


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

НАУКОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ СУДОВИХ, ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ ТА АДВОКАТУРИ В УКРАЇНІ
 
01.03.2017 11:27
Автор: Синюшко Юлія Василівна, студентка Вінницького відділення Ірпінського державного коледжу економіки і права
[Секція 10. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

Новий етап у розвитку юридичної науки настав із проголошенням незалежності України, а отже зменшився тиск на неї та відкрилися нові сприятливі умови для її розвитку як самостійної системи. Нині юридична наука є важливим засобом науково-обґрунтованого прогресивного розвитку української держави та суспільства. На мою думку варто розпочати з того, що юридична наука є однією з суспільних наук, а як відомо суспільні науки вивчають відносини, які складаються між людьми, їх утвореннями та безпосередньо служать людині [2].

Щодо розвитку ж судочинства варто зазначити, що в  умовах соціально- економічної кризи та політичної нестабільності на особливу увагу заслуговує  збереження єдності та самостійності судової влади, незалежності суддів, як найважливіших підвалин демократичного правопорядку. На даному етапі одним із головних пріоритетів є необхідність дотримуватись узгодженого із засадами верховенства права забезпечення повноти судової влади як в сфері правосуддя, так і у формуванні організаційно-правових основ функціонування судових органів, включаючи і відповідальність суддів, прокурорів, адвокатів а також  посилення ролі і впливу Верховного Суду України на формування судової практики та однакового застосування правових норм [3].

Тому за додержанням певних критеріїв судова влада має великий науковий потенціал, велике значення має здатність судової установи бути правосудною, а суддів — неупередженими, створення судової системи на основі єдності системи судів загальної юрисдикції, територіальності та спеціалізації, доступності, відкритості та гласності правосуддя, участі населення в його здійсненні та самостійності і незалежності суддів; колегіального і одноособового розгляду справ, а також суворого додержання принципів здійснення правосудця, закріплених у Конституції України[ст.129].

Найважливішою гарантією правопорядку та законності є правоохоронна діяльність держави, яка здійснюється через систему державних органів та громадських організацій. Важливо зауважити, що розвиток системи та діяльності правоохоронних органів потребує не тільки належного правового регулювання й наукового обґрунтування, але також і достатніх фінансових та матеріально-технічних ресурсів, зосередження яких виступає однією з обов’язкових умов реалізації загалом будь-яких змін в діяльності та організації як усієї системи, так і окремих правоохоронних органів України. Усе це вимагає трансформації діяльності правоохоронних органів у напрямку побудови цілісної структурованої системи, поглибленості правоохоронних органів у принципи верховенства права, конституційної законності й додержання прав, свобод і законних інтересів людини і громадянина, вироблення єдиної державної політики у правоохоронній сфері. З огляду на це й вбачаються актуальними питання перспектив розвитку системи та діяльності правоохоронних органів [4].

Сучасний етап розвитку та зміни в українському суспільстві, вимагають вдосконалення організації та функціонування такого важливого інституту як адвокатура. За своєю природою адвокатура є одним з інститутів демократичного суспільства, оскільки виконує найважливішу громадянську функцію – захист прав та законних інтересів як громадян так і юридичних осіб. Виконання цих функцій вимагає встановлення статусу достатньої незалежності адвокатури. Проте, держава, як і раніше, зберігає в своїх руках величезної сили важіль дії на адвокатуру – економічний важіль. Його дія не тільки може обмежувати правові умови незалежності адвокатури, але і робити негативний вплив на рівень і якість правової допомоги [5].

Але зараз, на мою думку, за нинішніх непростих умов, що склалися в державі, правова система привертає пильну увагу громадян, політиків та міжнародної спільноти, а тому її представники особливо гостро мають усвідомлювати відповідальність, в тому числі й моральну, і докладати максимум зусиль для наближення вітчизняного законодавства до європейського рівня і стандартів, в яких головне – права і свободи людини. Адвокатура має стати взірцем для всього суспільства. І незважаючи на те, що сьогодні забезпечені не всі умови для роботи адвокатів, я переконана, що професіоналізм, принциповість, вірність ідеалам правди і справедливості, відповідальність за результати своєї діяльності, і нарешті за долю кожної людини завжди були і залишаються незаперечними заповідями роботи адвоката. Тому особливо важливим є укріплення соціального статусу адвокатури як інституту громадянського суспільства, професійного об’єднання юристів, створеного на добровільній основі з метою надання кваліфікованої юридичної допомоги та забезпечення захисту прав, свобод та інтересів фізичних і юридичних осіб [6].




Література:

1. Конституція України від 28 червня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – №30. – 129 ст.

2. Правова система України: історія, стан та перспективи" в 5-ти томах. - Х.: Право, 2008.

3. Закон України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 № 1402-VIII // Відомості Верховної Ради України.

4. Організація судових та правоохоронних органів: навчальний посiбник для вузів. / І. Є.. Марочкін, Н. В. Сибільова. – Х. : Одіссей, 2009. – 528 с. 

5. Про адвокатуру та адвокатську діяльність // Верховна Рада України; Закон від 05.07.2012 № 5076-VI

6. Електронний ресурс http://studcon.org/pravoohoronni-organy-ukrayiny

__________________________

Науковий керівник: Гаврилюк Ольга Василівна, викладач Вінницького відділення Ірпінського державного коледжу економіки і права



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше